Viverridët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Viverridae[2]
Vargu kohor: 34–0 Ma
<div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(129,170,114); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">
<div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(0,169,138); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">O
<div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(166,223,197); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">S <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(221,150,81); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">D <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(63,174,173); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">C <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(247,88,60); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">P <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(153,78,150); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">T <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(0,187,231); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">J <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(111,200,107); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">K <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(254,161,99); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">Pg <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(254,221,45); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">N
<div style="position:absolute; height:8px; left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; background-color:#360; opacity:1">
<div style="position:absolute; height:6px; top:1px; left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; background-color:#6c3"> Eocene to Recent[1]
A mosaic of four small photos of viverrids in trees
Disa species të Paradoxurus, Genetta, Paguma dhe Arctictis
Klasifikimi shkencor e
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Mammalia
Rendi: Carnivora
Nënrendi: Feliformia
Infrarendi: Viverroidea
Familja: Viverridae
Gray, 1821
Genera

Viverridae është një famije me gjitar të mesme , ( / v aɪ v ɛ r ɪ d z / ), qe permban 15 gjini , të cilët janë të ndara në 38 specie . Kjo familje u emërua dhe u përshkrua për herë të parë nga John Edward Grey në 1821. Anëtarët e kësaj familje quhen zakonisht civetët ose genetat . Viverridët gjenden në Azinë Jugore dhe Juglindore , në të gjithë Wallace Line, në të gjithë Afrikën , dhe në Europën Jugore . Venddodhja e tyre në Sulawesi dhe në disa nga ishujt fqinj tregon se ata janë banorë të lashtë të tropikëve të Botës së Vjetër .

Anatomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Viverridët kanë katër ose pesë gishtërinj në secilën këmbë dhe kthetra gjysmë tërheqëse . Ata kanë gjashtë incizorë në secilën nofull dhe molarë me dy mulli tuberkuloz prapa në nofullën e sipërme, dhe një në nofullën e poshtme. Gjuha është e lëmuar. Një qese ose gjëndër ndodh nën anus, por nuk ka cekum .

Viverridët janë më primitiv nga të gjitha familjet e Karnivora feliform dhe qartë më pak të specializuara se Felidae . Në karakteristikat e jashtme, ato dallohen nga Felidae nga surrati dhe tufa më e gjatë e vibrissae të fytyrës midis eshtrave të nofullës së poshtme , dhe nga gjymtyrët më të shkurtra dhe këmba e pasme me pesë gishat me prezencën e shifrës së parë. Kafka ndryshon nga pozicioni i foraminës postpatatine në maxilla , pothuajse gjithmonë mirë përpara qepjes maksillopalatine , dhe zakonisht në lidhje me nivelin e premolarit të dytë .

Dhëmbët e tyre karnasialë që prenë mishin janë relativisht të pazhvilluar. Shumica e specieve viverrid kanë një kockë penisi (një baculum ).

Klasifikim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Speciet e gjalla[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në 1821, Grei e përcaktoi këtë familje si të përbërë nga gjinitë Viverra , Genetta , Herpestes dhe Suricata . Reginald Innes Pocock më vonë ripërcaktoi familjen si një numër të madh të gjinive shumë të larmishëm, dhe duke qenë e ndjeshme e ndarjes në disa nënfamilje , bazuar kryesisht në strukturën e këmbëve dhe të disa gjëndrave aromë shumë të specializuara , që rrjedhin nga lëkura, të cilat janë të pranishme në shumicën e specieve dhe ndodhen në rajonin e organeve gjenitale të jashtme. Ai varti nënfamiljet Hemigalinae , Paradoxurinae , Prionodontinae dhe Viverrinae të Eupleridae.

Në 1833, Edward Turner Bennett përshkroi fosën ( Cryptoprocta ferox ) dhe i varur Cryptoprocta të Viverridae. Nga analizat molekulare të ADN-s dhe morfologjike të AND-s hibridizimi sugjeron se Cryptoprocta nuk i takon brenda Viverridae, por është anëtar i Eupleridae .

Civeti i palmave afrikane( Nandinia binotata ) ngjan me civetët e Viverridae, por është gjenetikisht i veçantë dhe i përket një famileje monotipike, të Nandiniidae . Ka pak mosmarrëveshje se speciet Poiana janë viverrid.

Analiza e ADN-së në bazë të 29 llojeve të Karnivora , që përbëjnë 13 lloje të Viverrinae dhe tre lloje që përfaqësojnë Paradoxurus , Paguma dhe Hemigalinae , konfirmoi supozimin Pocock se lisangu afrikan Poiana përfaqëson grupin-motër e gjinis Genetta . Vendosja e Prionodonit si grup-motër i familjes Felidae është mbështetur fuqimisht, dhe u propozua që linsangët aziatik të vendosen në familjen monogjenike Prionodontidae .

