Funksioni i shenjës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Funksioni i shenjës

matematikë, funksioni i shenjës ose funksioni signum (nga signum, latinisht për "shenjë") është një funksion që kthen shenjën e një numri real . Në literaturën matematikore, funksioni i shenjës shpesh paraqitet si . [1]

Përkufizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Funksioni i shenjës për një numër real është një funksion pjesë-pjesë i cili përcaktohet si më poshtë: [1]

Vetitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Funksioni i shenjës nuk është i vazhdueshëm në .

Çdo numër real mund të shprehet si prodhim i vlerës së tij absolute dhe funksionit të tij të shenjës:

Nga kjo rrjedh se kur nuk është e barabartë me 0 marrim
Në mënyrë të ngjashme, për çdo numër real ,
Gjithashtu mund të konstatojmë se:
Funksioni i shenjës është derivat i funksionit të vlerës absolute, deri në (por pa përfshirë) papërcaktueshmërinë në zero. Më formalisht, në teorinë e integrimit është një derivat i dobët, dhe në teorinë e funksionit të lugët (konveks), nëndiferenciali i vlerës absolute në 0 është intervali , "plotësimi" i funksionit të shenjës (nëndiferenciali i vlerës absolute nuk ka një vlerë të vetme në 0). Vini re, fuqia rezultante e është 0, e ngjashme me derivatin e zakonshëm të . Numrat anulohen dhe gjithçka që na mbetet është shenja e .
Funksioni i shenjës është i diferencueshëm me derivatin 0 kudo, përveç në 0. Nuk është i diferencueshëm në 0 në kuptimin e zakonshëm, por sipas nocionit të përgjithësuar të diferencimit në teorinë e shpërndarjes, derivati i funksionit të shenjës është dyfishi i funksionit delta i Dirakut, gjë e cila mund të demonstrohet duke përdorur identitetin
ku është funksioni i Hevisajdit duke përdorur formalizimin standard . Duke përdorur këtë identitet, është e lehtë të nxirret derivati shpërndarës:
Transformimi Furier i funksionit shenjë është [2]
ku do të thotë marrjen e vlerës kryesore Cauchy .

Funksioni i shenjës për numrat kompleksë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Funksioni i shenjës mund të përgjithësohet në numra kompleks si:

për çdo numër kompleks përveç . Shenja e një numri kompleks të dhënë është pika në rrethin njësi të rrafshit kompleks që është më afër . Pastaj, për ,
ku është funksioni i argumentit kompleks .

  1. ^ a b "Signum function - Maeckes". www.maeckes.nl. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name ":0" defined multiple times with different content
  2. ^ Burrows, B. L.; Colwell, D. J. (1990). "The Fourier transform of the unit step function". International Journal of Mathematical Education in Science and Technology. 21 (4): 629–635. doi:10.1080/0020739900210418. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)