Dëbimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kosovarë të dëbuar në Kukës gjate Luftës së Kosovës

Dëbimi është dëbimi i një personi ose grupi njerëzish nga një vend ose vend . Termi dëbim përdoret shpesh si sinonim për dëbimin, megjithëse dëbimi përdoret më shpesh në kontekstin e së drejtës ndërkombëtare, ndërsa dëbimi përdoret më shumë në ligjin kombëtar (komunal) . [1] Zhvendosja e detyruar ose migrimi i detyruar i një individi ose një grupi mund të shkaktohet nga dëbimi, për shembull spastrimi etnik dhe arsye të tjera. Një person që është dëbuar ose është nën dënimin e dëbimit quhet i dëbuar . [2]

Përkufizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përkufizimet e dëbimit zbatohen njëlloj si për shtetasit ashtu edhe për të huajt. [3] Megjithatë, në përdorimin e zakonshëm dëbimi i shtetasve të huaj zakonisht quhet deportim, ndërsa dëbimi i shtetasve quhet ekstradim, dëbim, internim ose transport penal . Për shembull, në Shtetet e Bashkuara :

“Thënë të drejtën, transporti, ekstradimi dhe dëbimi, megjithëse secili ka efektin e largimit të një personi nga vendi, janë gjëra të ndryshme dhe kanë qëllime të ndryshme. Transporti bëhet me dënim të një të dënuari për një shkelje kundër ligjeve të vendit. Ekstradimi është dorëzimi në një vend tjetër i një të akuzuari për një shkelje kundër ligjeve të tij, për t'u gjykuar dhe, nëse shpallet fajtor, dënohet. Dëbimi është largimi i një të huaji jashtë vendit, thjesht sepse prania e tij konsiderohet në kundërshtim me mirëqenien publike dhe pa u shqiptuar ose parashikuar asnjë dënim, qoftë sipas ligjeve të vendit nga i cili është dërguar ose sipas ligjeve të vendit. ku ai është çuar." [4]

Dëbimi është një akt nga një autoritet publik për të larguar një person ose persona kundër vullnetit të tij ose të saj nga territori i atij shteti. Dëbimi i suksesshëm i një personi nga një vend quhet deportim. [5]

Sipas Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut, dëbimi kolektiv është çdo masë që detyron joshtetasit, si grup, të largohen nga një vend, përveç rasteve kur një masë e tillë merret në bazë të një shqyrtimi të arsyeshëm dhe objektiv të rastit të veçantë të secilit. individ joshtetas i grupit. Dëbimi masiv mund të ndodhë gjithashtu kur anëtarët e një grupi etnik dërgohen jashtë një shteti, pavarësisht nga kombësia. Dëbimi kolektiv, ose dëbimi masiv, është i ndaluar nga disa instrumente të së drejtës ndërkombëtare. [5]

Gjatë Luftës së Kosovës autoritetet serbe kanë dobuar mbi 1 000 000 kosovarë jashtë kufijve të Kosovës, kryesisht në Shqipëri, Maqedoninë e Veriut dhe Mal të Zi. Kampet më të mëdha të refugjatëve kosovarë ishin Kampi i Bllacës dhe Kampi i efugjatët kosovarë në Kukës.[6][7][8]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Jean-Marie Henckaerts in his book Mass Expulsion in Modern International Law and Practice wrote:
  2. ^ "Definition of DEPORTEE". www.merriam-webster.com (në anglisht). Marrë më 2021-02-25.
  3. ^ Henckaerts, Mass Expulsion in Modern International Law and Practice, 1995, pp. 4–5.
  4. ^ Fong Yue Ting v. United States, 149 U.S. 697, at 709 (1893).
  5. ^ a b IOM 2011.
  6. ^ Judah, Tim (1997). The Serbs: History, Myth and the Destruction of Yugoslavia (bot. 2009, 3rd). New Haven, Connecticut: Yale University Press. fq. 150. ISBN 978-0-300-15826-7. Marrë më 3 janar 2021 – nëpërmjet Google Books. the Serbian police began clearing ... people [who] were marched down to the station and deported... the UNCHR registered 848,000 people who had either been forcibly expelled or had fled {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Kosovo/Kosova: As Seen. fq. Part III, Chap 14. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ "Facts and Figurues – War in Europe". www.pbs.org. Marrë më 27 janar 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)