Jump to content

Leopardi me re i Sundës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Leopardi me re i Sundës
Leopardi me re i Sundës (mashkull) në Borneo
Klasifikimi shkencor e
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Mammalia
Rendi: Carnivora
Nënrendi: Feliformia
Familja: Felidae
Nënfamija: Pantherinae
Gjinia: Neofelis
Lloji:
N. diardi
Emri binomial
Neofelis diardi

Leopardi me re i Sundës (Neofelis diardi) është një mace e egër me përmasa mesatare native në Borneo dhe Sumatra. Është renditur si specie e rrezikuar në Listën e Kuqe të BNRN-së që prej vitit 2015. Madhësia e përgjithshme e popullsisë efektive vlerësohet në më pak se 10,000 individë, me një popullatë që vazhdon dhe pakësohet. Në ishujt Sunda ai rrezikohet nga shpyllëzimi.[1]

Në 2006, u klasifikua si specie që dallon nga leopardi me reAzinë Verilindore.[2] Gëzofi i tij është më i errët me njolla më të vogla.[3][4]

Njihet gjithashtu si leopardi me re i Ishujve Sunda, leopardi me re i Enkulit, leopardi me re i Diardit,[1] dhe macja e Diardit.[5] and Diard's cat.[6]

  1. ^ a b Hearn, A.; Ross, J.; Brodie, J.; Cheyne, S.; Haidir, I. A.; Loken, B.; Mathai, J.; Wilting, A.; McCarthy, J. (2016). "Neofelis diardi". The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2016: e.T136603A97212874. doi:10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T136603A50664601.en. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!){{cite iucn}}: error: |doi= / |url= mismatch (help)
  2. ^ Buckley-Beason, V. A.; Johnson, W. E.; Nash, W.G.; Stanyon, R.; Menninger, J. C.; Driscoll, C. A.; Howard, J.; Bush, M.; Page, J. E.; Roelke, M. E.; Stone, G.; Martelli, P.; Wen, C.; Ling, L.; Duraisingam, R. K.; Lam, V. P.; O'Brien, S. J. (2006). "Molecular Evidence for Species-Level Distinctions in Clouded Leopards". Current Biology. 16 (23): 2371–2376. doi:10.1016/j.cub.2006.08.066. PMC 5618441. PMID 17141620. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Kitchener, A. C.; Beaumont, M. A.; Richardson, D. (2006). "Geographical Variation in the Clouded Leopard, Neofelis nebulosa, Reveals Two Species". Current Biology. 16 (23): 2377–2383. doi:10.1016/j.cub.2006.10.066. PMID 17141621. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Kitchener, A. C.; Breitenmoser-Würsten, C.; Eizirik, E.; Gentry, A.; Werdelin, L.; Wilting, A.; Yamaguchi, N.; Abramov, A. V.; Christiansen, P.; Driscoll, C.; Duckworth, J. W.; Johnson, W.; Luo, S.-J.; Meijaard, E.; O’Donoghue, P.; Sanderson, J.; Seymour, K.; Bruford, M.; Groves, C.; Hoffmann, M.; Nowell, K.; Timmons, Z.; Tobe, S. (2017). "A revised taxonomy of the Felidae: The final report of the Cat Classification Task Force of the IUCN Cat Specialist Group" (PDF). Cat News (Special Issue 11): 65−66. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Sunquist, F.; Sunquist, M. (2014). "Clouded leopard". The Wild Cat Book: Everything You Ever Wanted to Know about Cats. Chicago: University of Chicago Press. fq. 61−68. ISBN 978-0-2261-4576-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Beolens, B.; Watkins, M.; Grayson, M. (2009). "Diard". The Eponym Dictionary of Mammals. Baltimore: Johns Hopkins University Press. fq. 110. ISBN 978-0-8018-9533-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)