Et’hem Ruka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Et'hem Ruka
Skeda:Et’hem Ruka.jpg
Ministër i Arsimit dhe Shkencës
25 korrik, 1997 – 3 maj, 1976
Paraardhësi: Myqerem Tafaj
Pasardhësi: Ben Blushi
Ministër i Mjedisit
6 shtator 2001 – 29 janar, 2009
Paraardhësi: -
Pasardhësi: Lufter Xhuveli
Të dhënat personale
Lindi më: 8 dhjetor 1947
Lindi në: Turan, Republika Popullore e Shqipërisë
Kombësia: Shqiptar

Et’hem Ruka (Turan, 8 dhjetor 1947) ka qenë pedagog, deputet i Partisë Socialiste në Kuvendin e Shqipërisë dhe ministër i shtetit shqiptar.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lindur në Turan të Tepelenës në vitin 1947. Kreu arsimin fillor dhe tetëvjeçar në vendlindje. Në vitin 1961-1965 kreu shkollën pedagogjike "Pandeli Sotiri" në Gjirokastër. Në vitin 1965-1966 punoi si mësues i shkollës fillore në shkollën 8 vjeçare "Memo Nexhipi", në Dukaj të Tepelenës. Ne vitet 1967- 1971 kryeu studimet universitare ne degen Biologji-Kimi prane Fakultetit te Shkencave Natyrore ne Universitetin Shteteror te Tiranes. Ne mbarim te studimeve universitare u emerua pedagog ne Katedren e Zoologjise prane Fakultetit te Shkencave Natyrore

Ne vitin 1978 filloi studimet pasuniversitare prane Universitetit "Pierre et Marie Cyrie" ne Paris te cilat i finalizoi me Diplomen Doktor i Ciklit te trete ne biologji. Ne vitin 1983 kthehet serish ne Universitetin e Tiranes dhe emerohet pergjegjes i Katedres se Fiziologjise dhe Biokimise ne Fakultetin e shkencave Natyrore. Gjate viteve 1983- 1992 ai mbron nje doktorate te dyte ne Tirane, merr titullin Docent, Profesor i asociuar dhe me von Profesor ne Biologji. Në vitet 1992 -2005 dhe 2009-2013 zgjidhet Deputet i Kuvendit të Shqipërisë për Partinë Socialiste.

U emerua Minister i Ministrise se Arsimit dhe Shkences ne vitet 1997-2001, ministri i parë i Mjedisit ne vitet 2001-2002, Minister i Pushtetit Vendor dhe Decentralizimit ne vitin 2002-2003 dhe serish Minister i Mjedisit ne vitin 2003-2005.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]