Ferid Hudhri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search


Cmimi i Akademise Kult 2013

Ferid Hudhri
Fotoporteti
Emri Ferid
Mbiemri Hudhri
Kombësia shqiptare
Profesioni historian arti
Mirënjohje
Penda e Argjendtë viti 2001

Ferid Hudhri është historian dhe studiues arti. Ka mbaruar Akademinë e ArteveTiranë, më 1974. Më pas ka kryer kursin pasuniversitar për Histori dhe Kritikë Arti, në Tiranë, më 1986. Ka bërë specializimin për Histori Arti në Muzeun e Luvrit, në Paris, më 1990 dhe ne Universitetin e Europes Qendrore (CEU),Prage 1994-1995. Gjatë viteve 1974-1985 ka punuar në Lidhjen e Artistëve dhe Shkrimtarëve si redaktor për artet figurative. Në vitet 1992-1997 ka qenë drejtor i Qendrës së Studimit të Arteve në Akademinë e Shkencave. Aktualisht punon ne Departamentin e Studimit te Arteve ne Qendren e Studimeve Albanologjike. Ka mbrojtur graden Doktor i Shkencave dhe ka marre titullin Profesor. Pas viteve '90 ka bërë shumë udhëtime studimi në vende të ndryshme të botës si në Francë, Angli, Australi, Itali, Greqi, Egjipt, Amerike.

Librat e tij më të suksesshëm janë "Shqipëria në veprat e piktoreve te huaj", botuar në shqip në Tiranë, më 1989, dhe në anglisht "Albania and Albanians in the World Art", në Athinë, më 1990, "Arti i Rilindjes shqiptare" vlerësuar me çmimin "Penda e Argjendtë" më 2001, "Shqipëria nepermjet Artisteve", Tirane 2003, "Albania through Art" 2008 dhe Enciklopedia Shqiptaret ne Artin Boteror, botim i vitit 2012, vleresuar me cmimin e Akademise Kult, 2013.