Dita Botërore e Poezisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dita Botërore e Poezisë festohet më 21 Mars dhe është shpallur nga UNESCO (Organizata e Kombeve të Bashkuara për Arsim, Shkencë dhe Kulturë) në vitin 1999, "me synimin për të mbështetur diversitetin gjuhësor përmes shprehjes poetike dhe për të rritur mundësinë që gjuhët e rrezikuara të dëgjohen". [1]

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qëllimi i tij është të promovojë leximin, shkrimin, botimin dhe mësimin e poezisë në mbarë botën dhe, siç thotë deklarata origjinale e UNESCO-s, "t'i japë njohje dhe shtysë të re lëvizjeve të poezisë kombëtare, rajonale dhe ndërkombëtare".

Në përgjithësi festohej në tetor, por në shekullin e 20-të komuniteti botëror e festoi atë në datën 15, ditëlindjen e Virgjilit, poetit epik romak dhe poetit laureat nën Augustin . Tradita për të mbajtur një datë tetori për festimet kombëtare ose ndërkombëtare të poezisë vazhdon ende në shumë vende të botës. [2] Mbretëria e Bashkuar në përgjithësi përdor të enjten e parë të tetorit, [3] por diku tjetër festohet një tetor i ndryshëm, ose ndonjëherë edhe një datë nëntori.

Ditën Botërore të Poezisë e ka në kalendar edhe UNESCO, sepse PEN International e kishte propozuar zyrtarisht në prezantimin e Tarık Günersel në Kongresin '97 në Edinburg — siç sugjerohej nga PEN Turqia dhe i dërguar nga Melbourne PEN. (Në '96 iniciuar nga Tarık Günersel dhe Gülseli Inal et al. - Poetic Space Lab)

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "World Poetry Day". www.unesco.org (në anglisht). Marrë më 2023-03-01.
  2. ^ 41 countries observed World Poetry Day on 15 October 1951. Ref. cited: The International Who's Who in Poetry 1978-79. Ernest Kay, Ed. International Biographical Council, Cambridge, England.
  3. ^ National Poetry Day, United Kingdom. nationalpoetryday.co.uk.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]