Jump to content

Familja e zgjeruar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Familje e zgjeruar është një familje që shtrihet përtej familjes bërthamë, e cila përbëhet nga babai, nëna, fëmijët, hallat, xhaxhallarët, gjyshërit dhe kushërinjtë dhe jetojnë në të njëjtën shtëpi. Forma të veçanta përfshijnë familjet e kërcellit dhe të përbashkët.

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në disa rrethana, familja e zgjeruar jeton në vendin e një anëtari të familjes së vogël. Këto familje përbëhen nga shumë pjesëtarë. Një shembull do të ishte një prind i moshuar që lëviz me fëmijët e tij për shkak të moshës së vjetër. Në kulturat moderne perëndimore të dominuara nga konstruktet familjare të vogla, termi ka filluar të përdoret gjerësisht për t'iu referuar gjyshërve, xhaxhallarëve, hallave dhe kushërinjve, pavarësisht nëse ata jetojnë së bashku në të njëjtën shtëpi ose jo. Sidoqoftë, mund t'i referohet gjithashtu një njësie familjare në të cilën disa breza jetojnë së bashku në një familje të vetme. Në disa kultura termi përdoret në mënyrë sinonime me familjen bashkëshortore .

Sociologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpeshherë supozohet që grupet e familjeve të zgjeruara që ndajnë një familje të vetme gëzojnë përparësi specifike, të tilla si një ndjenjë më e madhe e sigurisë dhe përkatësisë për shkak të ndarjes së një grupi më të gjerë anëtarësh për të shërbyer si burime gjatë një krize, dhe më shumë modele rolesh për të ndihmuar përjetësimin sjellja e dëshiruar dhe vlerat kulturore. Sidoqoftë, edhe në kulturat në të cilat të rriturit pritet të largohen nga shtëpia pas martesës për të filluar familjet e tyre me bazë nukleare, familja e gjerë shpesh formon një rrjet të rëndësishëm mbështetës që ofron përparësi të ngjashme. Veçanërisht në komunitetet e klasës punëtore, fëmijët e rritur priren të krijojnë familjet e tyre brenda të njëjtës zonë të përgjithshme si prindërit, hallat, xhaxhallarët dhe gjyshërit. Këta anëtarë të familjes së gjerë priren të mblidhen shpesh për ngjarje familjare dhe të ndjehen përgjegjës për të ndihmuar dhe mbështetur njëri-tjetrin, si emocionalisht dhe financiarisht.

Ndërsa familjet bashkëkohore mund të konsiderohen më të lëvizshme në përgjithësi sesa në të kaluarën, sociologët zbulojnë se kjo nuk ka rezultuar domosdoshmërisht në shpërbërjen e rrjeteve të familjes së gjerë. Përkundrazi, ndihmat teknologjike të tilla si interneti dhe faqet e rrjeteve sociale si Facebook-u tani përdoren zakonisht  për të mbajtur kontakte dhe për të ruajtur këto lidhje familjare.

Veçanërisht në rastin e familjeve me një prind, mund të jetë e dobishme për anëtarët e familjes së gjerë që të ndajnë një familje të vetme në mënyrë që të ndajnë barrën e shpenzimeve të takimit. Nga ana tjetër, ndarja e një familje mund të paraqesë një disavantazh në varësi të madhësisë dhe numrit të familjeve të përfshira, veçanërisht kur vetëm disa anëtarë mbajnë pjesën më të madhe të përgjegjësisë për të përmbushur shpenzimet për nevojat themelore të familjes.

Sipas statistikave, 49 milionë amerikanë (16.1% e popullsisë së përgjithshme) jetojnë në shtëpi që përbëhen nga tre ose më shumë breza, nga 42 milionë në vitin 2000. Kjo situatë është e ngjashme në Evropën Perëndimore. 34 përqind të tjerë jetojnë brenda një kilometri nga fëmijët e tyre. [1] [2]

Në botë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shumë kultura, si ato të Azisë, [3] Lindjes së Mesme, Afrikës, Indigjenët e Amerikës dhe Ishujt Paqësorë, Amerikanës Latine, Karaibet, madje edhe Evropa Lindore dhe Evropa Jugore (vendet me popullsi ortodokse / ) familjet e zgjeruara përbëjnë njësinë themelore të familjes. Kjo do të thotë se familja moderne bërthamë perëndimore nuk është normë. Edhe në Evropën Perëndimore, familjet e zgjeruara ishin gjithashtu të përhapura, Anglia ishte një përjashtim i rrallë. [4] Në Britani dhe Shtetet e Bashkuara, gjatë Revolucionit Industrial (afërsisht nga viti 1750 deri në vitin 1900), më shumë njerëz jetonin në familje të zgjeruara sesa në çdo kohë para ose që atëherë. [5]

Është e zakonshme për botën e sotme që fëmijët të rritur në familje bërthamë të arrijnë të ecin deri në kufijtë e moshës së vozitjes para se të takohen me anëtarët e familjes së zgjeruar. Izolimi gjeografik është i zakonshëm për familjet e klasës së mesme që lëvizin bazuar në mundësitë e punës, ndërsa degët familjare "ruajnë pavarësinë [e tyre] themelore". [6] Disa familje të gjera mbajnë bashkime familjare ose mundësi për tu mbledhur rregullisht, normalisht rreth afateve të pushimeve, për të rivendosur dhe integruar një lidhje më të fortë familjare. Kjo lejon që familjet individuale bërthamore të lidhen me anëtarët e familjes së gjerë.

