Jump to content

Ekspedita e Mijërave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ekspedita e Mijërave
Pjesë e luftërave të bashkimit italian

Fillimi i ekspeditës së Quarto dei Mille, Genoa
Data1860–1861
Vendodhja
Pasoja

Fitorja e Bashkimit

Ndryshimet
territoriale
Siçilia, Italia Jugore, Marche dhe Umbria iu dorëzuan Mbretërisë së Sardenjës
Palët pjesëmarrëse

Sardenja

Mbështetur nga:
Mbretëria e Bashkuar

Dy Siçilitë

Supported by:
Shtetet Papale
Komandantët dhe udhëheqësit
Giuseppe Garibaldi
Victor Emmanuel II
Enrico Cialdini
Rodney Mundy
Francis II
Giosuè Ritucci
Juchault de Lamoricière

Ekspedita e Mijërave (italisht: Spedizione dei Mille) ishte një ngjarje e bashkimit italian që ndodhi në vitin 1860. Një trupë vullnetarësh të udhëhequr nga Giuseppe Garibaldi lundroi nga Quarto afër Genoa dhe zbarkoi në Marsala, Siçili, për të pushtuar Mbretërinë e Dy Siçilive, e sunduar nga Shtëpia e Bourbon-Dy Siçilive.

Projekti ishte një sipërmarrje ambicioze dhe e rrezikshme që synonte të pushtonte, me një mijë burra, një mbretëri me një ushtri më të madhe të rregullt dhe një marinë më të fuqishme. Ekspedita ishte një sukses dhe përfundoi me një plebishit që solli Napolin dhe SiçilinëMbretërinë e Sardenjës (e njohur edhe si Piedmonte-Sardinia), pushtimi i fundit territorial përpara shpalljes së Mbretërisë së Italisë më 17 mars 1861.

Sipërmarrja detare ishte i vetmi veprim i dëshiruar që u vendos bashkërisht nga "katër baballarët e kombit" Giuseppe Mazzini, Giuseppe Garibaldi, Victor Emmanuel II, dhe Camillo Benso, Konti i Cavour, duke ndjekur qëllime të ndryshme. Megjithatë, ekspedita u nxit nga Francesco Crispi, i cili përdori ndikimin e tij politik për të forcuar projektin e bashkimit italian.[1]

Grupet e ndryshme morën pjesë në ekspeditë për një sërë arsyesh: për Garibaldin, ishte për të arritur një Itali të bashkuar; për borgjezinë siçiliane, një Siçili të pavarur si pjesë e Mbretërisë së Italisë, dhe për njerëzit e thjeshtë, shpërndarja e tokës dhe fundi i shtypjes.

Ekspedita dhe e gjithë sipërmarrja u mbështet shumë nga Perandoria Britanike, e cila donte të krijonte një qeveri miqësore në Italinë Jugore, e cila po merrte një vlerë të madhe strategjike për shkak të hapjes së afërt të Kanalit të Suezit. Burbonët konsideroheshin jo të besueshëm për shkak të hapjeve të tyre në rritje drejt Perandorisë Ruse. Marina Mbretërore mbrojti palën e zbarkimit nga Bourbonët dhe donatorët nga Mbretëria e Bashkuar e mbështetën ekspeditën financiarisht me një pjesë të madhe të parave duke u përdorur për të ryshfet oficerëve ushtarakë të pabesë Bourbon.[2]

Prapavija[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekspedita u zhvillua në kuadër të procesit të përgjithshëm të bashkimit të Italisë, i cili u orkestrua kryesisht nga Camillo Cavour, Kryeministri i Piemontit-Sardenjës, si vepër e jetës së tij. Pas aneksimit të Dukatit të Madh të Toskanës, Dukatëve të Modenës dhe Parmës dhe Romagna në Piemonte në mars 1860, nacionalistët italianë vunë sytë në Mbretërinë e Dy Siçilive, e cila përfshinte të gjithë territorin jugor të Italisë dhe Siçilisë, si hapi tjetër drejt ëndrrës së tyre për bashkimin e të gjitha trojeve italiane.

Në vitin 1860 Garibaldi, tashmë lideri revolucionar më i famshëm italian, ishte në Genoa duke planifikuar një ekspeditë kundër Siçilisë dhe Napolit, me mbështetjen e fshehtë të Mbretërisë së Bashkuar.[3] Lorenzo del Boca sugjeroi se mbështetja britanike për ekspeditën e Garibaldit ishte nxitur nga nevoja për të siguruar kushte më të favorshme ekonomike për sulfurin sicilian, i cili nevojitej në sasi të mëdha për municione.[4]

Kërkimi për një casus belli[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbretëria e Piemontit-Sardenjës kishte nevojë për një casus belli të paraqitshme për të sulmuar Mbretërinë e Dy Siçilive. Kjo ishte e nevojshme për Shtëpinë e Savojës, e cila megjithatë nuk dha asnjë deklaratë lufte kundër mbretërisë Burbon, një kusht i domosdoshëm, pasi kjo ishte ndër kërkesat e paraqitura ndaj Cavour. E vetmja dukuri që do ta plotësonte këtë kërkesë ishte një kryengritje nga brenda. Një ngjarje e tillë do të kishte ndjerë tjetërsimin e njerëzve ndaj dinastisë që sundonte në Napoli dhe, veçanërisht, paaftësinë e Francis II të Dy Siçilive, për të ushtruar qeverisje në domenet e tij. Siç tregon historia e dekadave të kaluara, Siçilia ishte tokë pjellore, dhe jugu liberal, veçanërisht ata që ktheheshin pas një amnistie të dhënë nga mbreti i ri, i cili punoi në këtë drejtim për disa kohë.[5][6]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Christopher Duggan (2000). Creare la nazione. Vita di Francesco Crispi (në anglisht). Laterza.
 2. ^ Lorenzo Del Boca: "Maledetti Savoia", Edizioni PIEMME SpA 1998, ISBN 88-384-3142-6, Page 61 (në italisht)
 3. ^ Del Boca, Maledetti Savoia
 4. ^ Lorenzo Del Boca, Maledetti Savoia, see chapter Il copyright inglese
 5. ^ Gigi Di Fiore, I vinti del Risorgimento, Utet, Torino, 2004, p. 99.
 6. ^ Giacinto de' Sivo, Storia delle Due Sicilie 1847–1861, Edizioni Trabant, 2009, p. 331.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Abba, Giuseppe Cesare (1880). Da Quarto al Volturno. Noterelle di uno dei Mille (në italisht).
 • Banti, Anna (1967). Noi credevamo (në italisht).
 • Bianciardi, Luciano (1969). Daghela avanti un passo (në italisht). Bietti.
 • Del Boca, Lorenzo (1998). Maledetti Savoia (në italisht). Piemme.
 • Mack Smith, Denis (1990). Italy and Its Monarchy (në anglisht).
 • Zitara, Nicola (1971). L'unità d'Italia. Nascita di una colonia (në italisht).