Galeria Kombëtare e Maqedonisë Veriore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Galeria Kombëtare e Maqedonisë Veriore është një institucion kombëtar i Maqedonisë së Veriut, me vendndodhje në Shkup . Ka një koleksion shumë të pasur të artit maqedonas ; veprat më të vjetra të ekspozuara datojnë nga XIV i 14-të shekulli . Galeria u themelua në vitin 1948 dhe shpërndan ekspozitat e saj në tre vende, selia e saj është ish-Hamami i Daut Pashës .

Koleksionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koleksioni i përhershëm është vendosur në Hamamin e Daout Pashës, një nga shembujt më të mirë të arkitekturës osmane në Shkup, i vendosur në hyrje të Çarshisë së Vjetër . E ndërtuar XV 15 shekulli ofron siperfaqe ekspozite 900 m². Koleksioni bashkon një numër të madh pikturash të artistëve maqedonas të XIV . shekulli deri në XX 20 shekulli, me theks në periudhën bashkëkohore, kohë kur piktorët e vendit braktisën traditën për t'iu afruar rrymave ndërkombëtare. Ndër artistët e ekspozuar janë Nikolla Martinoski dhe Petar Mazev .

Hamami strehon gjithashtu tre koleksione të tjera, kushtuar vizatimit dhe arteve grafike maqedonase, si dhe artistëve nga ish-Jugosllavia .

Antenat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Galeria kombëtare ka dy degë, Hamami Tchifté, i vendosur gjithashtu në pazarin e vjetër, dhe qendrën multimediale "Stacioni i Vogël" (Mala Stanica) ku organizohen ekspozita dhe panaire të përkohshme. Ky “stacion i vogël” është një ndërtesë hekurudhore e ndërtuar në vitin 1924 në afërsi të stacionit të vjetër Gorno Shkup, i cili do t'i shërbente linjës Shkup - Ohër, e cila nuk u përfundua kurrë. Pas vitit 1945, ndërtesa u përdor nga ushtria jugosllave dhe u harrua nga popullata vendase. I braktisur pas pavarësisë së Maqedonisë në vitin 1991, pavarësisht gjendjes së tij të keqe, ai u përdor për ngjarje të ndryshme kulturore përpara se të restaurohej dhe t'i dhurohej Galerisë Kombëtare në vitin 2005 .

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]