Jump to content

Carpool

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një shenjë që inkurajon transportin e përbashkët gjatë mungesës së gazit që rezultoi nga kriza e naftës e vitit 1973

Carpooling është ndarja e udhëtimeve me makinë në mënyrë që më shumë se një person të udhëtojë në një makinë dhe parandalon nevojën që të tjerët të duhet të lëvizin vetë në një vend.

Duke pasur më shumë njerëz që përdorin një automjet, bashkimi i makinave zvogëlon kostot e udhëtimit të çdo personi si: kostot e karburantit, tarifat dhe stresin e drejtimit. Ndarja e automjeteve është gjithashtu një mënyrë më miqësore me mjedisin dhe më e qëndrueshme për të udhëtuar pasi udhëtimet e përbashkëta reduktojnë ndotjen e ajrit, emetimet e karbonit, bllokimin e trafikut në rrugë dhe nevojën për hapësira parkimi . Autoritetet shpesh inkurajojnë bashkimin e makinave, veçanërisht gjatë periudhave të ndotjes së lartë ose çmimeve të larta të karburantit. Ndarja e makinës është një mënyrë e mirë për të përdorur kapacitetin e plotë të ndenjëseve të një makine, e cila përndryshe do të mbetej e papërdorur nëse do të ishte vetëm shoferi që përdor makinën.

Në vitin 2009, grupimi i makinave përfaqësonte 43.5% të të gjitha udhëtimeve në Shtetet e Bashkuara [1] dhe 10% të udhëtimeve të udhëtimit. [2] Shumica e udhëtimeve me makinë (mbi 60%) janë "fam-pool" me anëtarë të familjes. [3]

Udhëtimi me makinë është më i popullarizuar për njerëzit që punojnë në vende me më shumë punë aty pranë dhe që jetojnë në vende me dendësi më të madhe banimi. [4] Bashkimi i automjeteve lidhet ndjeshëm me kostot operative të transportit, duke përfshirë çmimet e karburantit dhe kohëzgjatjen e udhëtimit, dhe me masat e kapitalit social, si koha e kaluar me të tjerët, koha e kaluar për të ngrënë dhe pirë dhe për të qenë të pamartuar. Megjithatë, bashkimi i makinave është dukshëm më pak i mundshëm tek njerëzit që kalojnë më shumë kohë në punë, të moshuarit dhe pronarët e shtëpive. [3]

Operacioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Drejtuesit dhe pasagjerët ofrojnë dhe kërkojnë udhëtime përmes një prej disa mjeteve të disponueshme. Pasi të gjejnë një ndeshje, ata kontaktojnë njëri-tjetrin për të rregulluar çdo detaj për udhëtimin. Shpenzimet, pikat e takimit dhe detaje të tjera si hapësira për bagazhet janë dakorduar. Më pas ata takohen dhe kryejnë udhëtimin(et) e tyre të përbashkët me makinë siç është planifikuar.

Carpool në Holandë

Carpooling zakonisht zbatohet për udhëtime në punë, por është gjithnjë e më popullor për udhëtime më të gjata një herë, me formalitetin dhe rregullsinë e marrëveshjeve që ndryshojnë midis skemave dhe udhëtimeve.

Carpooling nuk është gjithmonë e rregulluar për të gjithë gjatësinë e një udhëtimi. Sidomos në udhëtimet e gjata, është e zakonshme që pasagjerët të bashkohen vetëm për pjesë të udhëtimit dhe të japin një kontribut bazuar në distancën që ata udhëtojnë. Kjo i jep bashkimit me makina fleksibilitet shtesë dhe u mundëson më shumë njerëzve të ndajnë udhëtimet dhe të kursejnë para.

Një pjesë e bashkimit të makinave organizohet tani në tregje online ose në uebsajte që përputhen me udhëtimin që lejojnë shoferët dhe pasagjerët të gjejnë një ndeshje udhëtimi dhe/ose të bëjnë një transaksion të sigurt për të ndarë koston e planifikuar të udhëtimit. Ashtu si tregjet e tjera në internet, ata përdorin mekanizma besimi të bazuara në komunitet, të tilla si vlerësimet e përdoruesve, për të krijuar një përvojë optimale për përdoruesit.

