Efekti aha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Efekti aha ose Efekti eureka i Arkimedit (gdhendje në dru nga shekulli XVI)

Efekti aha ose Aha! efekti (i njohur gjithashtu edhe si Momenti Aha! ose Efekti eureka) i referohet përvojës së zakonshme njerëzore të kuptimit të papritur të një problemi ose koncepti të pakuptueshëm. Disa kërkime e përshkruajnë Efektin aha! (i njohur gjithashtu si epifania ) si një avantazh kujtese, [1] [2] por ekzistojnë rezultate kontradiktore se ku dhe në cilën pjesë të trurit ndodh pikërisht ky efekt si dhe që është e vështirë të parashikohet se në cilat rrethana mund të paraqitet një Efekt aha ose Aha! moment.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Danek AH, Fraps T, von Müller A, Grothe B, Ollinger M (shtator 2013). "Aha! experiences leave a mark: facilitated recall of insight solutions". Psychological Research (në anglisht). 77 (5): 659–69. doi:10.1007/s00426-012-0454-8. PMID 23007629.
  2. ^ Auble P, Franks J, Soraci S (1979). "Effort toward comprehension: Elaboration or aha!?". Memory & Cognition (në anglisht). 7 (6): 426–434. doi:10.3758/bf03198259.