Jump to content

Civeti i palmave i maskuar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Civeti i palmave i maskuar
Statusi i ruajtjes
Klasifikimi shkencor e
Unrecognized taxon (fix): Paguma
Lloji:
Emri binomial
Paguma larvata[1]
(Smith, 1827)[3]
Gama e civetit të palmave i maskuar

Civeti i palmave i maskuar ( Paguma larvata) është një lloji viverridi,amtare në nënkontinenti indian dhe Azisë juglindore . Ёshtë klasifikuar nga IUCN2008 si lloji jo i rrezikuar pasi që ndodhet në shumë zona të mbrojtura, është tolerante ndaj një farë mase të modifikimit të habitatit, dhe shpërndahet gjerësisht me popullsi të supozuara të mëdha që nuk kanë gjasa të bien.  [2]

Gjinia Paguma u emërua për herë të parë dhe të përshkruar nga John Edward Gray në vitin 1831. Të gjithë format e përshkruara janë konsideruar si një lloji i vetëm .  [4]

Në kohët e fundit, civetët e palmave të maskuara konsideroheshin si një vektor i mundshëm i SARS[5]

Kafak e civetit të palmave i maskuar

morfologji civeti i palmave të maskuara ngjajnë me civetët e palmave të tjera , por nuk ka njolla ose vija. Gëzofi i saj është i kuqërremtë në gri, dhe ka një maskë të zezë dhe të bardhë të fytyrës. Bishti i saj është më shumë se dy të tretat e gjatësi së kokës dhe trupit. Ka tre gjinjë . [6]

Maska përbëhet nga një shirit i bardhë i spikatur që shtrihet nga hunda në ballë (nganjëherë shtrihet më tej por trashësia e zvogëluar në masë të madhe) që përgjysmon një maskë të zezë që shtrihet lateralisht deri në skajet e largëta të faqeve dhe në mënyrë të përkulur lart në ballë, tej veshëve dhe poshtë pjesa e prapme e qafës para se të ndalet pikërisht nën tehetat e shpatullave. Sytë janë të rrethuar nga gëzofi i bardhë që mund të ndryshojnë nga skicat e zbehta, jo të plota deri tek copëzat e përcaktuara mirë . Buzët, mjekër dhe fyti janë të bardha. Në disa, vija të bardha, të krahasueshme me djegiet anësorete tek njerëzit për shkak të formës dhe vendndodhjes, lakohen nga fyti. Këto kthesa ndryshojnë në trashësi dhe kanë skajet që përfundojnë ose në copëza të vogla në bazën e veshit ose në çarje të mëdha që rrethojnë bazën e të dy veshëve me gëzof të errët. [nevojitet citimi]

Këmbët e civetit të palmave të maskuara janë gjithmonë të errëta, shpesh të zeza, dhe melanizmi zakonisht shtrihet me këmbë deri në këmbë në distanca dhe intensitete të ndryshme në varësi të individit. Fundi i bishtit të një civeti të palmave të maskuar është nganjëherë më i errët se shumica e pallto së saj. Ky ndryshim në pigmentim mund të ndryshojë nga disa hije më të errëta se palltoja e tij deri në të zezë të ngurtë dhe mund të mbulojë një të katërtën deri në gjysmën e bishtit. [nevojitet citimi]

Madhësia ndryshon nga 51 deri në 76 cm në gjatësi, së cilës i shtohet një bisht prej 51 deri 63 cm. Masa është midis 3.6 dhe 6 kg.[nevojitet citimi]

Gama dhe habitati

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Civeti i palmave të maskuara shpërndahen nga pjesët veriore të nënkontinentit indian , veçanërisht Himalajet , duke filluar nga lindja në të gjithë Butanin , Bangladeshin , Mianmarin , Tailandë , Malajzi , Laos , Kamboxhia , Vietnami deri në Kinë . Ai është gjetur edhe në Borneo , Sumatra , Tajvani , Japonia , dhe Andaman. [2] Ёshtë regjistruar në të dy zona me gjelbërim të përhershëm dhe  habitatin e hapur. [7] Ai gjithashtu banon në habitatet pyjore të fragmentuara, megjithëse me densitet të zvogëluar.  [2]

