Diana Sacayán

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Diana Sacayán ishte një aktiviste LGBT nga Argjentina. Ajo punoi dhe kontirbuoi për avancimin e të drejtave ligjore të personave transgjinorë në Argjnetinë.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Amancay Diana Sacayán lindi në Tucumán në 31 dhjetor 1975. Në një moshë të vogël ajo u shpërngul me familjen drejt Buenos Aires. Kushtet në të cilat ata jetuan ishin të vështira për shkak se ishin 15 fëmijë.

Aktiviteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Diana Sacayán doli hapur si transgjinore në moshën 17 vjeçare. Të drejtat e saj janë abuzuar shpeshherë. Ajo është arrestuar shumë herë dhe gjatë qëndirmit në burg ajo ka lobuar për Partinë Komuniste. Gjithsesi në 2011 ajo e la partinë dhe krijoi lëvizjen liberaliste kundër diskriminimit, një organizatë jo-qeveritare. Kjo organizatë punoi kundër të gjitha formave të diskirminimit. Punë e organizatës ishte dhe fuqizimi i personave LGBT në sektorë të ndryshëm duke përfshirë dhe ndërgjegjësimi për të drejtat e njeriut.

Vdekja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Diana u vra brutalisht në tetor 2015.Vrasja e saj shkaktoi protesta dhe impaktoi shoqërinë civile, sidomos lëvizja për të drejtat e njeriut dhe për komunitetin LGBT.