Emrat e pakicës rome

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shpërndarja e popullit rom në Evropë bazuar në vetëpërcaktimin

Populli rom njihet edhe me një sërë emrash të tjerë; në anglisht si gypsies ose gipsies dhe roma; në Evropën Qendrore dhe Lindore si ciganë; në Francë si gitanë; në Itali si rom dhe sinti përveç termave të datës zingari, zigani dhe gitani; në Spanjë si gitanos; dhe në Portugali si ciganos.

Vetëpërcaktimi gjithashtu ndryshon: Në Evropën Qendrore dhe Lindore, romët janë të zakonshëm. Romët e Anglisë e quajnë veten (në angloromani) Romanichal, ata të Skandinavisë (në dialektin romani skandinav) Romanisæl . Në Evropën gjermanishtfolëse, vetë-përcaktimi është Sinti, në Francë Manush, ndërsa grupet e Spanjës, Uellsit dhe Finlandës përdorin Kalo/Kale (nga kalo që do të thotë "i zi" në gjuhën rome). Ekzistojnë nëngrupe dhe klane të shumta me vetë emërtimet e tyre, si Kalderash, Machvaya, Boyash, Lovari, Modyar, Xoraxai, Lăutari, etj.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Cigan dhe cigan[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]