Family Viverridae[1][2][3]
Subfamily Genus Species Image of type species
Viverrinae Viverra Linnaeus, 1758 Large Indian Civet, Viverra zibetha in Kaeng Krachan national park.jpg
Viverricula Hodgson, 1838 Civeti i vogël indian (V. indica) Hodgson, 1838 Small Indian Civet, Silchar, Assam, India.jpg
Civettictis Pocock, 1915 Civeti afrikan (C. civetta) (Schreber, 1776) Civettictis civetta 11.jpg
Hemigalinae
Hemigalus Jourdan, 1837 Civeti i palmave me shirita (H. derbyanus) Jourdan, 1837 Banded palm civet 10.jpg
Cynogale Gray, 1837 Civeti vidër (C. bennettii) Gray, 1837 Mampalon.jpg
Diplogale Thomas, 1912 Civeti i palmave i Hosetit (D. hosei) (Thomas, 1892) HemigaleHoseiSmit.jpg
Chrotogale Thomas, 1912 Civeti i palmave i Ovstonit (C. owstoni) Thomas, 1912 Chrotogale owstoni PWP.jpg
Paradoksurinae Paradoxurus Cuvier, 1822 Asian or Common Palm Civet Paradoxurus hermaphroditus Chambal by Dr. Raju Kasambe (6).JPG
Arctictis Temminck, 1824 Binturongu (A. binturong) (Raffles, 1822) Binturong in Overloon.jpg
Paguma Gray, 1831 Civeti i palmave i maskuar (P. larvata) Gray, 1831 Palm civet on tree (detail).jpg
Macrogalidia Schwarz, 1910 Civeti i palmave i Sulavesit (M. musschenbroekii) (Schlegel, 1877) Macrogalidia musschenbroekii.jpg
Arctogalidia Merriam, 1897 Civeti i palmave dhëmbvogël (A. trivirgata) (Gray, 1832) Small-toothed Palm Civet (Arctogalidia trivirgata stigmatica) (8076736823) (cut).jpg
Genettinae Genetta Cuvier, 1816 Genetta genetta felina (Wroclaw zoo).JPG
Poiana Gray, 1864 Em - Poiana richardsonii 2.jpg

Filogjenia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Marrëdhëniet filogjenetike të Viverridae tregohen në kladogramin vijues:

 Viverridae 
 Paradoxurinae 
 Paradoxurus 

Paradoxurus zeylonensis (Civeti i palmave të arta)

Paradoxurus aureus (Civeti i palmavei i zonave të lagështa i artë)

Paradoxurus jerdoni (Civeti i palamve i Jerdonit)

Paradoxurus hermaphroditus (Civeti i palamve aziatik)

 Macrogalidia 

Macrogalidia musschenbroekii (Civeti i palamve i Sulavesit)

 Paguma 

Paguma larvata (Civeti i palmave i maskuar)

 Arctictis 

Arctictis binturong (Binturongu)

 Arctogalidia 

Arctogalidia trivirgata (Civeti i palmave dhëmbvogël)

 Hemigalinae 
 Cynogale 

Cynogale bennettii (Civeti vidër)

 Chrotogale 

Chrotogale owstoni (Civeti i palmave i Ovstonit)

 Diplogale 

Diplogale hosei (Civeti i palmave i Hosetit)

 Hemigalus 

Hemigalus derbyanus (Civeti i palmave me shirita)

 Viverrinae 
 Viverrinae 
 Viverra 

Viverra civettina (Civeti me njolla të mëdha i Malabarit)

Viverra megaspila (Civeti me njolla të mëdha)

Viverra zibetha (Civeti i madh indian)

Viverra tangalunga (Civeti malaian) Malay Civet (Viverra tangalunga) white background.jpg

 Civettictis 

Civettictis civetta (Civeti afrikan) Viverra civetta - 1700-1880 - Print - Iconographia Zoologica - Special Collections University of Amsterdam -(white background).jpg

 Viverricula 

Viverricula indica (Civeti i vogël indian)

 sensu stricto 
 Genettinae 
 Poiana 

Poiana leightoni (Oiani i Afrikës perëndimore)

Poiana richardsonii (Oiani i Afrikës qëndrore)

 Geneta 

Genetta abyssinica (Geneta abisiniane)

Genetta thierryi (Geneta hausa)

Genetta victoriae (Geneta gjigande)

Genetta johnstoni (Geneta e Xhonstonit)

Genetta piscivora (Geneta ujore)

Genetta servalina (Geneta servaline)

Genetta cristata (Geneta servaline me kreshtë)

Genetta felina (Geneta me njolla të vogla e Afrikës jugore)

Genetta genetta (Geneta e zakonshme)

Genetta tigrina (Geneta e Kepit)

Genetta letabae

Genetta schoutedeni (Geneta e Shoutedenit)

Genetta maculata (Geneta me njolla të ndryshkura)

Genetta angolensis (Geneta angolase)

Genetta pardina (Geneta pardine)

Genetta bourloni (Geneta e Bourlonit)

Genetta poensis (Geneta mbret)

 sensu lato 


Sjellja dhe ekologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Binturongu ( Arctictis binturong ) në ekspozitë në Muzeun e Osteologjisë

Ata janë përgjithësisht vetmitar dhe kanë dëgjim dhe vizion të shkëlqyeshëm. Ata janë të omnivor ; civetët e palmave janë pothuajse tërësisht barngrënës .

Habitatet e favorizuara përfshijnë pyjet, savanën, malet dhe mbi të gjitha pyjet m shi tropikale . Për shkak të shpyllëzimit të rëndë , shumë përballen me humbje të rënda të habitatit. Disa specie, të tilla si civeti e palmës së Hosetit , e cila është endemike në veriun e Borneo , konsiderohet e prekshme . Civeti vidër është klasifikuar si i rrezikuar .

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Gaubert2006
  2. ^ a b Wozencraft, W.C. (2005). "Family Viverridae". përmbledhur nga Wilson, D.E.; Reeder, D.M (red.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (bot. 3rd). Johns Hopkins University Press. fq. 548–559. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Nyakatura-2012