Marrëveshjet për bashkimin e makinave mund të bëhen përmes shumë mediumeve të ndryshme, duke përfshirë faqet e internetit publike, mediat sociale, që veprojnë si tregje, faqet e internetit të punëdhënësve, aplikacionet për smartphone, agjencitë e bashkimit të automjeteve dhe pikat e marrjes.

Iniciativat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shenja tipike e parkimit dhe udhëtimit në Shtetet e Bashkuara, kjo e vendosur në ndërkëmbimin ndërmjet Interstate 79 dhe Pennsylvania Route 488 në Portersville, Pensilvani në veri të Pittsburgh . Shërbime të tilla përdoren për të inkurajuar ndarjen e udhëtimeve.

Shumë kompani dhe autoritete lokale kanë prezantuar programe për të promovuar bashkimin e makinave.

Në një përpjekje për të reduktuar trafikun dhe për të inkurajuar bashkimin e makinave, disa qeveri kanë futur korsi të automjeteve me kapacitet të lartë (HOV) në të cilat lejohen të lëvizin vetëm automjetet me dy ose më shumë pasagjerë. Korsitë HOV mund të krijojnë stimuj të fortë praktik për bashkimin e makinave duke reduktuar kohën dhe shpenzimet e udhëtimit. [5] Në disa vende, është e zakonshme të gjesh hapësira parkimi të rezervuara për ata që përdorin makina.

Në vitin 2011, një organizatë e quajtur Greenxc [6] krijoi një fushatë për të inkurajuar të tjerët që të përdorin këtë formë transporti për të reduktuar gjurmën e tyre të karbonit .

Carpooling, ose ndarja e makinave siç quhet në anglisht britanike, promovohet nga një shoqatë bamirësie kombëtare në Mbretërinë e Bashkuar, Carplus, misioni i së cilës është të promovojë përdorimin e përgjegjshëm të makinave në mënyrë që të lehtësojë kostot financiare, mjedisore dhe sociale të automobilizmit sot dhe të inkurajojë qasje të reja varësia nga makina në MB. Carplus mbështetet nga Transporti për Londrën, iniciativa e qeverisë britanike për të reduktuar mbipopullimin dhe presionin e parkimit dhe për të kontribuar në lehtësimin e barrës mbi mjedisin dhe në uljen e ndotjes së ajrit të lidhur me trafikun, në Londër. [7]

Megjithatë, jo të gjitha vendet po ndihmojnë që bashkimi i makinave të përhapet: në Hungari është një krim tatimor të mbash dikë në makinë për një pjesë të kostos (ose ndonjë pagesë), përveç nëse shoferi ka një patentë taksie dhe nuk është lëshuar një faturë dhe paguhen taksa. . Disa njerëz u gjobitën nga oficerët e fshehtë të taksave gjatë një goditjeje të vitit 2011, duke u paraqitur si pasagjerë që kërkojnë një udhëtim në faqet e internetit të bashkimit të automjeteve. Më 19 mars 2012, Endre Spaller, një anëtar i Parlamentit hungarez, interpeloi Zoltán Cséfalvay, Sekretarin e Shtetit për Ekonominë Kombëtare, në lidhje me këtë praktikë, i cili u përgjigj se grupimi i makinave duhet të miratohet në vend që të ndëshkohet, megjithatë duhet pasur kujdes për disa njerëz që përpiqen të kthehen. në një mënyrë për të fituar fitim të pataksuar. [8]

Ndarja e kostos[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Carpooling zakonisht nënkupton ndarjen e shpenzimeve të udhëtimit në mënyrë të barabartë midis të gjithë pasagjerëve të automjetit (shofer ose pasagjer). Shoferi nuk përpiqet të fitojë para, por të ndajë me disa njerëz koston e një udhëtimi që do të bënte gjithsesi. Shpenzimet që do të ndahen kryesisht përfshijnë karburantin dhe tarifat e mundshme. Por nëse përfshijmë në përllogaritje zhvlerësimin e blerjes dhe mirëmbajtjes së mjetit, sigurimin dhe taksat e paguara nga shoferi, marrim një kosto rreth 1$/milje. [9] Ka platforma që lehtësojnë bashkimin e makinave duke lidhur njerëzit që kërkojnë përkatësisht pasagjerë dhe shoferë. Zakonisht ka një tarifë të caktuar nga shoferi i makinës dhe e pranuar nga pasagjerët sepse ata marrin një marrëveshje përpara fillimit të udhëtimit.

