Jump to content

Aorta

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Aorta

Aorta (greqisht: αορτή) apo ena kryesore e gjakut, është një arterie e madhe, e cila del direkt nga ana e majtë e zemrës. Ajo e transporton gjakun nga barkushja e majtë e zemrës (Ventriculus cordis sinister) për në enët e qarkullimit të gjakut në periferi.

Aorta është arteria më e madhe e trupit të njeriut dhe ka një diametër prej 2,5-3,5 cm. Ajo ka formën e një shkopi shëtitjeje, me një fillim në formë harku, duke vazhduar me një formë të drejtë deri poshtë në pjesën e komblikut.

Pjesët e aortës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zemra me Aorta thoracalis

Për shkak të orientimit më të mirë, në anatomi, kirurgji si dhe në degë tjera të mjekësisë si p.sh. në radiologji, bëhet ndarja e aortës në këto pjesë:

Funksioni i aortës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Transporti i gjakut të oksigjenuar për në periferi.

Pasi që aorta ka një mur shumë elastik, ajo bënë barazimin e shtypjes së gjakut që vjen nga zemra dhe kështu mundëson një transport të rrjedhshëm dhe pa pushim të tij. Shtypja e gjakut matet gjithë kohës nga “sensor“ shtypjeje (të ashtu quajtur receptor të tensionit, baro-receptor).

Mundësitë e kontrollimit të aortës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Indirekt: prekja e pulsit, matja e shtypjes së gjakut.
 • Ultrazëri
 • TEE (Ehokardiografia transezofaguale)
 • CT (Tomografia kompjuterike)
 • MRT (Tomografia magnet-rezonante)
 • Angiografia
 • Rëntgen i kraharorit dhe barkut

Sëmundjet e aortës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aorta një derr i prerë duke treguar hapur edhe disa arterieve duke lënë.
 • Arterioskleroza
 • Aneurizma e aortës (zgjerimi patologjik i saj)
 • Ngushtimi (stenosis) i isthmus së aortës
 • Dissectio aortae
 • Rupturë
 • Mbyllja e plotë e aortës (p.sh për shkak të trombozës, tumoreve në pjesën e barkut)
 • Sindromë Marfan (defekt gjenetik)
 • Nekroza cistike Erdheim-Gsell e Tunica media-s së aortës
 • Sifilizi i aortës
 • Ndezja Takayasu e aortës (sëmundje e imunitetit)