Jump to content

Ekonomia e aplikuar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ekonomia e aplikuar është aplikimi i teorisë ekonomike dhe ekonometrisë në ambiente specifike. Si njëra nga dy grupet e fushave të ekonomisë (grupi tjetër është thelbi ), [1] zakonisht karakterizohet nga aplikimi i thelbit, pra teoria ekonomike dhe ekonometria, për të adresuar çështjet praktike në një gamë fushash, përfshirë demografinë ekonomike, ekonominë e punës, ekonominë e biznesit, organizatën industriale, ekonominë bujqësore, ekonominë e zhvillimit, ekonominë arsimore, ekonominë inxhinierike, ekonominë financiare, ekonominë shëndetësore, ekonominë monetare, ekonominë publike dhe historinë ekonomike .

Procesi shpesh përfshin një ulje të nivelit të abstraksionit të kësaj teorie thelbësore. Ekzistojnë një larmi qasjesh, duke përfshirë jo vetëm vlerësimin empirik duke përdorur ekonometrinë, analizën e hyrjes-daljes ose simulimet, por edhe studimet e rasteve, analogjinë historike dhe të ashtuquajturin sens të zakonshëm ose "vernacular". [2] Kjo gamë e qasjeve është treguese e asaj që argumentojnë Roger Backhouse dhe Jeff Biddle është natyra e paqartë e konceptit të ekonomisë së aplikuar. Është një koncept me kuptime të shumta. [3] Midis dallimeve të gjera metodologjike, një burim e vendos atë në ekonomi as pozitive dhe as normative, por artin e ekonomisë, të ndritshëm si "atë që bëjnë shumica e ekonomistëve". [4]

Origjina e termit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Origjina dhe kuptimet e ekonomisë së aplikuar kanë një histori të gjatë duke shkuar përsëri në shkrimin e Sayt dhe Mill . Say shkruajti për "zbatimin" e "parimeve të përgjithshme të ekonomisë politike" për të "konstatuar rregullin e veprimit të çdo kombinimi të rrethanave të paraqitura për ne". Titulli i plotë i veprës së Mill (1848) është Parimet e Ekonomisë Politike me Disa nga Aplikimet e tyre për Filozofinë Sociale. [3]

  1. ^ http://www.aeaweb.org/students/Fields.php
  2. ^ Swann, G. M. P. (2006) Putting Econometrics in Its Place: A New Direction in Applied Economics (published by Edward Elgar).
  3. ^ a b Backhouse, R. and Jeff Biddle (2000) ‘The concept of applied economics: a history of ambiguity and multiple meanings’, History of Applied Economics 32 (annual supplement), 2000.
  4. ^ Colander, David (1992). "Retrospectives: The Lost Art of Economics". Journal of Economic Perspectives. 6 (3): 191–198 [p. 197–198]. doi:10.1257/jep.6.3.191. JSTOR 2138310. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)