Jump to content

Leopardus

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Leopardus[1]
Vargu kohor: Pleistocene-Recent
~2.5–0 Ma
Okeloti, Leopardus pardalis
Klasifikimi shkencor e
Unrecognized taxon (fix): Leopardus
Lloji i species
Leopardus griseus
Gray 1842
Leopardus range map
Leopardus diversity

Leopardus është një gjini e maceve të vogla kryesisht vendas në Amerikën Qëndrore  dhe Jugore , me një gamë shumë të vogël që shtrihet në Shtetet e Bashkuara të Jugut . Gjinia konsiderohet dega më e vjetër e prejardhjeve të maceve të vogla që kaluan në Amerikë , me gjinitë Lynx dhe Puma që ishin më vonë degë të të njëjtit grup.[2] Specia më e madhe e Leopardus është Okeloti ( L. pardalis); shumica e specieve të tjera u ngjajnë maceve shtëpiake në madhësi, me kodkodin (L. guigna ) duke qenë macja më e vogël në Amerikë. Margai ( L. wiedii ) është përshtatur më shumë në jetë arboreale se çdo mace tjetër në Amerikë.[3]

Pavarësisht nga emri, leopardi është anëtar i gjinisë Panthera , jo Leopardus .

Emri gjenerik Leopardus u propozua nga John Edward Grey në 1842, kur ai përshkroi dy lëkurat e maceve me njolla nga Amerika Qendrore dhe dy nga India në koleksionin e Muzeut të Historisë Natyrore, Londër .[4]

Studimet gjenetike tregojnë se Leopardus formon një kladë të veçantë brenda Felinae dhe evoluan në Amerikën Jugore rreth 8 milion vjet më parë.[2] Brenda gjinisë, dy linja të dallueshme evolucionare duket se ekzistojnë; njëra që çon në okelotin, margai, dhe macen e Andeve , dhe tjetrët që çon në speciet e mbetura. [5]

Në vijim llojet e gjinis Leopardus të njohura si të vlefshme taksa nga viti 2017: [6]

Name IUCN Red List status and distribution
Macja e Pampasit L. colocola (Molina, 1782)[7]
NT[8]
Macja e Geofroit L. geoffroyi (d'Orbigny & Gervais, 1844)[9]
LC[10]
Kodkodi L. guigna (Molina, 1782)[7]
VU[11]
Tigrina jugore L. guttulus (Hensel, 1872)[12]
VU[13]
Macja e Andeve L. jacobitus (Cornalia, 1865)[14]
EN[15]
Okeloti L. pardalis (Linnaeus, 1758)[16]
LC[17]
Onkilla L. tigrinus (Schreber, 1775)[18]
VU[19]
Margai L. wiedii (Schinz, 1821)[20]
NT[21]


Vetëm një specie e zhdukur, Leopardus vorohuensis , u përshkrua.[22]

