Jump to content

Civeti vidër

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Civeti vidër
Statusi i ruajtjes
Klasifikimi shkencor e
Unrecognized taxon (fix): Cynogale
Lloji:
Emri binomial
Cynogale bennettii
JE Gray, 1837
Game e civetit vidër

Civeti vidër ( Cynogale bennettii ) është një civet semiaquatik amtare në Tajlandë , Malajzia , Indonezia dhe Brunei . Ёshtë renditur si e rrezikuar për shkak të një rënie serioze të popullsisë në vazhdim, e vlerësuar të jetë më shumë se 50% gjatë tre brezave të fundit (vlerësohet të jetë 15 vjet), që rrjedhin nga shkatërrimi i drejtpërdrejtë i habitatit dhe rënia indirekte e infergjionit për shkak të ndotësve .[1]

Cynogale është një gjini monospecifike .

Anatomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Civeti vidër posedon disa përshtatje në habitatin e tij , duke përfshirë një gojë të gjerë dhe këmbë në rrjetë me thembra të zhveshur dhe kthetra të gjata. Turiri i rij është i gjatë me mustaqe të shumta të gjata . Ёshtë në shumë mënyra të ngjashme me civetin e palmave të Hosetit ( Diplogale hosei ), por ka një bisht më të shkurtër dhe nuk ka nën të bardhë.

Shpërndarja dhe habitati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Civeti vidër është shpërndarë në Sumatra , Borneo dhe gadishullin Tajlandez. Habitati i preferuar duket të jetë ultësirat pyjore parësore  , por ato janë regjistruar edhe në pyje sekondare , bambu dhe pyje të prera. Origjina e supozuar e civet vidër të Lovelit ( C. Lowei ) e njohur vetëm nga një holotip i gjetur në 1926 në Vietnamin verior nuk u konfirmua. Ata mendohet se janë të kufizuara kryesisht në pyjet moçalore torfe , megjithëse ka të dhëna të fundit nga pyje të thata ultësirë .

Në mars të vitit 2005, një civet vidër ishte fotografuar me aparat i bllokuar brenda një plantacioni të akacies në Saravakun qendrore gjatë 1.632 netëve në kurth. Midis korrikut 2008 dhe janarit 2009, dhjetë zgavra të idhujve u fotografuan në një sipërfaqe prej rreth 112 km 2 (43 km mi) në Rezervën Pyjore Deramakot të Sabah , një pyll tropikal në ultësirën në Borneo që varion në lartësi nga 60-250 m (200–820 ft). Në maj të vitit 2009, prania e civetit vidër u dokumentua për herë të parë në Kalimantan qendrore , ku dy individë u fotografuan në pyllin kënetor të Sabangau Peat-në një lartësi prej rreth 11 m (36 ft).

Kafka dhe dhëmbët, siç ilustrohet në Gervais ' Historisia Natyrore e Gjitarëve

Ekologjia dhe sjellja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Civet vidër është një specie nate dhe merr pjesën më të madhe të ushqimit të tij nga uji, duke ushqyer me peshq, gaforre dhe molusqe të ujërave të ëmbla. Mund të ngjitet gjithashtu për tu ushqyer me zogj dhe fruta. Duke pasur parasysh rrallësinë dhe natyrën e tij të fshehtë, ai është një specie shumë e njohur.

Kërcënimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Konvertimi i pyjeve me kënetë torfe në plantacionet e palmave të naftës është një kërcënim i madh. Nuk ka asnjë provë që specia është specifikuar në gjueti, por si një specie që banon në tokë është e ekspozuar ndaj kurtheve të tjera të nivelit tokësor të përcaktuara për speciet e tjera. Prerjet e qarta janë një nga faktorët kryesorë që kontribuojnë në rënien e habitatit të përshtatshëm, dhe madje edhe prerjet selektive mund të ndryshojnë sa duhet habitatin ashtu që speciet nuk mund ta pushtojnë më atë; e kombinuar, kjo humbje e pyllit parësor mund të jetë përgjegjës për rrallësinë aktuale të civetit vidër.

Konservimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Cynogale bennettii renditet në Shtojcën II të CITES .

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Ross, J.; Wilting, A.; Ngoprasert, D.; Loken, B.; Hedges, L.; Duckworth, J.W.; Cheyne, S.; Brodie, J.; Chutipong, W.; Hearn, A.; Linkie, M.; McCarthy, J.; Tantipisanuh, N.; Haidir, I.A. (2015). "Cynogale bennettii". IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2015: e.T6082A45197343. doi:10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T6082A45197343.en. Marrë më 30 tetor 2018. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)