Gjenerata e dytë e këtyre platformave është krijuar për të menaxhuar udhëtimet urbane në kohë reale, duke përdorur telefonat inteligjentë të udhëtarit. Ato bëjnë të mundur zënien e sediljeve të zbrazëta të mjetit në fluturim, duke mbledhur dhe shpërndarë pasagjerë përgjatë gjithë rrugës së tij (dhe jo vetëm në pikat e përbashkëta të origjinës dhe destinacionit). Ky sistem kryen automatikisht një ndarje të barabartë të kostove të udhëtimit, duke i lejuar çdo pasagjeri t'i rimbursojë shoferit një pjesë të drejtë sipas përfitimit të përfituar nga përdorimi i automjetit, në përpjesëtim me distancën e përshkuar nga pasagjeri dhe numrin e njerëzve që ndanë makinën.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një poster i përdorur për të promovuar bashkimin e makinave në SHBA si një mënyrë për të racionuar benzinën gjatë Luftës së Dytë Botërore

Carpooling fillimisht u bë i spikatur në Shtetet e Bashkuara si një taktikë racionale gjatë Luftës së Dytë Botërore . Ridesharing filloi gjatë Luftës së Dytë Botërore përmes "klubeve të makinave" ose "klubeve të ndarjes së makinave". Zyra e Mbrojtjes Civile e SHBA-së u kërkoi këshillave të lagjeve të inkurajojnë katër punëtorë që të kalojnë një udhëtim në një makinë për të ruajtur gomën për përpjekjet e luftës. Ai krijoi gjithashtu një program për ndarjen e udhëtimit të quajtur Sistemi i shkëmbimit dhe vetë-shpërndarjes së klubit për ndarjen e makinave. Carpooling u kthye në mesin e viteve 1970 për shkak të krizës së naftës të vitit 1973 dhe krizës energjetike të vitit 1979 . Në atë kohë, kompanitë e para të punonjësve u organizuan në Chrysler dhe 3M . [10]

Carpooling ra ndjeshëm midis viteve 1970 dhe 2000, duke arritur kulmin në SHBA në 1970 me një pjesë të mënyrës së udhëtimit prej 20.4%. Deri në vitin 2011 ajo ra në 9.7%. Në pjesën më të madhe kjo i është atribuar rënies dramatike të çmimeve të gazit (45%) gjatë viteve 1980. Në vitet 1990 ishte popullor në mesin e studentëve të kolegjit, ku kampuset kanë hapësirë të kufizuar parkimi. Së bashku me Prof. James Davidson nga Harvardi, Dace Campbell, Ivan Lin dhe Habib Rached nga Uashingtoni dhe të tjerë, filluan të hetojnë fizibilitetin e zhvillimit të mëtejshëm edhe pse teknologjitë gjithëpërfshirëse nuk ishin ende të disponueshme komerciale në atë kohë. Puna e tyre konsiderohet nga shumë si një pararendëse e teknologjisë së sistemeve të bashkimit dhe ndarjes së udhëtimit të përdorur nga Garrett Camp, Travis Kalanick, Oscar Salazar dhe Conrad Whelan në Uber . [11] [12] [13]

