Jump to content

Evangelos Kofos

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Evangelos Kofos (greqisht: Ευάγγελος Κωφός, 1934, Edessa, Maqedonia e Egjeut, Greqi) është një historian grek që ka diplomuar në Kolegjin Anatolia të Selanikut në vitin 1952. [1]

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjyshi i tij, Evangjelos Ant. Kofou, kishte qenë një plak i zgjedhur i Këshillit të Komunitetit Grek në Edessa të atëhershme nën kontrollin osman, përgjegjës për shkollat greke të rajonit. Një brez më vonë, babai i tij, Andonis Ev. Kofou, ishte organizuar në Rezistencën në Edessa gjatë pushtimit gjerman, deri në arrestimin dhe burgosjen e tij në vitin 1943 në një kamp burgu famëkeq në Selanik. Si rezultat, familja u zhvendos në qytetin e lindjes së nënës (Anna Avaropoulou Kofou), Selanik.

Evangelos Kofos ka qenë Këshilltar Special për Çështjet e Ballkanit në Fondacionin Helen për Politikën Evropiane dhe të Jashtme, Athinë, Greqi. [2] [1]

Në vitin 1995 ai u emërua bashkëpunëtor vizitor për studimet greke në Brasenose College, Oxford. Para kësaj ai kishte shërbyer për mbi tridhjetë vjet në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Greqisë si Konsulent Special për Çështjet e Ballkanit deri sa doli në pension me gradën ambasador-këshilltar. [1]

Ai mbante titullin akademi të doktoraturës në histori nga Birkbeck College, Universiteti i Londrës (1993), një master në marrëdhëniet ndërkombëtare nga Universiteti Georgetown, Washington DC (1959) dhe një B.Sc. në gazetari nga Universiteti Ohio, Athinë, Ohio (1955). Kofos ishte anëtar i disa shoqërive akademike dhe shërbeu për shumë vite si këshilltar special për çështjet e Ballkanit në Ministrinë e Punëve të Jashtme në Athinë. Ai është gjithashtu autor i një sërë librash dhe esesh mbi çështjet greke dhe ballkanike.

Në vitin 1999, Presidenti i Republikës së Greqisë, Konstantin Stefanopulos, e dekoroi atë me Kryqin e Artë të Urdhrit të Feniksit për shërbimet e tij dhe gjithë punën meritore. Dhjetë vjet më vonë, në vitin 2010, Akademia e Athinës i dha atij Çmimin e saj për tërësinë e veprës së tij shkencore. [1]

Vepra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dy nga librat e tij, Greece and the Eastern Crisis, 1875-1878, (Thessaloniki 1975 në anglisht. Athinë, 2001 në greqisht) dhe Historia e çështjes maqedonase në shekujt 19 dhe 20 [në greqisht, 1993, e pabotuar],) kanë marrë çmime të Akademisë së Athinës. Libri i tij i mëparshëm, Nacionalizmi dhe Komunizmi në Maqedoni, (Thessaloniki, 1964, ribotuar me ese shtesë, Nju Jork, 1993) është konsideruar si një vepër pioniere për një çështje të diskutueshme ballkanike. [1]

Në vitet e fundit ai ka qenë i angazhuar me projekte që kanë të bëjnë me çështjen e Kosovës dhe Maqedonisë . [3] Në vitin 1998, ai bashkë-redaktoi me Thanos Veremis librin Kosova, duke shmangur një luftë tjetër ballkanike (Athinë, ELIAMEP) dhe më pas botoi librin e tij Kosova dhe Bashkimi Shqiptar; Barra e së kaluarës, ankthi i së ardhmes (Athinë, 1998, greqisht). Në vitin 2005, ai bashkë-redaktoi me Vlasis Vlasidis librin Athinë-Shkup: Një simbiozë e pakëndshme, 1995-2002 (Athinë, ELIAMEP, në anglisht) dhe në vitin 2008 bashkë-redaktoi me Ioannis Stefanidis dhe Vlasis Vlasidis një vëllim të ri, Taftotites sto Chrono. Diepistimonikes Prosengisies ("Identitetet maqedonase në kohë. Përqasje ndërdisiplinore"), Selanik, Athinë, botues Patakis, 2008.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d e "Evangelos Kofos/ Special Adviser." ELIAMEP. N.p., n.d. Web. 13 June 2014. <www.eliamep.gr/en/ευάγγελος-κωφός-ειδικός-σύμβουλος/>.
  2. ^ Kofos, Evangelos. ELIAMEP Thesis (2009): 1. European Paraliament, Apr. 2009. Web. 13 June 2014. <http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/documents/d-mk/dv/0120_08/0120_08en.pdf>.
  3. ^ "Prof. Evangelos Kofos, PhD Held a Quest Lecture - FON University." Prof. Evangelos Kofos, PhD Held a Quest Lecture - FON University. FON, n.d. Web. 13 June 2014. <http://www.fon.edu.mk/novost.aspx?cid=57&ln=en Arkivuar 24 shtator 2015 tek Wayback Machine>.