Jump to content

Forcat e Armatosura Kanadeze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Distinktivi i Forcave Kanadeze.

Forcat e Armatosura Kanadeze (CAF; frëngjisht: Forces armées canadiennes, FAC) janë forcat ushtarake të unifikuara të Kanadasë, duke përfshirë elementët e detit, tokës dhe ajrit të referuar si Marina Mbretërore Kanadeze, Ushtria Kanadeze dhe Forca Ajrore Mbretërore Kanadeze.

Personeli mund t'i përkasë ose Forcës së Rregullt ose Forcës Rezervë, e cila ka katër nën-komponentë: Rezervën Primare, Rezervën Suplementare, Administrimin dhe Shërbimin e Trajnimit të Organizatave Kadete, dhe Rangers Kanadeze. Sipas Aktit të Mbrojtjes Kombëtare, Forcat e Armatosura Kanadeze janë një entitet i veçantë dhe i dallueshëm nga Departamenti i Mbrojtjes Kombëtare (departamenti i qeverisë federale përgjegjës për administrimin dhe formimin e politikës së mbrojtjes), i cili ekziston gjithashtu si sistem i mbështetjes civile për Forcat.

Forcat e Armatosura Kanadeze janë një forcë profesionale vullnetare që përbëhet nga afërsisht 68,000 personel aktiv dhe 27,000 personel rezervë, me një nënkomponent prej rreth 5,000 Rangers kanadezë. Forcat e armatosura aktualisht kanë mbi 3,000 personel të dislokuar jashtë shtetit në operacione të shumta, si Operacioni Snowgoose në Qipro, Operacioni Unifier në mbështetje të Ukrainës, Operacioni Caribbe në Detin Karaibe dhe Operacioni Impact si pjesë e ndërhyrjes ushtarake kundër ISIL.

Komandanti i përgjithshëm i Forcave të Armatosura Kanadeze i është dhënë me kushtetutë monarku, Charles III, i cili përfaqësohet nga guvernatori i përgjithshëm (ose administratori). Drejtuesi profesional i organizatës është shefi i Shtabit të Mbrojtjes, i cili nën drejtimin e ministrit të Mbrojtjes Kombëtare dhe së bashku me ndihmën e Këshillit të Forcave të Armatosura drejton operacionet e Forcave të Armatosura Kanadeze. Në vitin 2021, shpenzimet ushtarake të Kanadasë arritën në rreth 26.4 miliardë dollarë, ose rreth 1.3% të produktit të brendshëm bruto (PBB) të vendit.