Karakteri i udhëtimit me karpool ka qenë duke u zhvendosur nga varieteti " Dagwood Bumstead ", në të cilin çdo kalorës merret në sekuencë, në një varietet " park dhe hipur ", ku të gjithë udhëtarët takohen në një vend të përbashkët. Megjithatë, kohët e fundit, interneti ka lehtësuar rritjen për grupimin e automjeteve dhe mënyra e ndarjes së udhëtimit është rritur në 10.7% në 2005. Në vitin 2007 me ardhjen e telefonave inteligjentë dhe GPS, të cilët u bënë të disponueshëm komercialisht, John Zimmer dhe Logan Green, përkatësisht nga Universiteti Cornell dhe Universiteti i Kalifornisë, Santa Barbara, rizbuluan dhe krijuan sistemin e bashkimit të makinave të quajtur Zimride, një pararendës i Lyft . Popullariteti i internetit dhe i telefonave inteligjentë ka ndihmuar në masë të madhe zgjerimin e bashkimit të makinave, duke u mundësuar njerëzve të ofrojnë dhe të gjejnë udhëtime falë tregjeve të transportit në internet të lehtë për t'u përdorur dhe të besueshëm. Këto faqe interneti përdoren zakonisht për udhëtime të njëpasnjëshme në distanca të gjata me kosto të larta karburanti. [3] [14]

Në Evropë, bashkimi i makinave në distanca të gjata është bërë gjithnjë e më i popullarizuar gjatë viteve të fundit, falë BlaBlaCar . Sipas faqes së saj të internetit, as of 2020 , Blablacar numëronte më shumë se 80 milionë [15] përdorues, në të gjithë Evropën dhe më gjerë.

As of March 2020[update], Uber and Lyft have suspended carpooling services in the U.S. and Canada in efforts to control the COVID-19 pandemic via social distancing.[16][17]

Forma të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Carpooling ekziston në forma të tjera:

 • Slugging është një formë e takimit ad hoc, informal mes të huajve. Asnjë para nuk ndryshon duart, por ende ekziston një përfitim i ndërsjellë midis shoferit dhe pasagjerit(ve) duke e bërë këtë praktikë të vlefshme.
 • Kompleksimi fleksibël i makinave zgjeron idenë e bashkimit ad hoc të makinave duke përcaktuar vendndodhje formale për udhëtarët që të bashkohen me grupet e makinave.
 • Kompanitë e ndarjes së udhëtimit i lejojnë njerëzit të organizojnë udhëtime ad hoc në një njoftim shumë të shkurtër, përmes përdorimit të aplikacioneve të smartfonëve ose internetit. Pasagjerët thjesht merren në vendndodhjen e tyre aktuale.

