Këmba

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Diagram of an insect leg
Diagrami i këmbës së një insekti

Një këmbë është një strukturë anatomike që mban peshë dhe lokomotivë, zakonisht ka një formë kolone. Gjatë lëvizjes, këmbët funksionojnë si "shtylla të zgjatura". [1] Kombinimi i lëvizjeve në të gjitha nyjet mund të modelohet si një element i vetëm, linear i aftë të ndryshojë gjatësinë dhe të rrotullohet rreth një nyjeje "hip" të gjithëdrejtuar.

Si strukturë anatomike e kafshëve përdoret për lëvizje. Fundi distal shpesh modifikohet për të shpërndarë forcën (si p.sh. një këmbë ). Shumica e kafshëve kanë një numër të barabartë këmbësh.

Si pjesë përbërëse e mobiljeve, përdoret për ekonomizimin e materialeve të nevojshme për të siguruar mbështetjen e sipërfaqes së dobishme, si p.sh. tavolina ose sedilja e karriges.

Terminologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Uniped : 1 këmbë, të tilla si molusqet
 • Dykëmbësh : 2 këmbë, si njerëzit dhe zogjtë
 • Me këmbë : 3 këmbë, që zakonisht nuk ndodh natyrshëm te kafshët e shëndetshme
 • Katërkëmbësh : 4 këmbë, si qen dhe kuaj

Shumë taksa karakterizohen nga numri i këmbëve:

 • Tetrapodët kanë katër këmbë. Squamates të gjinisë Bipes kanë vetëm dy. Caecilians dhe shumë prejardhje squamate humbën këmbët e tyre në mënyrë konvergjente.
 • Panartropoda : jo më pak se 4 këmbë. Krimbat prej kadifeje dhe disa artropodë kanë më shumë se një duzinë këmbësh; disa lloje zotërojnë mbi 100. Pavarësisht se çfarë mund të sugjerojnë emrat e tyre, Njëqindkëmbëshi ("qind këmbë") mund të kenë më pak se 20 ose më shumë se 300 këmbë, dhe millipedes ("mijë këmbë") kanë më pak se 1000 këmbë, por deri në 750.

Komponentët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një këmbë është një strukturë e anatomisë bruto, që do të thotë se është mjaft e madhe për t'u parë pa ndihmë. Komponentët varen nga kafsha. Tek njerëzit dhe gjitarët e tjerë, një këmbë përfshin kockat, muskujt, tendinat, ligamentet, enët e gjakut, nervat dhe lëkurën . Tek insektet, këmba përfshin shumicën e këtyre gjërave, përveç se insektet kanë një ekzoskelet që zëvendëson funksionin e kockave dhe lëkurës.

Ndonjëherë fundi i këmbës, ose këmba, konsiderohet pjesë e këmbës; herë të tjera konsiderohet e ndarë. Në mënyrë të ngjashme, nyja e hipit ose një vend tjetër ku këmba ngjitet me trupin kryesor mund të konsiderohet i ndarë ose pjesë e këmbës.

Këmbët e katërkëmbëshit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këmba e një vigani të leshtë (rindërtim).

anatominë e tetrapodit, këmba përdoret për t'iu referuar të gjithë gjymtyrëve . Në mjekësinë njerëzore, përkufizimi i saktë i referohet [2] [3] [4] vetëm segmentit midis gjurit dhe kyçit të këmbës . Ky segment i poshtëm quhet edhe boshti, [5] [6] dhe pjesa e përparme e segmentit quhet shin ose pretibia .

tetrapodët dykëmbësh, dy gjymtyrët e poshtme quhen "këmbë" dhe dy gjymtyrët e sipërme si "krahë" ose "krahë" sipas rastit.

 • Këmba e njeriut

Këmba e artropodit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këmbë robotike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një këmbë robotike lëviz nga një aktivizues, i cili është një lloj motori për lëvizjen ose kontrollin e një mekanizmi ose sistemi. Ai operohet nga një burim energjie, zakonisht në formën e një rryme elektrike, presionit të lëngut hidraulik ose presionit pneumatik, dhe e shndërron atë energji në një lloj lëvizjeje.

Këmba protetike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Cameron de Burgh, një notar paraolimpik australian, i cili ka një këmbë protetike

Një këmbë protetike është një këmbë artificiale që përdoret për të zëvendësuar atë që ka humbur.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Studies in the Mechanics of the Tetrapod Skeleton" (në anglisht). Biologists.org. Arkivuar nga origjinali më 9 korrik 2008. Marrë më 21 shtator 2010.
 2. ^ "Leg". Medical Subject Headings (MeSH) (në anglisht). National Library of Medicine. Arkivuar nga origjinali më 2015-12-22. Marrë më 2009-04-18.
 3. ^ "Leg". Dorland's Medical Dictionary for Healthcare Consumers (në anglisht). Mercksource. Arkivuar nga origjinali më 2011-10-14. Marrë më 2009-04-18.
 4. ^ "Leg". Merriam-Webster Dictionary (në anglisht).
 5. ^ Kardong, Kenneth V. (2009). Vertebrates: Comparative anatomy, function, evolution (në anglisht) (bot. 5th). McGraw-Hill. fq. 340. ISBN 978-0-07-304058-5.
 6. ^ "Shank". Merriam-Webster Dictionary (në anglisht).