 1. ^ Wozencraft, W.C. (2005). "Genus Leopardus". përmbledhur nga Wilson, D.E.; Reeder, D.M (red.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (bot. 3rd). Johns Hopkins University Press. fq. 537–540. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b Johnson, W. E.; Eizerik, E.; Pecon-Slattery, J.; Murphy, W. J.; Antunes, A.; Teeling, E.; O'Brien, S. J. (2006). "The Late Miocene radiation of modern Felidae: A genetic assessment". Science. 311 (5757): 73–77. doi:10.1126/science.1122277. PMID 16400146. S2CID 41672825. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Reid, F. A. (2009). A Field Guide to the Mammals of Central America and Southeast Mexico (bot. Second). Oxford University Press. fq. 277. ISBN 978-0-19-534323-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Gray, J. E. (1842). "Descriptions of some new genera and fifty unrecorded species of Mammalia". Annals and Magazine of Natural History. 10 (65): 255–267. doi:10.1080/03745484209445232. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Johnson, W. E.; Culver, M.; Iriarte, J. A.; Eizirik, E.; Seymour, K. L. & O'Brien, S. J. (1998). "Tracking the evolution of the elusive Andean mountain cat (Oreailurus jacobitus) from mitochondrial DNA" (PDF). Journal of Heredity. 89 (3): 227–232. doi:10.1093/jhered/89.3.227. PMID 9656464. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Kitchener, A. C.; Breitenmoser-Würsten, C.; Eizirik, E.; Gentry, A.; Werdelin, L.; Wilting, A.; Yamaguchi, N.; Abramov, A. V.; Christiansen, P.; Driscoll, C.; Duckworth, J. W.; Johnson, W.; Luo, S.-J.; Meijaard, E.; O’Donoghue, P.; Sanderson, J.; Seymour, K.; Bruford, M.; Groves, C.; Hoffmann, M.; Nowell, K.; Timmons, Z.; Tobe, S. (2017). "A revised taxonomy of the Felidae: The final report of the Cat Classification Task Force of the IUCN Cat Specialist Group" (PDF). Cat News (Special Issue 11): 46–58. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ a b Molina, G. I. (1782). "La Guigna Felis guigna". Saggio sulla storia naturale del Chilli. Bologna: Stamperia di S. Tommaso d’Aquino. fq. 295. Arkivuar nga origjinali më 8 qershor 2019. Marrë më 30 tetor 2020. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Lucherini, M.; Eizirik, E.; de Oliveira, T.; Pereira, J.; Williams, R.S.R. (2016). "Leopardus colocolo". IUCN Red List of Threatened Species. 2016: e.T15309A97204446. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ D'Orbigny, A.; Gervais, P. (1844). "Mammalogie: Nouvelle espèce de Felis". Extraits des Procès-verbaux des Séances. 9: 40–41. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Pereira, J.; Lucherini, M. & Trigo, T. (2015). "Leopardus geoffroyi". IUCN Red List of Threatened Species. 2015: e.T15310A50657011. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Napolitano, C.; Gálvez, N.; Bennett, M.; Acosta-Jamett, G. & Sanderson, J. (2015). "Leopardus guigna". IUCN Red List of Threatened Species. 2015: e.T15311A50657245. Marrë më 14 janar 2018. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Hensel, R. (1872). "Beiträge zur Kenntniss der Säugethiere Süd-Brasiliens". Physikalische Abhandlungen der Königlichen Akademie der Wissenschaften zu Berlin (1873): 1–130. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ de Oliveira, T.; Trigo, T.; Tortato, M.; Paviolo, A.; Bianchi, R. & Leite-Pitman, M. R. P. (2016). "Leopardus guttulus". IUCN Red List of Threatened Species. 2016: e.T54010476A54010576. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Cornalia, E. (1865). "Descrizione di una nuova specie del genere Felis. Felis jacobita (Corn.)". Memorie della Societá Italiana di Scienze Naturali. 1: 3–9. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Villalba, L.; Lucherini, M.; Walker, S.; Lagos, N.; Cossios, D.; Bennett, M. & Huaranca, J. (2016). "Leopardus jacobita". IUCN Red List of Threatened Species. 2016: e.T15452A50657407. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Linnaeus, C. (1758). "Felis pardalis". Systema naturae per regna tria naturae: secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. Vëll. I (bot. Tenth). Holmiae: Laurentius Salvius. fq. 42. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Paviolo, A.; Crawshaw, P.; Caso, A.; de Oliveira, T.; Lopez-Gonzalez, C.A.; Kelly, M.; De Angelo, C. & Payan, E. (2015). "Leopardus pardalis (errata version published in 2016)". IUCN Red List of Threatened Species. 2015: e.T11509A97212355. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Schreber, J. C. D. (1778). "Die Maragua". Die Säugethiere in Abbildungen nach der Natur, mit Beschreibungen. Erlangen: Wolfgang Walther. fq. 396–397. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Payan, E. & de Oliveira, T. (2016). "Leopardus tigrinus". IUCN Red List of Threatened Species. 2016: e.T54012637A50653881. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ Schinz, H. R. (1821). "Wiedische Katze Felis wiedii". Das Thierreich eingetheilt nach dem Bau der Thiere: als Grundlage ihrer Naturgeschichte und der vergleichenden Anatomie von dem Herrn Ritter von Cuvier. Säugethiere und Vögel, Volume 1. Stuttgart, Tübingen: Cotta. fq. 235–236. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ de Oliveira, T.; Paviolo, A.; Schipper, J.; Bianchi, R.; Payan, E. & Carvajal, S.V. (2015). "Leopardus wiedii". IUCN Red List of Threatened Species. 2015: e.T11511A50654216. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Berta, A. (1983). "A new species of small cat (Felidae) from the late Pliocene – early Pleistocene (Uquian) of Argentina". Journal of Mammalogy. 64 (4): 720–725. doi:10.2307/1380541. JSTOR 1380541. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)