Flamuri i kuq (politikë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i kuq

politikë, një flamur i kuq është kryesisht një simbol i socializmit, komunizmit, Marksizmit, sindikatave, politikës së majtë dhe historikisht të anarkizmit; ajo është shoqëruar me politikën e majtë që nga Revolucioni francez (1789–99).[1] Socialistët adoptuan simbolin gjatë revolucioneve të vitit 1848 dhe ai u bë një simbol i komunizmit si rezultat i përdorimit të tij nga Komuna e Parisit e vitit 1871. Flamujt e disa shteteve komuniste, përfshirë Kinën, Vietnamin dhe Bashkimin Sovjetik, bazohen në mënyrë të qartë në flamurin origjinal të kuq. Flamuri i kuq përdoret gjithashtu si një simbol nga disa socialistë demokratë dhe socialdemokratë, për shembull Partia Socialiste Franceze dhe Partia Social Demokratike e Gjermanisë. Partia e PunësBritani e përdori atë deri në fund të viteve 1980. Flamuri i Kuq ishte frymëzimi për himnin socialist.

Para revolucionit francez, flamujt e kuq nuk shoqëroheshin me socializmin, komunizmin ose anarkizmin, por shiheshin si një simbol i rezistencës dhe betejës.[2]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Brink, Jan ten Robespierre and the Red Terror, (1899).
  2. ^ Cited in "red flag," Oxford English Dictionary.