Ajo gjithashtu gjendet në Japoni, ku studimet gjenetike tregojnë se është një lloji i futur me prezantime të shumëfishta ndër shekuj, të paktën dy prej të cilave janë nga Tajvani.  [8]

Ekologjia dhe sjellja

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Civet i palmave i maskuar është një grabitqar i vetëmuar i natës që është herë pas here aktiv gjatë ditës[7][9][10] Ёshtë pjesërisht arboreal .  [11]

Kur alarmohet, kafsha spërkat një sekrecion nga gjëndra e saj anale kundër grabitqarëve. [nevojitet citimi]

Civeti i palmave i maskuar nga Assam, India

Ushqyerja dhe dieta

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Civeti i palmave i maskuar është një gjithçkangrënës duke u ushqyer me minjtë dhe zogjtë, si dhe me fruta të tilla si fiku , mangot , bananet dhe gjethet. [11]  Analizat tregojnë që ata gjithashtu hanë molusqe , artropodë , leh dhe në një masë më të vogël gjarpërinj dhe bretkosa . Përbërja e dietës ndryshon midis stinëve dhe vendeve.  [12]

Civeti i palmave i maskuar janë polestruse dhe sjellja e tyre e çiftëzimit është e padobishme . [13] Ekzistojnë dy sezone të mbarështimit në vit. Femrat lindin deri në katër të rinj. Civetët e palmave të maskuara dihet që mbushin moshën 15 vjeç në robëri.  [11]

Kopulimi i civetëve të palmave i maskuar mund të zgjasë më shumë se 30 minuta. [14] Pas përfundimit të kopulimit, meshkujt lënë një prizë kopulimi në traktin vaginal të femrës. Të rinjtë rriten në madhësinë e një të rrituri në rreth tre muaj.  [15]

Civeti i palmave i maskuar - Parku Kombëtar i Kaeng Krachan

Kërcënimet kryesore për civetët e palmave i maskuara janë të prekshëm nga shkatërrimi i vazhdueshëm i habitatit dhe gjuetia për mish . Ofrohet gjerësisht në restorante në jug të Kinës dhe hahet edhe në Vietnam[2]

Paguma larvata mbrohen në Malajzi dhe Kinë, por jo në Tajlandë dhe Nepal. Popullsia e Indisë është e shënuar në Shtojcën III të CITES . [2]

Në pjesë të Kinës civeti i palmave i maskuar gjuhen për mishin e tyre dhe hahen. Përgatitja jo adekuate e mishit mund të ketë qenë shkaku i shpërthimit të SARS .  Në maj 2003, virusi SARS u izolua në disa civet palmash të maskuar të gjetura në një treg kafshësh të gjalla në Guangdong, Kinë. Provat e infeksionit me virusin u zbuluan edhe tek kafshët e tjera, përfshirë një qen rakun , dhe tek njerëzit që punojnë në të njëjtin treg. [16]

Në vitin 2006, shkencëtarët nga Qendra Kineze për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve të Universitetit të Hong Kong-ut dhe Qendrës Guangzhou për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve vendosën një lidhje të drejtpërdrejtë gjenetike midis koronavirusit SARS që shfaqej tek civetët dhe njerëzit. [17]

