Gazmend Leka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gazmend Leka
Fotoporteti
Emri Gazmend
MbiemriLeka
Lindur më 11 tetor 1953
Lindur në Tiranë, Shqipëri
Kombësia Shqiptare
Shtetësia Shqiptare
Profesioni Piktor, Regjisor, Grafist

Gazmend Leka (l. Tiranë, 11 tetor 1953) është piktor shqiptar. Në vitin 1978 kryen studimet në Akademinë e Arteve dhe një vit më vonë fillon punë si bashkëpunëtor në dizenjimin dhe realizimin e pjesës së brendshme të muzeut "Gjergj Kastrioti - Skënderbeu" në Krujë, punë të cilën e mbaron në 1982. Për një periudhë 10-vjeçare, 1981-1991 bëhet udhëheqës artistik i filmave të animuar në kinostudion "Shqipëria e Re" duke punuar si regjisor i tyre. Në vitin 1991 nis punë si pedagog në Akademinë e Arteve, sot Universiteti i Arteve.

Çmimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 1982-Urdhri "Naim Frashëri", klasi i tretë, Tiranë, Shqipëri
 • 1983-Çmimi i parë tek "Festivali i pestë i filmave të animuara" në Shqipëri
 • 1983-Çmimi i "Dea Fortunata" tek festivali ndërkombëtar i filmit vizatimor, Napoli, Itali
 • 1984-Çmimi i Republikës, klasi i tretë, Tiranë, Shqipëri
 • 1985-Çmimi i parë tek "Festivali i gjashtë i filmave të animuara" në Shqipëri
 • 1986-Çmimi "Odhise Paskali" për punën më të mirë të vitit, Tiranë, Shqipëri
 • 1987-Çmimi i parë kombëtar në grafikë
 • 1988-Urdhri "Naim Frasheri", klasi i parë, Tiranë, Shqipëri.
 • 1994-Çmimi i dytë "Onufri", konkurs kombëtar "G.K.A", Tiranë, Shqipëri
 • 1995-Çmimi i dytë "Onufri", konkurs kombëtar "G.K.A", Tiranë, Shqipëri
 • 1999-Çmimi i dytë për filmin vizatimor (Panorama e Filmit), Tiranë, Shqipëri.
 • 2005-Cmimi i vitit "Piktori i Vitit", Revista Kult 2005, Tiranë, Shqiperi.
 • 2010 - Cmimi i pare ne Konkursin " Onufri" . Tirane, Shqiperi
 • 2015-Cmimi i vitit "Piktori i Vitit", Revista Kult 2015, Tiranë, Shqiperi.
 • 1983-Festivali Ndërkombëtar i Filmit Vizatimor, Napoli, Itali
 • 1987-Festivali Ndërkombëtar i Filmit Vizatimor, Annecy, Francë
 • 1987-Ekspozitë mbi Ilustrimin, Qendra Pompidu, Paris, Francë
 • 1987-Ekspozitë Kolektive, Pallati i Kulturës, Tiranë, Shqipëri
 • 1988-Ekspozitë Kombëtare, Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqipëri
 • 1990-Bienale Pikture, Ankara, Turqi
 • 1991-Aktivitet "Arti Shqiptar" Ankara, Turqi
 • 1993-Ekspozitë kombëtare, Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqipëri
 • 1993-Ekspozitë Kolektive, Galeria "James Gat", New York, Sh.B.A
 • 1993-Ekspozitë Kolektive, Galeria "Corner Club", New York, Sh.B.A
 • 1993-Ekspozitë Kolektive, New York, Sh.B.A
 • 1993-Ekspozitë/Konkurs "Onufri", Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqipëri
 • 1994-Ekspozitë Kolektive Lion, Francë
 • 1994-Ekspozitë Kolektive, Zvicër
 • 1994-Ekspozitë/Konkurs "Onufri", Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqipëri
 • 1996-Ekspozitë Kolektive, Grenoble, Francë
 • 1996-Ekspozitë Kolektive, Chamberry, Francë
 • 1996-Ekspozitë Kolektive, Aix les Bains, Francë
 • 1996-Ekspozitë Kolektive, Belley, Francë
 • 1997-Ekspozitë Kolektive, Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqipëri
 • 1998-Ekspozitë Personale, Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqipëri
 • 1999-Ekspozitë "Flash", Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqipëri
 • 1999-Ekspozitë Personale "Nostradamus", Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqipëri
 • 1999-Ekspozitë Kolektive "Mediteranea", Bari, Itali
 • 1999-Ekspozitë Kolektive Paris, Francë
 • 1999-Ekspozitë Ndërkombëtare "Onufri" Tiranë, Shqipëri
 • 2000-Ekspozitë Kolektive Paris, Francë
 • 2001-Ekspozitë Kolektive, Galeria Sasetti Milano, Itali
 • 2003-Ekspozitë Kolektive, Fiera Arte Padova, Itali
 • 2004-Panair Arti, Montichiari, Brescia, Itali
 • 2005-Ekspozitë e Artit modern, "BIENALE COSMOPOLIS" Selanik, Greqi
 • 2005-Ekspozitë Ndërkombëtare Good morning Ballkan Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqipëri
 • 2005-Ekspozitë "Onufri", Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqipëri
 • 2006-Ekspozitë Ndërkombëtare Good morning Ballkan, Prishtinë, Kosovë
 • 2006-Ekspozitë Prezent, Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqiperi
 • 2006-Ekspozitë Kolektive, Athinë, Greqi
 • 2006-Brescia 14 Mostra Mercato Nazionala di arte contemporanea, Montichiari, Itali
 • 2007-Ekspozitë Portreti, Galeria Kombëtare, Pekin, Kinë
 • 2009-Ekspozitë Kolektive Java e kulturës shqiptare Dusseldorf, Gjermani
 • 2009-Realizon vepra për koleksionin e kompanisë Ekolog Dusseldorf, Gjermani
 • 2009-Ekspozitë kombëtare Onufri Galeria Kombëtare e Arteve, Tiranë, Shqipëri

Në "Galerinë kombëtare të Arteve" ruhen 37 vepra të tijat në pikturë dhe grafikë. Mbi 400 vepra të tjera janë shpërndare në koleksione private në Shqipëri, Amerikë, Francë, Zvicër, Itali, Turqi, Rusi, Gjermani, Holandë, Spanjë, Kanada dhe Japoni.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]