Jump to content

Garuzhda

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Garuzhda

Garudhda është një lugë e madhe, e thellë, e përdorur shpesh në përgatitjen dhe shërbimin e supës, gjellërave, zierjes ose ushqimeve të tjera. [1]

Megjithëse dizajnet ndryshojnë, një garuzhdë tipike ka një dorezë të gjatë që përfundon në një tas të thellë, shpesh me tasin e orientuar në një kënd me dorezën për të lehtësuar heqjen e lëngut nga një tenxhere ose enë tjetër dhe për ta përcjellë atë në një tas. Disa lugë përfshijnë një pikë në anën e legenit për të lejuar një rrjedhë më të imët kur derdhni lëngun; megjithatë, kjo mund të krijojë vështirësi për përdoruesit e majtë, pasi është më e lehtë të derdhet drejt vetes. Kështu, shumë nga këto lugë kanë majë të tilla në të dyja anët.

Në kohët moderne, garuzhdat zakonisht bëhen nga të njëjtat lidhje çeliku inox si enët e tjera të kuzhinës; megjithatë, ato mund të bëhen prej alumini, argjendi, plastike, rrëshirë melamine, druri, bambu ose materiale të tjera. Garuzhdat bëhen në madhësi të ndryshme në varësi të përdorimit; për shembull, madhësitë më të vogla prej më pak se 5 inches (130 mm) në gjatësi përdoren për salca ose erëza, ndërsa përmasat ekstra të mëdha prej më shumë se 15 inches (380 mm) në gjatësi përdoren për supë ose gjellëra . [2]

Lëvizjet janë gjithashtu pjesë e ritualeve fetare në shumë kultura. Në një tempull japonez, një garuzhdë druri e njohur si hishaku përdoret për të kryer chozu, një ritual i nevojshëm përpara se të hyni në tempull, që nënkupton vetëpastrimin. [3]

  1. ^ Swartz, Oretha D. (2 tetor 1988). Service Etiquette (bot. 4th). United States Naval Institute. fq. 228. ISBN 978-0870216206. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Von Drachenfels, Suzanne (9 nëntor 2000). The Art of the Table: A Complete Guide to Table Setting, Table Manners, and Tableware. Simon and Schuster. fq. 213. ISBN 978-0684847320. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Personal 'hishaku' Ladles keep traditions alive". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)