Eva Jablonka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Eva Jablonka
Çmime të rëndëshishme Landau prize

Eva Jablonka ( hebraike: חווה יבלונקה ) (e lindur në vitin 1952) është një teoriciene evolucionare dhe gjenetikiste izraelite, e njohur veçanërisht për interesin e saj për trashegiminë epigjenetike . E lindur më 1952 në Poloni, ajo emigroi në Izrael në 1957. Ajo është profesoreshë në Institutin Cohn për Historinë e Filozofisë së Shkencës dhe Ideve në Universitetin e Tel Avivit

Në 1981 asaj iu dha çmimi " Lindlau i Israelit" për punë të jashtëzakonshme Master i Shkencave (M.Sc.) dhe në 1988, çmimi " Marcus" për Ph.D. Ajo është një ithtare e lirisë akademike, duke pranuar se për çështje të tilla, "çështjet akademike dhe politike", megjithëse nuk është ithtare e zgjidhjeve të thjeshta dhe tregon një preferencë për të përshkruar pozicionin e saj. [1]

Punime në temat evolucionare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jablonka boton në lidhje me temat evolucionare, veçanërisht Epikagjenetika.

Theksi i saj në format jo-gjenetike të evolucionit ka marrë interes nga ata që përpiqen të zgjerojnë fushën e evolucionin e të menduarit në sfera të tjera.

Jablonka është përshkruar si në pararojën e një revolucioni të vazhdueshëm brenda biologjisë evolucionare dhe është një ithtar kryesor i sintezës së zgjeruar revolucionare. [2] [3] [4]

Libri i saj i parë mbi temën e epigjenetikës, i bashkëautorizuar me Marion Lamb, ishte Trashëgimia dhe Evolucioni Epigjenetik: Dimensioni Lamarckian (1995). Traditat e Kafshëve (2000), bashkëautor me Eytan Avital, modele të zgjeruara të Trasmetimit kulturor njerëzor në botën e kafshëve jo-njerëzore, për të treguar se evolucioni kulturor ka luajtur një rol të rëndësishëm në evolucionin e kafshëve.

Jablonka, përsëri është bashkëautor me Lamb- on. Evolucioni i katër dimensioneve (2005).

Duke u bazuar në qasjen e biologjise evolucionare të zhvillimit dhe gjetjet e fundit të biologjisë molekulare dhe të sjelljes, ata argumentojnë rastin për transmetimin e jo vetëm gjeneve në vetvete, por edhe të variacioneve të trashëgueshme të transmetuara nga brezi në brez me çfarëdo lloj mënyre. Ata sugjerojnë që një ndryshim i tillë mund të ndodhë në katër nivele.

Së pari, në nivelin e vendosur fizik të gjenetikës .

Së dyti, në nivelin epigjenetik që përfshin ndryshimin në "kuptimin" e fijeve të ADN- së. Variacionet në përkthimin e ADN-së gjatë proceseve të zhvillimit transmetohen më pas gjatë riprodhimit, ië cilat ( variacionet) më pas mund të kthehen në modifikimin e sekuencës së vetë ADN-së.

Dimensioni i tretë është një interes i veçantë për Jablonka, ku përfshin transmetimin e traditave të sjelljes. Ekzistojnë, për shembull, raste të dokumentuara të preferencave të ushqimit, të cilat përcillen nga mësimi shoqëror në disa lloje kafshësh, të cilat qëndrojnë të qëndrueshme nga brezi në brez pasi kushtet e lejojnë.

Dimensioni i katërt është trashëgimia simbolike, e cila është unike për njerëzit ku, traditat përcillen "përmes aftësisë sonë për gjuhën dhe kulturën, përfaqësimet tona sesi të sillemi, për të komunikuar përmes fjalës dhe shkrimit". [5] Në trajtimin e këtyre niveleve më të larta, Jablonka dhe Lamb dallojnë qasjen e tyre nga banalitetet e psikologjisë evolucionare, të "memeve" dhe madje edhe nga idetë chomskiane të gramatikës universale. Ata argumentojnë se ekzistojnë ndërveprime të vazhdueshme midis niveleve - mekanizmave epigjenetike të sjelljes dhe madje edhe simbolikë të trashëgimisë gjithashtu, prodhojnë presione të përzgjedhjes në trashëgiminë e bazuar në ADN-në dhe, mund në disa raste, madje, të ndihmojnë edhe drejtimin e vetë ndryshimeve të ADN-së, pra "evolucion në zhvillim".

