Feminizmi cigan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një nga simbolet e feminizmit Cigan

Feminizmi cigan ose feminizmi roman është trendi feminist që promovon barazinë gjinore, luftën kundër pabarazive sociale dhe mbrojtjen e integrimit të grave në lëvizje të ndryshme në shoqëri, duke i bërë këto procese të përputhshme me ruajtjen e kulturës dhe vlerave të popullit rom . [1] [2]

Gjatë historisë, grupi etnik rom është përçmuar dhe përndjekur nga shoqëri të ndryshme për shkak të dallimeve që ato kanë. Sot, mbeten një nga pakicat më të përhapura në botë. Shumë grupe ende ruajnë një kulturë karakteristike, me gjuhën, traditat ose zakonet e veta, ku familja dhe solidariteti midis anëtarëve të saj ka një rëndësi të madhe. [1]

Feminizmi cigan karakterizohet nga lufta për të kapërcyer paragjykimet dhe dallimin si ndaj shoqërisë rome ashtu edhe ndaj grave, përveç stigmës që lidhet me varfërinë . [1] [3]

Në Spanjë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hapja e Kongresit I të Feminizmit Cigan në 2017.

Fillimi i lëvizjes feministe cigane në Spanjë filloi në vitin 1990, kur u shfaq shoqata e parë e grave feministe rome në Granada , Asociación de Mujeres Gitanas ROMI . [4] Që nga ajo kohë, shumë kolektiva të tjerë u krijuan në të gjithë vendin. [1]

Një nga sfidat më të mëdha për komunitetin rom është ruajtja e traditës dhe identitetit rom duke respektuar vendimin dhe lirinë e grave. Kjo prirje feministe kërkon barazi duke pretenduar të drejtën për të qenë ndryshe. [5]

Ndër aspektet më të mbrojtura nga ky grup është aksesi në strehim, arsimi dhe dukshmëria e grave. Megjithëse ka edhe shumë të tjerë, siç është normalizimi i larmisë seksuale . [1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d e R. Venzalá, Clara (11 tetor 2018). "Feminismo romaní: esbozando la nueva mujer gitana en España" (në anglisht). El Orden Mundial.{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "España" defined multiple times with different content
  2. ^ Almenar, Pilar (23 tetor 2017). "Feminisme gitano en lluita per a una societat inclusiva" (në katalonisht). Valencia Plaza.
  3. ^ Michelli, José Francisco (16 nëntor 2017). "Gitanas feministas que luchan contra los prejuicios" (në anglisht). El Salto.{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  4. ^ Jorrin, Virginia (5 mars 2014). "Mujeres y gitanas" (në anglisht). Diagonal.{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  5. ^ "Feminismo gitano. Una aportación solidaria a la superación de las desigualdades de género" (PDF) (në anglisht). Jornada DONA GITANA. 5 nëntor 2002.{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)