Jump to content

Fshatrat e Turqisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Turqi ka më shumë se 30000 fshatra. Gjatë epokës së Perandorisë Osmane, fshatrat quheshin karye, por në Turqi ata njihen si köy. Ka disa qindra fshatra në çdo provincë. Të gjithë fshatrat janë në zonat rurale të distrikteve. Kryetarët e fshatit quhen myftar.

Gjatë viteve të para të Republikës Turke, për fshatrat e zonave të largëta ishin krijuar nën-distrikte të quajtura buxhak. Tani edhe pse vazhdojnë si person juridik në 51 provincë, nuk kanë asnjë funksion administrativ.

Sipas ligjit 6360, duke filluar nga viti 2013 në 30 provinca, fshatrat konsideroheshin zyrtarisht si lagje (turqisht: mahalle) të distrikteve.[1] Kështu bashkitë në qendrat e distrikteve ishin përgjegjëse edhe për fshatrat. Numri i fshatrave (dhe nëndistrikteve) që u riemëruan si lagje është 16803. Por ky organizim ligjor nuk prek 18214 fshatrat me një popullsi gjitshej prej 8,7% në 51 provincat e tjera. Kështu, fshatrat e tjerë, përveç fshatrave më të populluar me komunat e tyre (turqisht: belde), nuk kanë shërbime komunale përveç atyre që mund të kryejnë muhtarët.

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa shembuj të fshatrave në Turqi

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]