Eklipsi i Hënës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fazat e fundit të eklipsit të pjesshëm hënor më 17 korrik 2019 të marra nga Gloucestershire, Mbretëria e Bashkuar

Një eklips hënor është një ngjarje astronomike që ndodh kur Hëna lëviz në hijen e Tokës, duke bërë që hëna të errësohet. [1] Një rreshtim i tillë ndodh gjatë një sezoni eklipsi, afërsisht çdo gjashtë muaj, gjatë fazës së hënës së plotë, kur rrafshi orbital i Hënës është më afër planit të orbitës së Tokës .

Kjo mund të ndodhë vetëm kur Dielli, Toka dhe Hëna janë saktësisht ose shumë afër (në syzigji ) me Tokën midis dy të tjerëve, gjë që mund të ndodhë vetëm në natën e hënës së plotë kur Hëna është afër njërës prej nyjeve hënore . Lloji dhe gjatësia e një eklipsi hënor varet nga afërsia e Hënës me nyjen hënore. [ citim i nevojshëm ]

Kur hëna eklipset plotësisht nga Toka, ajo merr një ngjyrë të kuqërremtë që shkaktohet nga planeti kur bllokon plotësisht rrezet e diellit direkte që të arrijnë në sipërfaqen e Hënës, pasi vetëm drita e reflektuar nga sipërfaqja hënore është thyer nga atmosfera e Tokës . Kjo dritë duket e kuqërremtë për shkak të shpërndarjes së Rayleigh të dritës blu, e njëjta arsye pse lindja dhe perëndimi i diellit janë më portokalli sesa gjatë ditës.

Ndryshe nga një eklips diellor, i cili mund të shihet vetëm nga një zonë relativisht e vogël e botës, një eklips hënor mund të shihet nga kudo në anën e natës së Tokës. Një eklips total hënor mund të zgjasë deri në gati 2 orë, ndërsa një eklips total diellor zgjat vetëm deri në disa minuta në çdo vend të caktuar, sepse hija e Hënës është më e vogël. Gjithashtu ndryshe nga eklipset diellore, eklipset hënore janë të sigurta për t'u parë pa asnjë mbrojtje për sytë ose masa paraprake të veçanta.

Simboli për një eklips hënor (ose në të vërtetë çdo trup në hijen e një tjetri) është🝶</img> (U+1F776 🝶).

  1. ^ McClure, Bruce (27 korrik 2018). "Century's Longest Lunar Eclipse July 27". EarthSky. Marrë më 1 gusht 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)McClure, Bruce (27 July 2018). "Century's Longest Lunar Eclipse July 27". EarthSky. Retrieved 1 August 2018.