Jump to content

Etani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ethane
Names
IUPAC name
Ethane
style="background: #F8EABA; text-align: center;" colspan="2" Identifiers
CAS number 74-84-0
Numri EC 200-814-8
Numri UN 1035
Numri RTECS KH3800000
SMILES
 
style="background: #F8EABA; text-align: center;" colspan="2" Properties
Formula molekulare C2H6
Masa molare 30.07 g/mol
Appearance colourless gas
Dendësia 1.212 kg/m3
Melting point

-181.76 °C (89.34 K)

Boiling point
Aciditeti (pKa) 50
style="background: #F8EABA; text-align: center;" colspan="2" Hazards
MSDS ICSC 0266
Klasifikimi EU Highly flammable (F+)
EU Index 601-002-00-X
NFPA 704
4
1
0
 
R-phrases Stampa:R12
S-phrases (S2), , S16,
Flash point -135 °C
Autoignition temperature 472 °C
Explosive limits 3.0–12.5%
Except where otherwise noted, data are given for materials in their standard state (at 25 °C [77 °F], 100 kPa).
Infobox references

Stampa:Chembox Footer/tracking

Etani është një hidrokarbur i ngopur me formulë kimike C2H6. Është alkan me dy atomekarbonitdhe një hidrokarbur alimfatik. Në temperaturën standarte (normale) është një substancë pa ngjyrë, pa erë dhe në gjendje të gaztë dhe përdoret për djegie. Përveç metanit etani është përbërës kryesor i gazit natyror.

CH3COO → CH3• + CO2 + e
CH3• + •CH3 → C2H6

Një tjetër metodë, e oksidim me anhidridet acetike nga peroksidet, konceptualisht është e ngjashme.

Reaksionet kimike me etanin gjithashtu përfshinë kryesisht reagimet e radikaleve të lira. Etani mund të reagojë me halogjenet, sidomos klorin dhe bromin, nga rdikalet e lira të halogjenatit. Ky reagim vazhdon në përhapjen e etilike të radikaleve:

C2H5• + Cl2 → C2H5Cl + Cl•
Cl• + C2H6 → C2H5• + HCl

Ky proces rezulton në një përzierje të disa produkteve halogenated. Në industrinë kimike, reaksionet kimike janë të përdorura për prodhimin më selektiv e të veçantë çdo dy-halokarbon karbonit.

Oksidimi - diegia

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Djegia e plotë e etanit 1561 kJ / MOL, ose 51,9 kJ / g, të ngrohjes, dhe prodhon dioksid karboni dhe ujë sipas ekuacionit kimik:

2 C2H6 + 7 O2 → 4 CO2 + 6 H2O + 1561 kJ/mol

Ky artikull nga Kimia është i cunguar. Ti mund të ndihmosh Wikipedian duke e përmirësuar këtë artikull.