Jump to content

Energjia rrotulluese

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Energjia rrotulluese ose energjia kinetike këndore është një energji kinetike që vjen për shkak të rrotullimit të një objekti dhe është pjesë e energjisë totale kinetike të tij. Duke parë energjinë rrotulluese veçmas rreth boshtit të rrotullimit të një objekti, vërehet varësia e mëposhtme nga momenti i inercisë së objektit: [1]ku

Puna mekanike e kërkuar ose e zbatuar gjatë rrotullimit është çift rrotullimi herë këndin e rrotullimit. Fuqia e menjëhershme e një trupi përshpejtues këndor është çift rrotullimi herë shpejtësi këndore. Për objektet pluskues të lirë (të palidhur), boshti i rrotullimit është zakonisht rreth qendrës së tyre të masës .

Vini re marrëdhënien e ngushtë midis rezultatit për energjinë rrotulluese dhe energjisë së mbartur nga lëvizja drejtvizore (ose përkthimore):Në sistemin rrotullues, momenti i inercisë, I, merr rolin e masës, m dhe shpejtësia këndore, , merr rolin e shpejtësisë lineare, v . Energjia rrotulluese e një cilindri rrotullues varion nga gjysma e energjisë së përkthimit (nëse është masiv) në të njëjtën energji si energjia e përkthimit (nëse është i zbrazët).

Një shembull është llogaritja e energjisë kinetike rrotulluese të Tokës . Meqenëse Toka ka një periodë rrotullimi sidereale prej 23,93 orësh, ajo ka një shpejtësi këndore prej 7.29× 10 −5 rad·s-1 . [2] Toka ka një moment inercie, I = 8.04× 10 37 kg· m2 . [3] Prandaj, ajo ka një energji kinetike rrotulluese prej 2.14× 1029 J.

  1. ^ Resnick, R. and Halliday, D. (1966) PHYSICS, Equation 12-11
  2. ^ Launching From Florida: Life in the Fast Lane! Arkivuar 18 dhjetor 2022 tek Wayback Machine, NASA
  3. ^ Moment of inertia--Earth, Wolfram