Muskuli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Muskujt janë një ind i butë, një nga indet shtazore që përbën tre llojet e ndryshme të muskujve. Indet muskulore u japin muskujve skeletorë aftësinë për t'u kontraktuar. Muskujt formohen gjatë zhvillimit embrional, në një proces të njohur si miogjenezë. Indi muskulor përmban proteina të veçanta kontraktuese të quajtura aktinë dhe miozinë të cilat ndërveprojnë për të shkaktuar lëvizje. Midis shumë proteinave të tjera të muskujve të pranishme janë dy proteina rregullatore, troponina dhe tropomyosina.

Indi muskulor ndryshon me funksionin dhe vendndodhjen në trup. Te vertebrorët tre llojet janë: skeletore ose të strijuara; muskul i lëmuar (jo i strijuar); dhe muskujve të zemrës. Indi muskulor skeletor përbëhet nga qeliza muskulore të zgjatura, me shumë bërthama të quajtura fibra muskulore dhe është përgjegjëse për lëvizjet e trupit. Inde të tjera në muskujt skeletorë përfshijnë tendinat dhe perimisiumin. Muskujt e lëmuar dhe të zemrës tkurren në mënyrë të pavullnetshme, pa ndërhyrje të vetëdijshme. Këto lloje muskujsh mund të aktivizohen si nëpërmjet ndërveprimit të sistemit nervor qendror, ashtu edhe përmes marrjes së inervimit nga pleksusi periferik ose aktivizimi endokrin (hormonal). Muskujt e strijuar ose skeletorë kontraktohen vetëm vullnetarisht, nën ndikimin e sistemit nervor qendror. Reflekset janë një formë e aktivizimit të pavetëdijshëm të muskujve skeletorë, por gjithsesi lindin nëpërmjet aktivizimit të sistemit nervor qendror, megjithëse nuk përfshihen strukturat kortikale deri pasi të ketë ndodhur tkurrja.

Llojet e ndryshme të muskujve ndryshojnë në përgjigjen e tyre ndaj neurotransmetuesve dhe hormoneve si acetilkolina, noradrenalina, adrenalina dhe oksidi nitrik në varësi të llojit të muskujve dhe vendndodhjes së saktë të muskujve.

Nën-kategorizimi i indit muskulor është gjithashtu i mundur, në varësi të përmbajtjes së mioglobinës, mitokondrive dhe miozinës ATPase etj.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]