Jump to content

Es-selamu alejkum

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kaligrafia e Selamit
Shqiptimi i Es-selamu alejkum.
Shqiptimi i Ue alejkum selam.

es-Selamu alejkum (arabisht: ٱلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ) është përshendetje islame që do të thotë paqja qoftë mbi ju. Nëse një mysliman përshendet me es-selamu alejkum, myslimani tjetër duhet t'i përgjigjet me ue alejkum selam që do të thotë "edhe mbi ju qoftë paqja".

Kur'an thuhet se si engjëjt do t'i përshëndetin Xhenetit: "(u thonë) Selamun alejkum, me durimin tuaj gjetët shpëtimin; sa përfundim i lavdishëm është ky vend". (Rad: 13:24). Në Turqi shpesh përdoret fjala selamyn alejqym (tr. Selamün aleyküm).

Në një hadith tregohet se një njeri e pyeti Muhammedin se kush duhet të filloj me përshendetjen i pari, ai tha: "ai i cili është duke kalëruar duhet ta pëshëndes atë i cili është duke ecur dhe ai i cili është duke ecë duhet ta përshëndes atë i cili është ulur dhe njerëz i cili janë në pakicë duhet ta përshëndetin ata njerëz të cilët janë shumicë". (Buhariu, 6234; Myslimi, 2160)[1]

Poashtu bazuar në një ajet kuranor i cili thuhet: "Kur të hyni në ndonjë shtëpi përshëndetni (ata që janë në to) me një përshëndetje të caktuar nga Allahu (me selamun alejkum)" (Nur 24:61), ai i cili hyn në shtëpi duhet të thotë përshëndetjen islame.[2]

Ka pasur një debat i cili ka qenë e folur se si duhet të përgjigjet myslymani kur dikush nga jobesimtarët e përshëndesin me selamu alejkum ose me es-selamu alejkum. Por një mendim i cili është jepur thuhet se edhe nëse personi nuk është prej jehudëve apo krishterëve, ai duhet përgjigjur me "ue alejkum".

  1. ^ "As Salaamu Alaikom?". Arkivuar nga origjinali më 2010-11-20. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Surat An-Nur [24:61] - The Noble Qur'an - القرآن الكريم". Quran.com. Marrë më 2013-07-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)