Dado

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një fëmijë dhe dadoja e saj

Dado ose nania është një person që siguron kujdes për fëmijën. Në mënyrë tipike, kjo formë kujdesi jepet brenda mjedisit familjar të fëmijëve. Gjatë historisë, dadot ishin zakonisht shërbëtore në familje të mëdha dhe raportonin drejtpërdrejt te zonja e shtëpisë. Sot, dadot moderne, si punëtorët e tjerë të shtëpisë, mund të jetojnë brenda ose jashtë shtëpisë, në varësi të rrethanave të tyre dhe të punëdhënësve të tyre. Ka gjithashtu shumë agjenci punësimi që specializohen në kujdesin për fëmijët. Dadot në shumë zona janë një anëtare e kërkuar e fuqisë punëtore. Shumë dado bëhen pjesë e familjes së fëmijës i cili është nën kujdesin e tyre. Megjithëse më parë shikohej si një punë jo edhe aq e vlerësuar, kërkesa e sotme e ka bërë atë një shtesë të njohur dhe të vlerësuar në jetën familjare. [1] [2]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dadot ndryshojnë fare pak nga ofruesit e tjerë të kujdesit për fëmijë. Një kujdestar fëmijësh punon jashtë shtëpisë së tyre, duke operuar si një biznes i vogël. Në Amerikë, kujdestarët shpesh reklamohen si çerdhe. Në varësi të vendit në të cilin ndodhet kujdestari i fëmijës ose kujdesi ditor, regjistrimi qeveritar mund të kërkohet ose jo. Brenda Mbretërisë së Bashkuar, një kujdestar fëmijësh duhet të regjistrohet Ofsted, të ketë një kualifikim aktual të ndihmës së parë pediatrike, sigurim të përgjegjësisë publike dhe të ndjekë EYFS. Ndihmësi i një nëne është dikush që mund të jetojë brenda ose jashtë shtëpisë, dhe ndihmon gruan e shtëpisë në punët e përgjithshme, si dhe kujdesin për fëmijët. Termi au pair zakonisht i referohet një gruaje të re (ose herë pas here burrit), e cila vjen nga jashtë për të jetuar me familjen pritëse dhe për të mësuar kulturën dhe gjuhën lokale, ndërsa ndihmon në kujdesin për fëmijët. Një guvernate përqendrohet në edukimin e fëmijëve brenda shtëpisë së tyre dhe/ose në një kopsht ose mësuesi i shkollës bën të njëjtën gjë, por në një mjedis shkollor. [3] [4]

Nanitë sot shpesh përdoren në vend të Kujdesit Ditor, sepse ato mund të jenë më efektive për shkak të kostos më të ulët. Edhe pse nuk ka kërkesa ligjore për t'u konsideruar një dado, familjet mund të kërkojnë një kontroll historik ose një certifikim CPR. Familjet gjithashtu mund të kërkojnë aftësi të tjera të veçanta për një dado, siç janë dygjuhësia ose kryerja e detyrave të zhvillimit të fëmijërisë së hershme. Nanitë ndihmojnë të luajnë një rol kryesor në zhvillimin e një fëmije duke ofruar kujdesin ndaj tyre. [5] [6]

Disa familje në kushtet bashkëkohore përdorin atë që njihet si 'dado e përbashkët', ku dy ose më shumë familje paguajnë për të njëjtën dado për t'u kujdesur për fëmijët në secilën familje me kohë të pjesshme. [7]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ayicheng. "What is a Yue Sao?" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 13 tetor 2017. Marrë më 24 korrik 2017.
  2. ^ "Should I Get A Confinement Nanny?". NannySOS (në anglisht). Marrë më 24 tetor 2016.
  3. ^ "Childcare Workers : Occupational Outlook Handbook : U.S. Bureau of Labor Statistics" (në anglisht).
  4. ^ "Commission for Independent Education" (në anglisht). 2014-12-19.
  5. ^ "Past Nanny of the Year™ Award Recipients" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 23 tetor 2020. Marrë më 30 shtator 2020.
  6. ^ "Americas" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 22 shtator 2020. Marrë më 30 shtator 2020.
  7. ^ "About Nanny Sharing". Nannyshare (në anglisht). Nanny Share. Arkivuar nga origjinali më 19 tetor 2020. Marrë më 2 maj 2013.