Sfidat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pjesa e punëtorëve amerikanë që udhëtojnë me makinë ka rënë nga 20.4% në 1970 në vetëm 9.7% në 2011.
 • Fleksibiliteti - Carpooling mund të luftojë për të qenë mjaft fleksibël për të akomoduar në ndalesat e rrugës ose ndryshimet në oraret/modelet e punës. Një sondazh e identifikoi këtë si arsyen më të zakonshme për të mos bashkuar me makinë. [5] Për ta kundërshtuar këtë, disa skema ofrojnë 'shërbime fshirëse' me opsione të mëvonshme funksionimi ose një marrëveshje 'të garantuar me udhëtim në shtëpi' me një kompani lokale taksie.
 • Besueshmëria - Nëse një rrjeti të bashkimit të makinave i mungon një "masë kritike" pjesëmarrësish, mund të jetë e vështirë të gjesh një ndeshje për udhëtime të caktuara. Palët mund të mos ndjekin domosdoshmërisht udhëtimin e rënë dakord. Disa tregje të bashkimit të makinave në internet po trajtojnë këtë shqetësim duke zbatuar rezervimin e pasagjerëve me pagesë në internet, të faturuar edhe nëse pasagjerët nuk vijnë.
 • Vozitja me të panjohur - Shqetësimet për sigurinë kanë qenë pengesë për të ndarë një automjet me të panjohur, megjithëse në realitet rreziku i krimit është i vogël. [18] Një ilaç i përdorur nga skemat e bashkimit të internetit në internet janë sistemet e reputacionit që flasin përdoruesit problematikë dhe lejojnë përdoruesit e përgjegjshëm të krijojnë kapital besimi, sisteme të tilla rrisin shumë vlerën e faqes së internetit për komunitetin e përdoruesve.
 • Efikasiteti i përgjithshëm - Megjithëse bashkimi i automjeteve është sanksionuar zyrtarisht nga shumica e qeverive, duke përfshirë ndërtimin e korsive të caktuara posaçërisht për bashkimin e makinave, mbeten disa dyshime në lidhje me efikasitetin e përgjithshëm të korsive të automobilave. Për shembull, shumë korsi të pishinave të makinave, ose korsi të kufizuara në pishina makinash gjatë orëve të pikut të trafikut, rrallëherë janë të zëna nga pishinat e makinave në kuptimin tradicional. [19] Në vend të kësaj, këto korsi janë shpesh të zbrazëta, [19] duke çuar në një rritje të përgjithshme neto të konsumit të karburantit pasi kapaciteti i autostradës mund të kontraktohet, duke i detyruar makinat e banuara vetëm të udhëtojnë më ngadalë, duke çuar në reduktimin e efikasitetit të karburantit . 
 • Në vitin 2012, qeveria e Queensland njoftoi se do t'i jepte fund korsive të automobilave (të njohura si Korsitë Transit) duke pretenduar se ato po krijonin bllokime dhe vonesa. Lëvizja u mbështet nga grupi i motorëve RACQ . [20]
 • Asnjë shërbim carpooling nuk ofron mundësinë që drejtuesit të deklarojnë paraprakisht intervalin kohor gjatë të cilit ata ofrojnë shërbime. Megjithëse shumica e shërbimeve të bashkimit të automjeteve përdorin një aplikacion celular, ky nuk është rasti për shërbimet ndërurbane të bashkimit të automjeteve (dmth. Ride joy dhe Autostrade carpooling). Për më tepër, nuk u gjet asnjë bashkim i automjeteve për të garantuar një vonesë minimale për drejtuesit e mjeteve ose një pikë të vetme zbritje/marrjeje. Disa platforma të bashkimit të makinave (dmth. TwoGo dhe BlaBlaLines të operuara nga BlablaCar) përdorin një teknologji inteligjente për të analizuar udhëtimet nga të gjithë përdoruesit për të gjetur përshtatjen më të mirë për secilin përdorues. Kjo teknologji inteligjente madje ndikon në të dhënat e trafikut në kohë reale për të llogaritur rrugët e sakta dhe kohën e mbërritjes. [21]

