Jump to content

Feja në Mianmar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
:
:
:
:
:
:
:

Feja në Mianmar

  Budizmi (88.7%)
  Krishterimi (6.2%)
  Islami (2.3%)
  Hinduizmi (0.5%)
  Fe tradicionale (0.8%)
  Të tjerë (0.2%)
  Të pafe (0.1%)

Myanmar (Burma) është një vend me shumicë budiste me një pakicë të konsiderueshme të krishterësh dhe grupe të tjera që banojnë në vend.

Budizmi është pjesë e kulturës së Mianmarit. Seksioni 361 i Kushtetutës thotë se "Bashkimi njeh pozitën e veçantë të Budizmit si besim i shpallur nga shumica e qytetarëve të Unionit". Sipas regjistrimit të vitit 2014 të qeverisë birmaneze, Budizmi është feja mbizotëruese, e 89.8% të popullsisë, e praktikuar veçanërisht nga grupet etnike Bamar, Rakhine, Shan, Mon dhe kinez . Banorët Bamar praktikojnë gjithashtu fenë popullore birmaneze nën emrin Budizëm. Kushtetuta e vitit 2008 parashikon lirinë e fesë; megjithatë, ai jep gjithashtu përjashtime të gjera që lejojnë regjimin t'i kufizojë këto të drejta sipas dëshirës.

Pakicat etnike praktikojnë krishterimin (6.3%, veçanërisht njerëzit Chin, Kachin dhe Karen ), Islamin (2.3%, veçanërisht Rohingya, Malay, Burmese Kineze dhe Indian Burmese) dhe Hinduizëm (0.5%, veçanërisht nga Indianët Burmese).

Adhurimi Nat është i zakonshëm në Mianmar. Nats quhen shpirtra dhe faltoret mund të shihen në të gjithë vendin, ose duke qëndruar vetëm, ose si pjesë e tempujve budistë. Adhurimi Nat ka një lidhje me budizmin e Mianmarit dhe ekziston një panteon i njohur prej 37 natësh.

Të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]