Jump to content

Flapper

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Louise Brooks, 1927

Flappers ishin një gjeneratë e grave të reja perëndimore në vitet 1920 të cilat mbanin funde të shkurtra (vetëm në gju ishte e shkurtër për atë periudhë kohore), flokët shilingë, dëgjuan jazz dhe dëgjuan përbuzjen e tyre për atë që atëherë konsiderohej sjellje e pranueshme. Flappers u panë si jo të respektueshme veshjen e tepërt të përbërjes, pirjen e alkoolit, pirjen e duhanit në publik, ngarjen e automjeteve, trajtimin e seksit në mënyrë të rastësishme dhe përndryshe flakërimin e normave sociale dhe seksuale.[1] Ndërsa automobilët u bënë të disponueshëm flappers fituan lirinë e lëvizjes dhe privatësinë.[2] Flappers janë ikona të Roaring Twenties, trazirave sociale, politike dhe rritjes së shkëmbimit kulturor transatlantik që pasoi mbarimin e Luftës së Parë Botërore, si dhe eksporti i kulturës amerikane të jazz në Evropë. Sidoqoftë, kishte një reagim ndaj kësaj kulture, kryesisht nga njerëz të moshuar, më konservatorë që i përkisnin brezave të ndryshëm. Ata pretenduan se fustanet e flappers ishin 'afër lakuriqësisë', 'mospërfillës', 'të pamatur' dhe të paqena.

Paraqitja e parë e fjalës dhe imazhit të një flapper në Shtetet e Bashkuara erdhi nga filmi popullor i viteve 1920 The Flapper, ku luan Olive Thomas.[3] Ky ishte filmi i parë në Shtetet e Bashkuara që portretizonte stilin e jetës së flappers që së shpejti do të bëhej modë në vitet 1920.

Një shkak i ndryshimit në sjelljen e grave të reja ishte Lufta e Parë Botërore e cila përfundoi në nëntor 1918. Vdekja e një numri të madh të të rinjve në luftë dhe epidemisë së gripit spanjoll që goditi në vitin 1918 duke vrarë midis 20-40 milion njerëz,[4] frymëzuan të rinjtë një ndjenjë që jeta është e shkurtër dhe mund të përfundojë në çdo moment. Prandaj, gratë e reja donin ta kalonin rininë e tyre duke shijuar jetën dhe lirinë e tyre sesa thjesht të qëndronin në shtëpi dhe të prisnin që një burrë të martohej me ta.[5]

Ndryshimet politike ishin një tjetër shkak i kulturës së flappers. Lufta e Parë Botërore zvogëloi kontrollin e sistemit të klasave në të dy anët e Atlantikut, duke inkurajuar klasa të ndryshme të përzihen dhe të ndajnë ndjenjën e tyre të lirisë.[6] Më në fund gratë fituan të drejtën e votës në Shtetet e Bashkuara më 26 gusht 1920.[7] Gratë donin të ishin të barabartë socialë të burrave dhe u përballën me realizimin e vështirë të qëllimeve më të mëdha të feminizmit: individualitetin, pjesëmarrjen e plotë politike, pavarësinë ekonomike dhe 'të drejtat e gjinisë'.[8] Ata donin të trajtoheshin si burra dhe tymosin duhanin dhe të pinin.[9] Për më tepër, shumë gra kishin më shumë mundësi në vendin e punës dhe kishin marrë madje punë tradicionalisht për meshkuj si mjekë, avokatë, inxhinierë dhe pilot.[10] Rritja e konsumatorizmit promovoi gjithashtu idealet e "përmbushjes dhe lirisë",[6] të cilat inkurajuan gratë të mendojnë në mënyrë të pavarur për rrobat e tyre, karrierën, aktivitetet shoqërore.[10]

Shoqëria ndryshoi shpejt pas Luftës së Parë Botërore. Për shembull, zakonet, teknologjia dhe prodhimi u zhvendosën shpejt në shekullin e 20-të pas ndërprerjes së luftës.[11] Rritja e automobilave ishte një faktor i rëndësishëm në kulturën e flappers, pasi makinat nënkuptonin që një grua mund të vinte dhe të shkonte ashtu siç e dëshironte, të udhëtonte në speakeasy dhe vendet e tjera argëtuese dhe të përdorë automjetet e mëdha të ditës për veprimtarinë e tyre popullore, duke bërë festa.[12] Gjithashtu, rritja e shpejtë ekonomike u lejonte më shumë njerëzve kohë dhe para për të luajtur golf dhe tenis dhe për të marrë pushime,[13] të cilat kërkonin veshje të përshtatura për këto aktivitete; silueta e hollë e flapper ishte shumë e përshtatshme për lëvizje.[14]

 1. ^ Rosenberg, Jennifer. "Flappers in the Roaring Twenties" (në anglisht). About.com. Arkivuar nga origjinali më 25 gusht 2004. Marrë më 4 prill 2010.
 2. ^ "Flappers". HISTORY (në anglisht). Marrë më 2020-04-20.
 3. ^ "Olive Thomas". Memories of Olive (në anglisht). Assumption. Arkivuar nga origjinali më prill 12, 2013. Marrë më qershor 21, 2020..
 4. ^ Sagert, Kelly Boyer (2010). Flappers: A Guide to an American Subculture (në anglisht). Santa Barbara CA: Greenwood Press. fq. 1. ISBN 9780313376900.
 5. ^ Cellania, M. (2013, March 25). The Rise of the Flapper - Sociological Images. Retrieved April 26, 2016, from https://thesocietypages.org/socimages/2013/03/25/guest-post-the-rise-of-the-flapper/
 6. ^ a b McGlinchey, S. (2014) "History of Women's Fashion: 1920 to 1929" Glamour Daze.
 7. ^ Langley, S. (2005) "Jazz" in Roaring '20s Fashions. Atglen, Pennsylvania: Schiffer Publishing. p.16 ISBN 0764323199
 8. ^ Latham, Angela J. (2000). Posing a Threat: Flappers, Chorus Girls, and other Brazen Performers of the American 1920s (në anglisht). Hanover NH: University Press of New England. fq. 9. ISBN 9780819564016.
 9. ^ Langley, S. (2005) "Jazz" in Roaring '20s Fashions. Atglen, Pennsylvania: Schiffer Publishing. p.18 ISBN 0764323199
 10. ^ a b Langley, S. (2005) "Jazz" in Roaring '20s Fashions. Atglen, Pennsylvania: Schiffer Publishing. p.17 ISBN 0764323199
 11. ^ "1920s Fashion & Music"
 12. ^ "The Rise of the Flapper - Sociological Images"
 13. ^ "Vintage Sportswear" Arkivuar 22 prill 2021 tek Wayback Machine Fuzzylizzie Vintage
 14. ^ Stevenson, N. J. (2012) Fashion: A visual history from regency & romance to retro & revolution: A complete illustrated chronology of fashion from the 1800s to the present day (1st ed.). New York: The Ivy Press Limited. p.92-93