Jump to content

Etherneti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Ethernet)
Kabllot Ethernet të Kategorisë 6 të lidhura në LAN Porta të Ruterit.

Ethernet është një familje e teknologjive të rrjeteve kompjuterike me tela që përdoren zakonisht në rrjetet lokale (LAN), rrjetet e zonës metropolitane (MAN) dhe rrjetet e zonës së gjerë (WAN). Ai u prezantua komercialisht në 1980 dhe u standardizua për herë të parë në 1983 si IEEE 802.3. Që atëherë, Etherneti është rafinuar për të mbështetur shpejtësi më të larta të biteve, një numër më të madh nyjesh dhe distanca më të gjata lidhjesh, por ruan shumë pajtueshmëri të prapambetur. Me kalimin e kohës, Ethernet ka zëvendësuar kryesisht teknologjitë konkurruese LAN me kabllo si Token Ring, FDDI dhe ARCNET.

Etherneti origjinal 10BASE5 përdor kabllo koaksiale si një medium të përbashkët, ndërsa variantet më të reja të Ethernet përdorin çifte të përdredhura dhe lidhje me fibra optike në lidhje me çelësat. Gjatë historisë së tij, normat e transferimit të të dhënave Ethernet janë rritur nga 2,94 Mbit/s origjinale në 400 Gbit/s më të fundit, me shpejtësi deri në 1,6 Tbit/s në zhvillim. Standardet Ethernet përfshijnë disa variante instalime elektrike dhe sinjalizuese të shtresës fizike OSI.

Sistemet që komunikojnë përmes Ethernetit ndajnë një rrjedhë të dhënash në pjesë më të shkurtra të quajtura korniza. Çdo kornizë përmban adresat e burimit dhe të destinacionit, si dhe të dhëna të kontrollit të gabimeve në mënyrë që kornizat e dëmtuara të mund të zbulohen dhe të hidhen; më shpesh, protokollet e shtresave më të larta shkaktojnë ritransmetimin e kornizave të humbura. Sipas modelit OSI, Ethernet ofron shërbime deri në dhe duke përfshirë shtresën e lidhjes së të dhënave. Adresa MAC 48-bit u miratua nga standardet e tjera të rrjetit IEEE 802, duke përfshirë IEEE 802.11 (Wi-Fi), si dhe nga FDDI. Vlerat EtherType përdoren gjithashtu në titujt e Protokollit të Qasjes së Nënrrjetit (SNAP).

Ethernet përdoret gjerësisht në shtëpi dhe industri dhe ndërvepron mirë me teknologjitë Wi-Fi me valë. Protokolli i Internetit zakonisht bartet përmes Ethernetit dhe kështu konsiderohet si një nga teknologjitë kryesore që përbëjnë internetin.[1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Standardizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Evolucioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Varietetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Struktura e Kornizës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Autonegocimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kushtet e Gabimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Ethernet", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-04, marrë më 2022-12-20