Jump to content

Distriktet e Izraelit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Distriktet e Izraelit
מְחוֹזוֹת יִשְׂרָאֵל (Hebraisht)
ولايات اسرائيل (Arabisht)
KategoriaShtet unitar
VendiShteti i Izraelit
Numri6 distrikte
Popullsia1,032,800 (Haifa) – 2,196,900 (Distrikti Qendror)
Sipërfaqja190 km2 (72 sq mi) (Tel Aviv) – 14,190 km2 (5,477 sq mi) (Southern District)
QeveriaQeveria e distriktit
NënndarjetKëshilli i qytetit, Këshilli lokal, Këshilli rajonal

Ekzistojnë gjashtë distrikte kryesore administrative të Izraelit, të njohura në hebraisht si mekhozot (מְחוֹזוֹת‎; njëjës: makhoz מָחוֹז‎) dhe arabisht si mintaqah dhe pesëmbëdhjetë nën-distrikte të njohura si nafot (נָפוֹת‎; njëjës: ׸נָחוֹז‎). Çdo nën-distrikt ndahet më tej në rajone natyrore,[1][2] të cilat nga ana tjetër ndahen më tej në ndarje në nivel këshilli: qofshin ato qytete, bashki ose këshilla rajonalë.

Ndarja aktuale në distrikte u krijua në vitin 1953, për të zëvendësuar divizionet e trashëguara nga mandati britanik. Ajo ka mbetur në thelb e njëjtë që atëherë; një shpallje e dytë e kufijve të distriktit e lëshuar në vitin 1957 – e cila mbetet në fuqi që nga viti 2022 – vetëm pohoi kufijtë ekzistues në vend.

Shifrat në këtë artikull bazohen në numrat e Byrosë Qendrore të Statistikave të Izraelit dhe kështu përfshijnë të gjitha vendet nën sundimin civil izraelit, duke përfshirë territoret e pushtuara nga Izraeli. Prandaj, nën-distrikti i Golanit dhe katër rajonet e tij natyrore përfshihen në numrin e nën-distrikteve dhe rajoneve natyrore edhe pse nuk njihet nga Kombet e Bashkuara ose komuniteti ndërkombëtar si territor izraelit. Në mënyrë të ngjashme, shifra e popullsisë më poshtë për Distriktin e Jerusalemit është llogaritur duke përfshirë Jeruzalemin Lindor, aneksimi i të cilit nga Izraeli nuk njihet në mënyrë të ngjashme nga Kombet e Bashkuara dhe komuniteti ndërkombëtar. Zona e Judesë dhe Samarisë, megjithatë, nuk përfshihet në numrin e distrikteve dhe nën-distrikteve pasi Izraeli nuk e ka zbatuar juridiksionin e tij civil në atë pjesë të Bregut Perëndimor.

Nr. Distrikti Kryeqyteti Sipërfaqja (km²)[3] Popullsia[4]
(2018)
1 Distrikti Verior Nof HaGalil 4,473 1,448,100
2 Distrikti Haifa Haifa 866 1,032,800
3 Distrikti Qendror Ramla 1,294 2,196,100
4 Distrikti Tel Aviv Tel Aviv 172 1,427,200
5 Distrikti Jeruzalem Jeruzalem 653 1,133,700
6 Distrikti Jugor Beersheba 14,185 427,800
(7) Zona e Judesë dhe Samarisë[a] 40,000 (përjashtuar zonën A dhe B) 491,923
  1. ^ Territori ka qenë nën kontrollin e Izraelit që nga Lufta Gjashtë Ditore e vitit 1967, por jo i aneksuar nga Izraeli, në pritje të negociatave në lidhje me statusin e tij. Është pjesë e Izraelit historik, gjë që çon në çështje të diskutueshme politikisht. Megjithatë, ai nuk njihet si pjesë e Shtetit të Izraelit nga Kombet e Bashkuara dhe shumica e kombeve.
  1. ^ Key to the Codes in the Maps - Districts, Sub-Districts and Natural Regions 2018, Israel Central Bureau of Statistics, 2021
  2. ^ Districts, Sub-Districts and Natural Regions 2018, Israel Central Bureau of Statistics, 2021
  3. ^ Statistical Abstract – Geography (PDF) (Reportazh) (në hebraisht). Israel Central Bureau of Statistics. 2016. fq. 15 (PDF p. 9). Marrë më 24 dhjetor 2017.
  4. ^ "Localities and Population, by District, Sub-District, Religion and Population Group" (PDF) (në anglisht). Israel Central Bureau of Statistics. 2019. fq. 1. Marrë më 24 korrik 2020.