 1. ^ Wozencraft, W.C. (2005). "Species Paguma larvata". përmbledhur nga Wilson, D.E.; Reeder, D.M (red.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (bot. 3rd). Johns Hopkins University Press. fq. 550. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b c d e f Duckworth, J.W.; Timmins, R.J.; Chutipong, W.; Choudhury, A.; Mathai, J.; Willcox, D.H.A.; Ghimirey, Y.; Chan, B. & Ross, J. (2016). "Paguma larvata". IUCN Red List of Threatened Species. 2016: e.T41692A45217601. Marrë më 30 tetor 2018. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Smith, C.H. (1827). "Gulo larvatus, the Masked Glutton". përmbledhur nga Griffith, E. (red.). The animal kingdom : arranged in conformity with its organization. Vëll. 2. Mammalia. London: G.B. Whittaker. fq. 281. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Pocock, R. I. (1939). "Genus Paguma Gray". The Fauna of British India, Including Ceylon and Burma: Mammalia Volume 1. London: Taylor and Francis. fq. 415–430. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Xiao, Y.; Meng, Q.; Yin, X.; Guan, Y.; Liu, Y.; Li, C.; Wang, M.; Liu, G.; Tong, T.; Wang, L.F. & Kong, X. (2008). "Pathological changes in masked palm civets experimentally infected by severe acute respiratory syndrome (SARS) coronavirus". Journal of Comparative Pathology. 138 (4): 171–179. doi:10.1016/j.jcpa.2007.12.005. PMC 7094611. PMID 18343398. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Pocock, R. I. (1939). Paguma larvata (Hamilton-Smith).. In: The Fauna of British India, Including Ceylon and Burma: Mammalia Volume 1. Taylor and Francis, London.
 7. ^ a b Grassman Jr., L. I. (1998). "Movements and fruit selection of two Paradoxurinae species in a dry evergreen forest in Southern Thailand". Small Carnivore Conservation. 19: 25–29. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Inoue, Tomo; Kaneko, Yayoi; Yamazaki, Koji; Anezaki, Tomoko; Yachimori, Shuuji; Ochiai, Keiji; Lin, Liang-Kong; Pei, Kurtis Jai-Chyi; Chen, Yen-Jean; Chang, Shih-Wei; Masuda, Ryuichi (4 maj 2012). "Genetic population structure of the masked palm civet Paguma larvata, (Carnivora: Viverridae) in Japan, revealed from analysis of newly identified compound microsatellites". Conservation Genetics. 13 (4): 1095–1107. doi:10.1007/s10592-012-0357-7. Marrë më 22 shtator 2017. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Rabinowitz, A. R. (1991). "Behaviour and movements of sympatric civet species in Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuary, Thailand". Journal of Zoology. 223 (2): 281–298. doi:10.1111/j.1469-7998.1991.tb04765.x. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Than Zaw; Saw Htun; Saw Htoo; Tha Po; Myint Maung; Lynam, A. J.; Kyaw Thinn Latt; Duckworth, J. W. (2008). "Status and distribution of small carnivores in Myanmar". Small Carnivore Conservation (38): 2–28. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ a b c Lekagul, B. and McNeely, J. A. (1988). Mammals of Thailand. White Lotus Press, Bangkok, Thailand.
 12. ^ Zhou, Y., Zhang, J., Slade, E., Zhang, L., Palomares, F., Chen, J., Wang, X. Zhang, S. (2008). Dietary shifts in relation to fruit availability among masked palm civets (Paguma larvata) in central China. Journal of Mammalogy 89 (2): 435–447.
 13. ^ Zhou, Y.; Newman, C.; Palomares, F.; Zhang, S.; Xie, Z.; Macdonald, D. W. (2014). "Spatial organization and activity patterns of the masked palm civet (Paguma larvata) in central-south China". Journal of Mammalogy. 95 (3): 534–542. doi:10.1644/13-MAMM-A-185. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Jia, Z.-Y.; Jiang, Z. G.; Wang, Z.-W. (2001). "Copulatory behavior in captive masked palm civets, Paguma larvata". Folia Zoologica. 50 (4): 271–278. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Jia, Z.; Enkui Duan; Zhigang Jiang; Zuwang Wang (2002). "Copulatory plugs in Masked Palm Civets: Prevention of semen leakage, sperm storage, or chastity enhancement?". Journal of Mammalogy. 83 (4): 1035–1038. doi:10.1644/1545-1542(2002)083<1035:cpimpc>2.0.co;2. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Guan, Y.; Zheng, B.J.; He, Y.Q.; Liu, X.L.; Zhuang, Z.X.; Cheung, C.L.; Luo, S.W.; Li, P.H.; Zhang, L.J.; Guan, Y.J.; Butt, K.M.; Wong, K.L.; Chan, K.W.; Lim, W.; Shortridge, K.F.; Yuen, K.Y.; Peiris, J.S. & Poon, L.L. (2003). "Isolation and characterization of viruses related to the SARS coronavirus from animals in southern China". Science. 302 (5643): 276–278. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Qiu Quanlin (2006). Scientists prove SARS-civet cat link. China Daily, 23 November 2006

* Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: Paguma larvata