Jump to content

Dita Botërore e Humanizmit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dita Botërore e Humanizmit është një ditë ndërkombëtare që i dedikohet punës humanitare të njerëzve të cilët kanë kontribuar dhe kanë humbur jetën duke punuar për kauza humanitare . Kjo ditë është caktuar si Dita Botërore e Humanizmit nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara si pjesë e Rezolutës GA të sponsorizuar nga Suedia A/63/L.49 mbi Forcimin e Koordinimit të Ndihmës Emergjente të Kombeve të Bashkuara, më 19 gusht. Ajo shënon ditën në të cilën Përfaqësuesi Special i atëhershëm i Sekretarit të Përgjithshëm në Irak, Sérgio Vieira de Mello dhe 21 kolegë të tij u vranë në bombardimet e Selisë së OKB-së në Bagdad .

19 gushti u përcaktua si Dita Botërore e Humanizmit nga përpjekjet e vazhdueshme të Fondacionit Sérgio Vieira de Mello dhe familjes së tij së bashku me ambasadorët e Francës, Zvicrës, Japonisë dhe Brazilit në Gjenevë dhe Nju Jork të cilët drejtuan Draftrezolutën me anë të Asamblesë së Përgjithshme. Fondacioni e përcolli mirënjohjen e tij për Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara dhe të gjitha shteteve anëtare për gjestin e denjë të njohjes që ka shkaktoi humbja tragjike e Vieira de Mello-s, 21 kolegëve të tij dhe të gjithë personelit humanitar që kanë bërë sakrifica të mëdha në lehtësimin e vuajtjeve të viktimave.

Kombëtari i Brazilit, Sérgio Vieira de Mello, i kushtoi jetën e tij kauzave humanitare në Kombet e Bashkuara për 30 vite me radhë, duke shërbyer në disa nga situatat më sfiduese humanitare në botë për t'u dhënë zë viktimave të konfliktit të armatosur, për të lehtësuar vuajtjet e tyre dhe për të tërhequr vëmendjen ndaj tyre.Vdekja e tij së bashku me 21 kolegë më 19 gusht 2003 në Bagdad, i privoi viktimat e konfliktit të armatosur në të gjithë botën nga një udhëheqës unik humanitar i guximit, dëshirës dhe ndjeshmërisë së pakrahasueshme, i cili mbrojti kauzën e tyre pa frikë dhe etiketoi gjendjen e tyre në hartën botërore. Ngjarja tragjike gjithashtu i mori komunitetit humanitar një udhëheqës dhe intelektual të shquar humanitar, mendimi, filozofia, dinamizmi dhe guximi i të cilit frymëzoi të gjithë dhe mbetet një trashëgimi e përjetshme për brezat e ardhshëm që duhet të imitojnë.

Duke pasur parasysh këtë trashëgimi, në vitin 2006 familja Vieira de Mello dhe një grup miqsh të ngushtë themeluan Fondacionin Sergio Vieira de Mello i dedikuar për të vazhduar misionin e tij të papërfunduar për të inkurajuar dialogun midis komuniteteve dhe për të lehtësuar gjendjen e viktimave të krizave humanitare. Fondacioni mbështet iniciativat dhe përpjekjet për të promovuar dialogun për pajtim paqësor dhe bashkëjetesë midis popujve dhe komuniteteve të ndara nga konflikti përmes një Çmimi të përtvitshëm Sergio Vieira Mello, një Leksion Përkujtimor Vjetor Sergio Vieira Mello, një Shoqëri Sergio Vieira de Mello dhe advokimit për sigurinë dhe pavarësinë e aktorëve humanitarë, kudo që ata mund të operojnë dhe për këdo që mund të operojnë. Fondacioni e shikon Ditën Botërore të Humanitarizmit si një haraç të përshtatshëm për të gjithë personelin humanitar që kanë bërë sakrifica të mëdha për ta bërë botën një vend më të mirë për të gjithë viktimat e krizave humanitare, si dhe një inkurajim për të gjithë kolegët e tyre që shërbejnë të aspirojnë lartësi edhe më të mëdha në arritjen e një qëllimi me vlera.

Fondacioni i Sérgio Vieira de Mello-s bashkëpunon ngushtë me të gjitha qeveritë, Kombet e Bashkuara, Organizatat Ndërkombëtare dhe Organizatat Joqeveritare për t'i dhënë Ditës Botërore të Humanizmit vlerën e duhur. Zyra e OKB -së për Koordinimin e Çështjeve Humanitare po udhëheq përpjekjet për të planifikuar dhe udhëhequr ceremonitë që do të përkujtohet në mbarë botën nga Qeveritë, Kombet e Bashkuara dhe Organizatat Humanitare Ndërkombëtare dhe OJQ -të .

Dita Botërore e Humanizmit u përkujtua për herë të parë më 19 gusht 2009. Vitet e mëvonshme janë përqendruar në një temë të veçantë. Në vitin 2010, fokusi ishte në punën aktuale dhe arritjet e punonjësve humanitarë në terren, me temën, " Ne jemi Punëtorë Humanitarë Arkivuar 7 tetor 2011 tek Wayback Machine ". Fushata e vitit 2011, " Njerëzit Ndihmojnë Njerëzit " kishte të bënte me frymëzimin e frymës së ndihmës tek të gjithë. Fushata e vitit 2012, " Isha Këtu " kishte të bënte me gjurmën duke bërë diçka të mirë, diku, për dikë tjetër. Fushata kishte një shtrirje sociale të më shumë se 1 miliardë njerëzve në të gjithë botën. Ajo u mbështet nga këngëtarja amerikane Beyoncé, videoklipi i së cilës për këngën " I Was Here " është parë më shumë se 50 milion herë.

Në vitin 2013, OKB-ja dhe partnerët e saj do të fillojnë një projekt novator të quajtur "Bota ka nevojë për më shumë ...". Në bashkëpunim me firmën globale të reklamave "Leo Burnet", fushata synon t'i kthejë fjalët në ndihmë për njerëzit e prekur nga krizat humanitare. Kompanitë e sektorit privat dhe filantropët po inkurajohen të sponsorizojnë një fjalë që ata besojnë se bota mund të përdorë më shumë, p.sh.: "veprim". Njerëzit pastaj mund të "zhbllokojnë" paratë e premtuara nga sponsorët duke i "ndarë" këto fjalë përmes mediave sociale, mesazheve dhe përmes faqes së internetit të fushatës në www.worldhumanitarianday.org . Ngjarjet për të shënuar Ditën Botërore të Humanizmit dhe nisjen e fushatës do të mbahen në më shumë se 50 vende të botës.

Shihni gjithashtu

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Humanitarizmi
  • Sérgio Vieira de Mello
  • Bombardimi i Hotel Canal
  • Zyra për Koordinimin e Çështjeve Humanitare
  • Dita Ndërkombëtare e Paqes
  • Dita Ndërkombëtare e Solidaritetit Njerëzor
  • Dita e të Drejtave të Njeriut

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]