Për të gjallëruar tekstin e tyre, ata përdorin eksperimente të mendimit dhe dialog me një kërkues skeptik, një IM-Ifcha Mistabra, për "hamendësimin e kundërt". Në vitin 2008, Jablonka dhe Lamb botuan letrën Trashëgimia e butë: Sfidimi i Sintezës Moderne, e cila pretendoi se ka prova për sistemet e kontrollit epigjenetik që shkaktojnë ndryshime evolucionare në mekanizmat themelorë të trashëgimisë epigjenetike , gjithashtu, mund të çojnë në zgjidhje të mrekullueshme të cilat riorganizojnë epiaxhenomin. [6]

Në vitin 2019, Jablonka dhe Simona Ginsburg botuan Evolucionin e Shpirtit të Ndjeshëm, "Të Mësuarit dhe Origjinat e Ndërgjegjes".

Në të, Jablonka dhe Ginsburg propozojnë një teori të re në lidhje me origjinën e vetëdijes, përqendruar te të mësuarit. Të inspiruar nga metodologjitë e përdorura për të shënuar kalimin nga jo-jeta në jetë, autorët sugjerojnë një sërë kriteresh që shënojnë kalimin në vetëdijen minimale: një formë komplekse e të mësuarit asociativ, që ata e quajnë mësim shoqëror të pakufizuar.

Pritja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

J. Bruce Walsh ishte skeptik ndaj pohimeve të Jablonka në librin Epigjenetik Trashëgimia dhe Evolucioni në lidhje me rëndësinë e trashëgimisë epigjenetike në evolucion. [7]

RJ Berry , megjithatë, shkroi se libri bëri një çështje të fortë për rëndësinë e trashëgimisë epigjenetike në evolucion dhe rekomandoi librin për biologët evolucionarë. (1996). Epigenetic Inheritance and Evolution. The Lamarckian Dimension. by E. Jablonka; M. J. Lamb. Journal of Biogeography, Vol. 23, No. 3. pp. 398-399.</ref>

Jan Zima shkroi një përmbledhje pozitive për librin "Evolucioni në Katër Dimensione" duke përfunduar se "libri mund t'u rekomandohet shkencëtarëve profesionistë dhe të gjithë studentëve të interesuar në idetë biologjike dhe mënyrat aktuale të të menduarit për biologjinë". [8] Stuart Newman gjithashtu e vlerësoi pozitivisht librin. [9]

Thomas Dickens dhe Qazi Rahman kanë shkruar mekanizma epigjenetikë, të tillë si metilimi i ADN-së dhe modifikimi i histonit janë trashëguar gjenetikisht nën kontrollin e përzgjedhjes natyrore dhe nuk e sfidojnë sintezën moderne revolucionare . Megjithatë, Dickens dhe Rahman muarën çështjen e pretendimeve të Jablonka dhe Marion Lamb mbi proceset epigjenetike Lamarckian. [3]

Publikime të zgjedhura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Libra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Eva Jablonka dhe Marion J. Lamb (1995). Trashëgimia dhe Evolucioni Epigjenetik: Dimensioni Lamarckian, Shtypi i Universitetit të Oksfordit.  ,  , 
 • Eytan Avital dhe Eva Jablonka. (2000) Traditat e Kafshëve: Trashëgimia e Sjelljes në Evolucion . Cambridge University Press. ISBN 0-521-66273-7
 • Eva Jablonka dhe Marion J. Lamb (2005) Evolucioni në Katër Dimensione: Variacioni Gjenetik, Epigjenetik, Sjelljes dhe Simbolike në Historinë e Jetës . Shtypi MIT. ISBN 0-262-10107-6
 • Simona Ginsburg dhe Eva Jablonka (2019) Evolucioni i Shpirtit të Ndjeshëm . Shtypi MIT 
 • Eva Jablonka dhe Marion J. Lamb (2020) Sistemet e Trashëgimisë dhe Sinteza e Zgjatur . Cambridge University Press 

