François Mauriac

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
François Mauriac
U lind më11 tetor 1885
Bordeaux, France  Franca
Vdiq më1 shtator 1970
Paris, France  Franca
Kombësiafranceze
Gjinitë letrarepoezi, romane, kritika, ese

François Mauriac (Bordeaux, 11 tetor 1885 - Paris, 1 shtator 1970) ka qenë prozator, dramaturg, kritik, poet dhe gazetar frëng, anëtar i Académie française nga 1933, fitues Çmimit Nobel për letërsi, në vitin 1952.

Njëri ndër shkrimtarët e rrallë katolik, i cili ishte kundër regjimit totalitarist, dhi ofroi përkrahje republicanëve spanjoll. Gjatë kohës së okupimit nacist të francës, muar pjesë në rezistencë kundër, dhe bashkëpunoi me shtypin illegal, me pseudonimin Forez dhe botoi Shënimet e kuqe.

Pas vitit 1945 ishte shumë aktiv në gazetar (Figaro, Express), a mbështeti tolerancën dhe tejkalimin e mendje ngushtësisë kombëtare. Debytoi me librin e pare mer poezi Duart e lidhura dhe Lamtumirë rini. Ai shkroi edhe ese, kritika letrare, e shpeshherë si subject ishin edhe librat fetar. Ka shkruar edhe disa romane.

Veprat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 1913 - L'Enfant chargé de chaînes («Young Man in Chains», tr. 1961)
 • 1914 - La Robe prétexte («The Stuff of Youth», tr. 1960)
 • 1920 - La Chair et le Sang («Flesh and Blood», tr. 1954)
 • 1921 - Préséances («Questions of Precedence», tr. 1958)
 • 1922 - Le Baiser au lépreux («The Kiss to the Leper», tr. 1923 / «A Kiss to the Leper», tr. 1950)
 • 1923 - Le Fleuve de feu («The River of Fire», tr. 1954)
 • 1923 - Génitrix («Genetrix», tr. 1950)
 • 1923 - Le Mal («The Enemy», tr. 1949)
 • 1925 - Le Désert de l'amour («The Desert of Love», tr. 1949) (Awarded the Grand Prix du roman de l'Académie française, 1926.)
 • 1927 - Thérèse Desqueyroux («Thérèse», tr. 1928 / «Thérèse Desqueyroux», tr. 1947 and 2005)
 • 1928 - Destins («Destinies», tr. 1929 / «Lines of Life», tr. 1957)
 • 1929 - Trois Récits A volume of three stories: Coups de couteau, 1926; Un homme de lettres, 1926; Le Démon de la connaissance, 1928
 • 1930 - Ce qui était perdu («Suspicion», tr. 1931 / «That Which Was Lost», tr. 1951)
 • 1932 - Le Nœud de vipères («Vipers' Tangle», tr. 1933 / «The Knot of Vipers», tr. 1951)
 • 1933 - Le Mystère Frontenac («The Frontenac Mystery», tr. 1951 / «The Frontenacs», tr. 1961)
 • 1935 - La Fin de la nuit («The End of the Night», tr. 1947)
 • 1936 - Les Anges noirs («The Dark Angels», tr. 1951 / «The Mask of Innocence», tr. 1953)
 • 1938 - Plongées A volume of five stories: Thérèse chez le docteur, 1933 («Thérèse and the Doctor», tr. 1947); Thérèse à l'hôtel, 1933 («Thérèse at the Hotel», tr. 1947); Le Rang; Insomnie; Conte de Noël.
 • 1939 - Les Chemins de la mer («The Unknown Sea», tr. 1948)
 • 1941 - La Pharisienne («A Woman of Pharisees», tr. 1946)
 • 1951 - Le Sagouin («The Weakling», tr. 1952 / «The Little Misery», tr. 1952) (A novella)
 • 1952 - Galigaï («The Loved and the Unloved», tr. 1953)
 • 1954 - L'Agneau («The Lamb», tr. 1955)
 • 1969 - Un adolescent d'autrefois («Maltaverne», tr. 1970)
 • 1972 - Maltaverne (the unfinished sequel to the previous novel; posthumously published)

Drama[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 1938 - Asmodée («Asmodée; or, The Intruder», tr. 1939 / «Asmodée: A Drama in Three Acts», tr. 1957)
 • 1945 - Les Mal Aimés
 • 1948 - Passage du malin
 • 1951 - Le Feu sur terre

Poezi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 1909 - Les Mains jointes
 • 1911 - L'Adieu à l'Adolescence
 • 1925 - Orages
 • 1940 - Le Sang d'Atys

Memoare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 1931 - Holy Thursday: an Intimate Remembrance
 • 1960 - Memoires Interieurs
 • 1964 - Soiree Tu Danse

Biografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 1951 - Life of Jesus

Ese dhe kritka[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 1961 - Second Thoughts: Reflections on Literature and on Life

Çmime dhe nderime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 1926 — Grand Prix du roman de l'Académie française
 • 1933 — Member of the Académie française
 • 1952 — Nobel Prize in Literature
 • 1958 — Grand Cross of the Légion d'honneur

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]