Doktrina Brezhnjev

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Si doktrinë Brezhnev është quajtur një doktrinë të shtetit Sovjetik dhe krerët e partive të Leonid Brezhnev, më 12 nëntor 1968 në 5 Kongresi i Partisë e Punëtorëve të Bashkuara polake u lajmërua.

Përmbajtja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Doktrina u bazuar në "sovranitetin e kufizuar" e shtetet socialiste, dhe konkludohet nga të drejtë të intervenojë, nëse në një nga këto shtete të socializmit do të jenë të kërcënuar. Në teza kryesore: "sovraniteti i shteteve të veçanta u gjet kufirin e saj në interes të bashkësisë socialiste".

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një ditë pas shpalljes së doktrinës është botuar tekstin e mëposhtëm në gazetën rusisht Pravda: "CPSU ka mbrojtur gjithmonë se çdo vend socialist përcakton format konkrete të zhvillimit të saj në rrugën e socializmit, duke marrë parasysh specifikat e kushteve të saj kombëtare. Është i njohur mirë, por ka edhe ligje të përgjithshme të ndërtimit socialist. Një veprim larg prej tyre mund të çojë në një ndryshim larg nga socializmi. Dhe në qoftë se forcat e brendshme dhe e jashtme armiqësore të socializmit të përpiqen ta kthejnë zhvillimin e disa vend socialist në restaurimin e sistemit kapitalist, në qoftë se një kërcënim për të socializmit në këtë vend, një kërcënim për sigurinë e gjithë bashkësisë socialiste është krijuar që nuk është më vetëm një problem i atij vendi" (Pravda, 13 nëntor 1968).

Doktrina Brezhnev për të justifikuar pushtimin pasuese nga trupat e Paktit të VarshavësÇekosllovaki, më 21 gusht 1968 kishte qenë Pranvera e Pragës. Kjo ishte edhe për të justifikuar ndërhyrjen ushtarake sovjetike nga Bashkimin SovjetikAfganistan (-afgane Luftës) në 1979 të përdorura.

People's Republic të Kinës, Rumani dhe Jugosllavia mohoi udhëheqja sovjetike, të tjera të Shtetet e Evropës Lindore, duke përfshirë edhe Lindje, e pranoi atë.

Sipas politikës së reformës nën Mikhail Gorbachev, doktrina ishte braktisur formalisht 1988 vit pas, zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme Sovjetike, Gennadi Gerasimov sjellë në tetor të 1989 mbi buzë e një vizite shtetërore për të Finlandë fjala, doktrinës Brezhnev do të zëvendësohet tani nga Sinatra Doktrinë.

Letra e Warschavës për partine komuniste të Çekosllovakisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Letër në Varshavë Komitetit Qendror të Partisë Komuniste e Republikës Socialiste Çekosllovake, 15 korrik 1968 është kuptuar edhe si Doktrina Brezhnev dhe është bërë 37 ditë para se të pushtim e trupave në Çekosllovaki, i njohur si Pranvera e Pragës.

Nga përmbajtja: "Kjo ishte dhe nuk është qëllimi ynë që të ndërhyjë në çështje të tilla, të cilat janë shumë punët e brendshme të partisë dhe shtetit tuaj. Kjo ishte dhe nuk është qëllimi ynë që të shkelin parimet e respektimit të pavarësisë dhe barazisë në marrëdhëniet midis partive komuniste dhe vendet socialiste nuk arritën të [...]"

"Ne nuk mund, megjithatë, pajtohem se forcat armiqësore nga vendi juaj vijnë nga rruga e socializmit dhe paraqesin rrezikun e ndarjes së Çekosllovakisë nga bashkësia socialiste. Ata nuk janë vetëm çështjet tuaja. Këto janë shqetësimet e përbashkëta e të gjitha partive komuniste dhe punonjësve dhe të gjitha nëpërmjet aleancave, nëpërmjet bashkëpunimit dhe miqësisë Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Këto janë punët e përbashkëta të shteteve tona, të cilët janë bashkuar në Paktin e Varshavës, për të siguruar pavarësinë e tyre, paqen dhe sigurinë në Evropë, për të një pengesë pakapërcyeshëm kundër forcave imperialiste të agresionit dhe hakmarrje rritur."

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]