Ariu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Ariu
Vargu kohor:
chadronian – sot, 38–0 Ma
2010-brown-bear.jpg
Ariu i murrmë
Klasifikimi shkencor Edit this classification
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Mammalia
Rendi: Carnivora
Nënrendi: Caniformia
Superfamilja: Ursoidea
Familja: Ursidae
G. Fischer de Waldheim, 1817
Gjinia: [[]]
Speciet:
Emri binomial

Gjinitë

Ariu është kafshë gjitare mishngrënëse me katër këmbë, bën pjesë në familjen e kafshëve grabitqare. Në botë njihen tetë lloje arinjsh.

Karakteristikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në përgjithësi, ariu njihet si kafshë vetmitare. Zakonisht është aktiv natën, por nganjëherë edhe ditën. Ariu shquhet për një nuhatje të shkëlqyeshme. Megjithëse ariu ka një trup të madh e të rëndë, ai mund të vrapojë shpejt, të ngjitet në pemë dhe të notojë. Arinjtë në shumicën e rasteve ecin shumë ngadalë por nëse del ne gjueti mund të vrapojë deri ne 50 km/h. Të gjithë arinjtë përngjajnë përnga ndërtimi i tyre trupor. Kanë 40 deri në 42 dhëmbë varet çfarë lloji është. Në shputat e tyre kanë 5 thonj të cilat nuk mund t'i tërheq mbrenda. Masa e tyre trupore sillet nga 25 kg (lloji më i vogël) deri me 800 kg (ariu me i madh (ariu polar)). Arinjtë sot jetojnë më së shumti në Euroazi dhe ne Amerikë. Në Amerikën Jugore gjenden vetëm edhe ne pjesën veriperëndimore. Në Evropën perëndimore dhe qendrore mund të shihen shumë rrallë, ndërsa në Afrikë me vdekjen e ariut të fundit në malet e Atlasit ne shekullin XIX nuk ka mbetur më asnjë ari. Në shumë kultura popullore është simbol i fuqisë. Përndryshe ariu është i njohur për gjumin e gjatë dimëror.

Llojet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Llojet kryesore të arinjve qe akoma ekzistojne janë 8:

  1. Ariu panda
  2. Ariu me syze
  3. ariu dembel
  4. ariu diellor
  5. Ariu i zi aziatik
  6. ariu i zi amerikan
  7. Ariu i murrmë
  8. ariu polar

Anatomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anatomia e çdo lloji të arinjve ndryshon. Ariu i murrmë ka muskuj shtesë në shpinë me të cilët ai arrin një force të hatashme. Ariu i murrmë me ndihmen e atyre muskujve shtesë është në gjendje që ta ngrejë një gur me një dorë lehtësisht për të cilin do të nevojiteshin 5 njerëz dhe këta me zor qe do ta ngrinin.

Anatomia e ariut polar ndryshon ngase ariu polar muskujt shtesë nuk i ka sikurse ariu i murrmë në shpinë por muskujt shtesë i kan në qafë. Këmbët e përparme i kanë të gjata dhe shumë të forta. Këmbët e përparme të tyre duken sikur të jenë drurë për lundrimin e anijeve dhe në mes të gishtërinjve kanë lëkur sikur bretkosat për të notuar më mirë.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • The Bears Project Information, reports and images of European brown bears and other living species - (anglisht)
  • Grizzly Bear Outreach Project Information on the history, biology, and conservation of North American Grizzly Bears - (anglisht)