Artikuj[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Jablonka, E.; Lamb, M. (1988). "Meiotic pairing constraints and the activity of sex chromosomes†". Journal of Theoretical Biology (në anglisht). 133 (1): 23–36. doi:10.1016/S0022-5193(88)80022-5. PMID 3226141.
 • Jablonka, E.; Lamb, M. (1989). "The inheritance of acquired epigenetic variations". Journal of Theoretical Biology (në anglisht). 139 (1): 69–83. doi:10.1016/S0022-5193(89)80058-X. PMID 2593687.
 • Jablonka, E.A.; Lamb, M.J. (1990). "The Evolution of Heteromorphic Sex Chromosomes". Biological Reviews (në anglisht). 65 (3): 249–276. doi:10.1111/j.1469-185X.1990.tb01426.x. PMID 2205302.
 • Jablonka, E.; Lamb, M. J. (2006). "The evolution of information in the major transitions". Journal of Theoretical Biology (në anglisht). 239 (2): 236–246. doi:10.1016/j.jtbi.2005.08.038. PMID 16236324.
 • Jablonka, E.; Lamb, M.J. (qershor 2007). "The expanded evolutionary synthesis—a response to Godfrey-Smith, Haig, and West-Eberhard". Biology and Philosophy (në anglisht). 22 (3): 453–472. doi:10.1007/s10539-007-9064-z. ISSN 0169-3867.

Libra në hebraisht[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Eva Jablonka (1994) Historia e trashëgimisë . Shtëpia Botuese e Ministrisë së Mbrojtjes, Izrael.
 • Eva Jablonka (1994–1997) Evolution: Një Libër Shkollor në Biologjinë Evolucionare për Universitetin e Hapur, Izrael. Shtypi i Universitetit të Hapur. 7 njësi. 700 faqe.

Lidhje te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Eva Jablonka's Position on Academic Freedom" (në anglisht). Israel Academia Monitor. Marrë më 2009-10-17.
 2. ^ Seth Bullock; Jason Noble; Richard Watson; Mark A. Bedau, red. (qershor 2008). Proceedings of the Eleventh International Conference on the Simulation and Synthesis of Living Systems (PDF) (në anglisht). Cambridge, Massachusetts: The MIT Press. fq. vii. ISBN 978-0-262-75017-2.
 3. ^ a b Thomas Dickens, Qazi Rahman. (2012). The extended evolutionary synthesis and the role of soft inheritance in evolution. Proceedings of the Royal Society: B biological sciences, 279 (1740). pp. 2913-2921.
 4. ^ Laland; etj. (8 tetor 2014). "Does Evolutionary Theory Need a Rethink?". Nature (në anglisht). 514 (7521): 161–164. Bibcode:2014Natur.514..161L. doi:10.1038/514161a. PMID 25297418.
 5. ^ Rose, Steven (23 korrik 2005). "Review of Jablonka & Lamb's Evolution in Four Dimensions". The Guardian (në anglisht). Marrë më 2009-10-17.
 6. ^ Eva Jablonka, Marion J. Lamb. (2008). Soft Inheritance: Challenging the Modern Synthesis. Genetics and Molecular Biology. 31: 393.
 7. ^ J. Bruce Walsh. (1996). Epigenetic Inheritance and Evolution; The Lamarckian Dimension. by Eva Jablonka; Marion J. Lamb. Evolution, Vol. 50, No. 5. pp. 2115-2118.
 8. ^ Jan Zima. (2006). Evolution in Four Dimensions. Genetic, Epigenetic, Behavioral and Symbolic Variation in the History of Life by E. Jablonka; M. J. Lamb. Folia Geobotanica, Vol. 41, No. 3. pp. 348-349.
 9. ^ Stuart Newman. (2007). Evolution in Four Dimensions: Genetic, Epigenetic, Behavioral and Symbolic Variation in the History of Life by Eva Jablonka; Marion Lamb. Integrative and Comparative Biology, Vol. 47, No. 6, Integrative Biology of Pelagic Invertebrates. pp. 901-903.