Në kulturë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Në vitet 1970, Departamenti i Transportit i SHBA- së lëshoi një njoftim humoristik dhe të animuar të shërbimit publik për të promovuar bashkimin e makinave të titulluar "Kalaka". Në reklamë, një intervistues shfaqet duke folur me Noahun, "burri origjinal i ndarjes së udhëtimit me një mik". Noah shpjegon se bashkimi i makinave është një mënyrë ekonomike për të arritur atje ku po shkoni, por në kohën e tij njihej si "kalaka". [22] [23]
 • Cabbing All the Way është një libër i shkruar nga autori Jatin Kuberkar që rrëfen një histori suksesi të një karroce me dymbëdhjetë persona në bord. I vendosur në qytetin e Hyderabad, Indi, libri është një rrëfim i jetës reale dhe nxjerr në pah përfitimet e mundshme të të pasurit një karpool. [24]
 • Loja e vitit 2017 për smartfonët Crazy Taxi Tycoon (e titulluar më parë Crazy Taxi Gazillionaire ) antagonizon ndarjen e udhëtimeve si një kërcënim për biznesin e taksive, pasi bëhet një megakorporatë e fuqishme që shkatërron ata të cilëve u shërben. Lojtari ka për detyrë të punësojë shoferë taksie për të krijuar një shërbim taksi që ofron një përvojë transporti më legjitime, miqësore dhe të besueshme. [25]
 • Carpool Karaoke, i njohur më së miri si një segment i përsëritur nga The Late Late Show me James Corden.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "U.S. Department of Transportation, Federal Highway Administration, 2009 National Household Travel Survey". U.S. Federal Highway Administration. Arkivuar nga origjinali më 23 tetor 2013. Marrë më 2014-01-29. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Park, Haeyoun; Gebeloff, Robert (28 janar 2011). "Car-Pooling Declines as Driving Becomes Cheaper". The New York Times. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b c Stephen DeLoach and Thomas Tiemann. Not driving alone: Commuting in the Twenty-first century. Elon University Department of Economics. 2010.
 4. ^ Nathan Belz and Brian Lee. Composition of Vehicle Occupancy for Journey-To-Work Trips: Evidence of Ridesharing from the 2009 National Household Travel Survey Vermont Add-on Sample. Transportation Research Board 2012.
 5. ^ a b Jianling Li, Patrick Embry, Stephen P. Mattingly, Kaveh Farokhi Sadabadi, Isaradatta Rasmidatta, and Mark W. Burris. Who Chooses to Carpool and Why? Examination of Texas Carpoolers. Transportation Research Record, 2007.
 6. ^ "GreenXC Website". GreenXC About. Arkivuar nga origjinali më 4 qershor 2011. Marrë më 26 qershor 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Source: The state of European Car Sharing, Car Sharing development strategy of greater London, p. 96-98: white-paper by Momo (European research project on sustainable mobility patterns), June 2010" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 16 shkurt 2020. Marrë më 2014-01-29. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Demokrata.hu". 19 mars 2012. Arkivuar nga origjinali më 30 maj 2012. Marrë më 2012-04-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "How prices are calculated". Poparide Help (në anglishte amerikane). Marrë më 2021-04-04.
 10. ^ Marc Oliphant & Andrew Amey. Dynamic Ridesharing: Carpooling Meets the Information Age. 2010.
 11. ^ Erik Ferguson. The rise and fall of the American carpool: 1970–1990. Transportation 24.4. (1997)
 12. ^ 5 Jenius Indonesia Yang Sukses Di Tingkat Dunia (5 Successful Indonesian Geniuses on a World Level) 23 July 2015. Elizabeth Chen.
 13. ^ Shontell, Alyson (11 janar 2014). "All Hail the Uber Man! How Sharp-Elbowed Salesman Travis Kalanick Became Silicon Valley's Newest Star". Business Insider. Marrë më 1 janar 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Farr, Christina (2013-05-23). "Lyft team gets $60M more; now it must prove ride-sharing can go global". VentureBeat. Marrë më 1 janar 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "About Us". BlaBlaCar. Marrë më 1 janar 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ "Uber and Lyft suspend carpooling in response to coronavirus pandemic". 17 mars 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Bond, Shannon (17 mars 2020). "Uber, Lyft Halt Shared Carpool Service in U.S. And Canada". NPR. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Dallmeyer, K. E. (1976-02-04). "Hitchhiking: a Viable Addition to a Multimodal Transportation System: Prepared for National Science Foundation, 1975". Trid.trb.org. Arkivuar nga origjinali më 8 nëntor 2019. Marrë më 2014-01-29. {{cite journal}}: Burimi journal ka nevojë për |journal= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ a b Templeton, Brad. "Carpool Cheats May Be Helping Traffic; How HOV Lanes Can Fail". Forbes (në anglisht). Marrë më 2021-04-04.
 20. ^ "Transit lanes video|RACQ backs plan to scrap T2 lanes, Brisbane". 2013-12-22. Arkivuar nga origjinali më 2013-12-22. Marrë më 2018-04-03. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Mitropoulos, L.; Kortsari, A.; Ayfantopoulou, G. (2021-09-01). "Factors Affecting Drivers to Participate in a Carpooling to Public Transport Service". Sustainability. Vëll. 13 no. 16. fq. 9129. doi:10.3390/su13169129. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ "U.S. DEPARTMENT OF TRANSPORTATION: KALAKA". paleycenter.org. Marrë më 31 maj 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
 23. ^ "Kalaka - yes the word for car pooling". YouTube.com. Arkivuar nga origjinali më 22 prill 2023. Marrë më 31 maj 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: BOT: Gjendja e adresës origjinale është e panjohur (lidhja)
 24. ^ Cabbing All the Way
 25. ^ Padla, Rei (2 qershor 2017). "SEGA launches new 'Crazy Taxi Gazillionaire' strategy game". Android Community. Marrë më 31 tetor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)