Jump to content

Efikasiteti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Efikasiteti është aftësia shpesh e matshme për të shmangur gabimet ose humbjen e materialeve, energjisë, përpjekjeve, parave dhe kohës gjatë kryerjes së një detyre. Në një kuptim më të përgjithshëm, është aftësia për t'i bërë gjërat mirë, me sukses dhe pa mbeturina.[1][2][3][4][5]

Në terma më matematikorë ose shkencorë, ai nënkupton nivelin e performancës që përdor sasinë më të vogël të inputeve për të arritur sasinë më të lartë të prodhimit. Ai shpesh përfshin në mënyrë specifike aftësinë e një aplikimi specifik të përpjekjes për të prodhuar një rezultat specifik me një sasi ose sasi minimale mbetjesh, shpenzimesh ose përpjekjesh të panevojshme. Efikasiteti i referohet inputeve dhe outputeve shumë të ndryshme në fusha dhe industri të ndryshme. Në vitin 2019, Komisioni Evropian tha: "Efiçenca e burimeve nënkupton përdorimin e burimeve të kufizuara të Tokës në një mënyrë të qëndrueshme duke minimizuar ndikimet në mjedis. Na lejon të krijojmë më shumë me më pak dhe të ofrojmë vlerë më të madhe me më pak të hyra."[6]

Shkrimtarja Deborah Stone vëren se efikasiteti "nuk është një qëllim në vetvete. Nuk është diçka që e duam për hir të saj, por më tepër sepse na ndihmon të arrijmë më shumë nga gjërat që vlerësojmë."[7]

  1. ^ "efficiency". Longman Dictionary of Contemporary English. Arkivuar nga origjinali më 13 shkurt 2018. Marrë më 9 maj 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "efficiency". Vocabulary.com. Arkivuar nga origjinali më 9 maj 2018. Marrë më 9 maj 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "efficiency". Merriam-Webster. Arkivuar nga origjinali më 9 mars 2018. Marrë më 9 maj 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "efficient". The American Heritage Dictionary. Houghton Mifflin Harcourt. Arkivuar nga origjinali më 14 korrik 2017. Marrë më 9 maj 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Stampa:Cite OED
  6. ^ Haie, Naim (2021). "Sefficiency (Sustainable Efficiency)". Transparent Water Management Theory. Water Resources Development and Management: 39–69. doi:10.1007/978-981-15-6284-6_4. ISBN 978-981-15-6283-9. PMC 7305767. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Stone, Deborah (2012). Policy paradox: the art of political decision making. New York: W. W. Norton & Company Inc. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)