Jump to content

Dendrologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Forma e gjethes është një metodë e zakonshme që përdoret për të identifikuar pemët.

Dendrologjia (greqishtja e lashtë: δένδρον, dendron, "pema"; dhe greqishtja e lashtë: -λογία, -logia, shkencë ose studim) është shkenca e cila merret me studimin e bimëve të pyllit (pemë, shkurre dhe lianas), dhe në mënyrë më specifike, klasifikimet e tyre taksonomike. Nuk ka asnjë kufi të mprehtë midis taksonomisë së bimëve dhe dendrologjisë; bimët drunore jo vetëm që i përkasin shumë familjeve të ndryshme të bimëve, por këto familje mund të përbëhen nga anëtarë si të drunjtë ashtu edhe jodrunjë. Disa familje përfshijnë vetëm disa specie drunore. Dendrologjia, si një disiplinë e pylltarisë industriale, tenton të përqendrohet në identifikimin e bimëve drunore të dobishme ekonomikisht dhe marrëdhëniet e tyre taksonomike. Si një kurs akademik studimi, dendrologjia do të përfshijë të gjitha bimët drunore, vendase dhe jovendase, që ndodhen në një rajon. Një disiplinë e ndërlidhur është studimi i sylvics, i cili përqendrohet në autekologjinë e gjinive dhe specieve.

Marrëdhënia me botanikën

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dendrologjia shpesh ngatërrohet me botanikën . Sidoqoftë, botanika është studimi i të gjitha llojeve të bimëve të përgjithshme, ndërsa dendrologjia studion vetëm bimë të pyllëzuara. [1] Dendrologjia mund të konsiderohet një nënkategori e botanikës që specializohet në karakterizimin dhe identifikimin e bimëve drunore.

  1. ^ "Dendrology". Tree Identification (në anglisht). Marrë më 3 qershor 2019.