Jump to content

Cikloalkan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Skeda:Cyclobutane.png
Ciklobutani

Cikloalkanët janë komponime kimike që përbëhen vetëm prej elementeve të karbonit C dhe hidrogjenit H - dhe bëjnë pjesë tek hidrokarburet e ngopura. Hidrokarburet e ngopura ndahen në alkane dhe cikloalkane, ata kanë struktura të ngjajshme dhe në kuptim të gjerë cikloalkanet nuk janë alkane.

CnH2n
Ku n > 3

Kanë formulë të ngjajshme me alkenët por dallimi tyre qëndron te formula strukturale e tyre.

Struktura e Ciklodekanit C10H20

Emërtohen nëse emrit të alkenit përkatës i shtohet parashtesa Ciklo dhe sipas numrave greko-latine.

Ciklo + alkan = Cikloalkan
Nr Emri greko-latin Cikloalkanët n = Formula CnH2n
1 Meta / / /
2 Eta / / /
3 Propa Ciklopropan n = 3 C3H6
4 Buta Ciklobutan n = 4 C4H8
4 Penta Ciklopentan n = 5 C5H10
6 Heksa Cikloheksan n = 6 C6H12
7 Hepta Cikloheptan n = 7 C7H14
8 Okta Ciklooktan n = 8 C8H16
9 Nona Ciklnonan n =9 C9H18
10 Deka Ciklodekan n = 10 C10H20

IUPAC

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]