Sfondi ekonomik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sfondi ekonomik është bërë një faktor shumë i spikatur në gjasat për të jetuar në një familje të zgjeruar. Shumë familje  që jetojnë në zona me të ardhura të ulëta fillojnë të jetojnë bashkë për mbështetur njëri-tjetrin financiarisht dhe emocionalisht. Privimi relativ ekonomik i pakicave racore dhe etnike çon në nivele më të larta të përfshirjes së familjes së gjerë; kryesisht sepse zezakët dhe latinët kanë më pak para dhe arsim sesa të bardhët, ka më shumë të ngjarë të japin dhe marrin ndihmë nga të afërmit. [7] Të kesh familje në të cilën mund të mbështetesh është shumë e rëndësishme në kohën e vështirësive ekonomike, veçanërisht nëse ka fëmijë të përfshirë. Të jetosh në një familje të zgjeruar siguron kujdes të vazhdueshëm për fëmijët dhe mbështetje edhe për anëtarët e tjerë të familjes. Një analizë e anketës kombëtare të familjeve sugjeron se ka dallime midis të bardhëve dhe grupeve të tjera etnike për shkak të ndryshimeve ekonomike midis grupeve racore: zezakët dhe latinët më rrallë kanë burimet ekonomike që lejojnë llojin e privatizimit që përfshin familja bërthamore. Pra, familja e zgjeruar është një strategji mbijetese përballë vështirësive ekonomike. [8] Të jesh në gjendje të mbështetesh jo vetëm te prindërit, por te gjyshërit, hallat, xhaxhallarët, vëllezërit dhe motrat ndihmon në krijimin e një sistemi mbështetjeje që nga ana tjetër i bashkon familjet. Të jetosh në një familje të zgjeruar siguron shumë gjëra që një familje bërtham ënuk i bën.

Numri i familjeve me shumë gjenerata është rritur vazhdimisht për shkak të vështirësive ekonomike që njerëzit po përjetojnë sot.  ] Sipas AARP-së, familjet me shumë gjenerata janë rritur nga 5 milionë në 2000 në 6.2 milionë në vitin 2008. [9] "Nuk ka dyshim që me disa etni që po rriten në Amerikë, është më e zakonshme dhe më tradicionale të kesh familje me shumë gjenerata. Ne do të shohim atë rritje edhe në popullatën e përgjithshme ", thotë Ginzler i AARP. Ndërsa papunësia e lartë dhe bllokimet e strehimit të recesionit kanë luajtur një rol kryesor në trendin, Pew Research Center VP ekzekutues dhe bashkëautor i studimit të familjeve me shumë gjenerata Paul Taylor tha se ajo është rritur për disa dekada, e nxitur nga zhvendosjet demografike dhe kulturore të tilla si numri në rritje i emigrantëve dhe mosha mesatare në rritje e martesave të rinj-të rritur. [10] Rëndësia e një familjeje të zgjeruar është ajo që shumë njerëz mund të mos e kuptojnë, por të kesh një sistem mbështetjeje dhe shumë forma të të ardhurave mund t'i ndihmojë njerëzit sot për shkak të vështirësive në gjetjen e një pune dhe sjelljen e parave të mjaftueshme. 

Shih gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Gjenealogji e grupeve

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "The Return of the Multi-Generational Family Household | Pew Research Center's Social & Demographic Trends Project". pewsocialtrends.org. 2010-03-18. Marrë më 8 gusht 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ It is also said that in an extended family grandfathers and grandmothers take care of the children staying home, mother works in the kitchen and father does the financial work
 3. ^ Pritchard, Colin Pritchard (2006). Mental Health Social Work: Evidence-Based Practice. Routledge. fq. 111. ISBN 9781134365449. ... in cultures with stronger 'extended family traditions', such as Asian and Catholic countries... {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Family Types and the Persistence of Regional Disparities in Europe http://eprints.lse.ac.uk/33152/1/sercdp0009.pdf
 5. ^ Brooks, Story by David. "The Nuclear Family Was a Mistake". The Atlantic. ISSN 1072-7825. Marrë më 2020-10-02. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Meyerhoff, Michael. Discovery Fit and Health. Understanding Family Structure and Dynamics: The Extended Family. Discovery Communications, LLC. 2012. Web.
 7. ^ Gerstel, N (2011). "Rethinking Families and Community: The Color, Class, and Centrality of Extended Kin Ties". Sociological Forum. 26 (1): 1–20. doi:10.1111/j.1573-7861.2010.01222.x. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Gerstel, N. (2011). Rethinking Families and Community: The Color, Class, and Centrality of Extended Kin Ties. Sociological Forum, 26(1), 1-20. doi:10.1111/ j.1573-7861.2010.01222.x
 9. ^ Metcalf, E. R. (2010). "The Family That Stays Together". Saturday Evening Post. 282 (1): 39. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Bulik, B (2010). "We Are Family-And More Of Us Are Living Under One Roof. (Cover story)". Advertising Age. 81 (30): 1–20. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)