Jump to content

Ekonomia e Suedisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Suedia është një ekonomi të orientuar nga eksporti përzier paraqet një sistem modern të shpërndarjes, të shkëlqyera të komunikimit të brendshëm dhe të jashtëm, dhe një forcë të kualifikuar të punës. Lëndë drusore, hidrocentralet, dhe xeheror hekuri përbëjnë bazën e burimeve të një ekonomie të orientuar kryesisht drejt tregtisë së jashtme. Sektori i Suedisë inxhinieri llogaritë për 50 % të prodhimit dhe eksporteve. Telekomunikacionit, industria e automobilave dhe industrinë farmaceutike janë gjithashtu me rëndësi të madhe. Llogaritë e Bujqësisë për 2 për qind të GDP-së dhe punësimit.

Njëzet më të mëdha (nga qarkullim në vitin 2007) kompanitë e regjistruara në Suedi janë të Volvo, Ericsson, Vattenfall, Skanska, Sony Ericsson Mobile Communications AB, Svenska Cellulosa Aktiebolaget, Electrolux, Volvo Personvagnar, TeliaSonera, Sandvik, Scania, ICA, Hennes & Mauritz, Nordea, Preem, Atlas Copco, Securitas, Nordstjernan dhe SKF.[74] Industria e Suedisë është kryesisht në kontrollin e privat, ndryshe nga disa vende të tjera të industrializuara Perëndimore, ndërmarrjeve të tilla si Austria dhe Italia, në pronësi publike janë gjithmonë të një rëndësie të vogla.

Rritja reale e PBB-së në Suedi, 1996-2006. IKEA ka lindur në Suedi dhe është kontrolluar nga Almhult dhe Holandë.

Rreth 4,5 milion banorë janë duke punuar, nga të cilët rreth një e treta me arsim të lartë. GDP per hour worked është botës 9 më i lartë në 31 USD në vitin 2006, krahasuar me 22 USD në Spanjë dhe 35 USD në Shtetet e Bashkuara. Sipas OECD, heqjen, globalizimit, dhe sektori i teknologjisë së rritjes së kanë qenë drejtuesit kryesor produktivitetit.[75] GDP per hour worked po rritet 2,5 për qind në vit për ekonomi, si një e tërë dhe tregtare terminologji të balancuar rritjen e produktivitetit 2 %. Suedi është një udhëheqës botëror në pensioneve te privatizuara dhe problemet e fondeve të pensioneve janë relativisht të vogla në krahasim me shumë vende të tjera të Evropës Perëndimore. Tregun suedez të punës është bërë më fleksibël, por ka ende disa probleme pranuar gjerësisht. Punëtor tipik merr 40 % të të ardhurave të tij pas pykë e taksave. The ngadalë tatimore në rënie të përgjithshme, 51,1 % të GDP në 2007, është ende gati dyfishi i atij në Shtetet e Bashkuara apo Irlandë. Pjesa e punësimit të financuar nëpërmjet shumave të ardhurave nga taksat në një të tretën e fuqisë punëtore suedez, një përqindje ndjeshëm më e lartë se në shumicën e vendeve të tjera. Në përgjithësi, rritja e GDP-së ka qenë i shpejtë që nga reformat në fillim të viteve 1990, sidomos në prodhim.

World Economic Forum 2008 Indeksi i konkurrueshmerisë renditet Suedi 4 më konkurruese, pas Danimarkë. Indeksi i Lirisë Ekonomike 2008 renditet Suedi 27 më të lirë nga 162 vende, ose 14 nga 41 vende evropiane, Suedia renditet në 9 IMD konkurrencë Yearbook 2008, duke shënuar të lartë në efektshmërinë e sektorit privat. Sipas librit, Fluturimi i Klasa Creative, ekonomist nga SHBA, Profesor Richard Florida të Universitetit të Torontos, Suedia është renditur si ka krijimtarinë më të mirë në Evropë për biznes dhe është parashikuar të bëhet një magnet për talentin më të punëtorëve të qëllimta botës. Libri hartuar një tregues për të matur lloj i krijimtarisë ajo pretendon se është më e dobishme për të biznesit-talent, teknologjisë dhe tolerancës.

Suedezët kanë kundërshtuar euro në një votim popullor dhe Suedia mban monedhën e vet, suedeze Krona (SEK). Riksbank Suedisht-themeluar në 1668 dhe kështu duke e bërë bankën qendrore të vjetër në botë-aktualisht është duke u përqendruar në stabilitetin e çmimeve me objektivin e inflacionit prej 2 %. Sipas hulumtimit të Suedisë Ekonomik 2007 nga OECD, inflacioni mesatar në Suedi ka qenë një nga më e ulëta midis vendeve të Evropës që nga mesi i viteve 1990, kryesisht për shkak të çrregullimit dhe shfrytëzimin e shpejtë të globalizimit.

Flukset më të mëdha të tregtisë janë me Gjermaninë, Shtetet e Bashkuara, Norvegjia, Britania e Madhe, Danimarka dhe Finlanda.