Jump to content

Gjarpëri i grurit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Foto nga afër.
Femër e mbarsur.
Gjarpër i grurit i ri.

Gjarpëri i grurit (Pantherophis guttatus) është një specie e gjarpërit të minjve në Amerikën e Veriut që nënshtron prenë e saj më të vogël me anë të shtrëngimit.[1][2] Ajo gjendet në të gjithë Shtetet e Bashkuara juglindore dhe qendrore. Edhe pse i ngjajnë sipërfaqësisht kokëbakrit helmues dhe shpesh vriten si rezultat i këtij identiteti të gabuar, gjarpërinjve të grurit u mungon helmi funksional dhe janë të padëmshëm. Gjarpërinjtë e grurit janë të dobishëm për njerëzit duke ndihmuar në kontrollin e popullatave dëmtuese të brejtësve të egër që dëmtojnë të korrat dhe përhapin sëmundje.

Gjarpëri i grurit është emëruar për praninë pranë dyqaneve të grurit, ku u ngrenë pritë minjve që hanë misër dhe grurë të grumbulluar.

Përshkrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjarpërinjtë e grurit të rritur kanë një gjatësi trupore 61–182 centimetres (2.00–5.97 ft). Në natyrë, ata zakonisht jetojnë rreth gjashtë deri në tetë vjet, por të mbajtur të mbyllura (në izolim) mund të jetojnë deri në moshën 23 vjeç ose më shumë. Rekordi për gjarprin e grurit më të vjetër në izolim ishte 32 vjet e 3 muaj. Ato mund të dallohen nga kokat në ngjyrë bakri, për ngjyrat e tyre më të ndritshme, strukturën e hollë, bebëzat e rrumbullakëta dhe mungesën e gropave që ndiejnë nxehtësinë.

Taksonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Deri në vitin 2002, Gjarpëri i grurit konsiderohej se kishte dy nënspecie: nënspeciet e nominuara (P. g. Guttatus) të përshkruara këtu dhe gjarpri i minjve të Rrafshit të Madh (P. g. Emoryi). Kjo e fundit që atëherë është ndarë si specie më vete (P. emoryi), por ende herë pas here trajtohet si një nënspecie e gjarprit të grurit nga hobistët.

P. guttatus është sugjeruar të ndahet në tri lloje: gjarpri i grurit (P. guttatus), gjarpri i minjve të Rrafshit të Madh (P. emoryi, që korrespondon me nënllojet P. g. Emoryi) dhe gjarpri i grurit i Slowinski-t (P. slowinskii, që gjëndet në Luizianën perëndimore dhe Teksasin ngjitur).[3]

P. guttatus ishte vendosur më parë në gjini Elaphe, por Elaphe është gjetur të jetë parafiletike nga Utiger et al., Duke çuar në vendosjen e kësaj specie në gjini Pantherophis.[4] Vendosja e P. guttatus dhe disa llojeve të lidhura në Pantherophis dhe jo në Elaphe është konfirmuar nga studime të tjera filogjenetike.[5][6] Shumë materiale referimi përdorin ende sinonimin Elaphe guttata. Të dhënat molekulare kanë treguar se gjarpërinjtë e grurit në fakt janë më të lidhur me gjarpërinjtë mbretërorë (gjinia Lampropeltis) sesa gjarpërinjtë e minjve të Botës së Vjetër me të cilët ishin klasifikuar më parë. Gjarpërit i grurit madje janë kryqëzuar të mbajtura në izolim me gjarpërinjtë e Kalifornisë për të prodhuar hibride pjellore të njohura si "gjarpërinjtë e grurit të xhunglës".

Gama[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Habitati natyror[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjarpërinjtë e grurit të egër preferojnë habitate të tilla si fusha të mbipopulluara, hapje pyjore, pemë, drurë palmeto dhe ndërtesa dhe ferma të braktisura ose të përdorura rrallë, nga niveli i detit deri në lartësinë 6000 metra. Në mënyrë tipike, këta gjarpërinj qëndrojnë në tokë deri në moshën katër muajsh, por mund të ngjiten në pemë, shkëmbinj dhe sipërfaqe të tjera të ngritura.[7] Ato mund të gjenden në Shtetet e Bashkuara Juglindore duke filluar nga Nju Xhersi te Florida Keys.

Në rajonet më të ftohta, gjarpërinjtë vërshojnë gjatë dimrit. Megjithatë, në klimën më të butë përgjatë bregdetit, ata strehohen në çarje shkëmbinjsh dhe trungje gjatë motit të ftohtë; ata gjithashtu mund të gjejnë strehë në hapësira të vogla, të mbyllura, të tilla si nën një shtëpi, dhe të dalin në ditë të ngrohta për të thithur nxehtësinë e diellit. Gjatë motit të ftohtë, gjarpërinjtë janë më pak aktivë, kështu që ata gjuajnë më pak.[8]

Gama e prezantuar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

I quajtur shpesh "gjarpri i grurit amerikan", P. guttatus është një dëmtues i ndaluar në pjesën më të madhe të Australisë. Ka fushata aktive shfarosëse dhe këshilla për publikun në Victoria, Uellsi i Ri Jugor, dhe Queensland.

Riprodhimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Është zbuluar se gjarpërinjtë e grurit (së bashku me kolubridët e tjerë) arrijnë pjekurinë seksuale me anë të madhësisë, më shumë sesa me moshën.

gjarpëri i grurit i ri

Gjarpërinjtë e grurit janë relativisht të lehtë për t'u shumuar. Edhe pse nuk është e nevojshme, ato zakonisht kalohen në një periudhë ftohjeje (e njohur edhe si brumosje) që kërkon 60-90 ditë për t'i bërë gati për shumim. Gjarpërinjtë e grurit brumosen rreth 10 deri në 16 °C (50 deri në 61 °F) në një vend ku nuk mund të shqetësohen dhe me pak dritë dielli.

gjarpërinjtë e grurit të vegjël duke dalë nga veza

Gjarpërinjtë e grurit zakonisht shumohen menjëherë pas ftohjes së dimrit. Mashkulli përballet me femrën kryesisht me shenja të prekshme dhe kimike, më pas zhvesh një nga hemipenet e tij, e fut atë te femra dhe ejakulon spermën e tij. Nëse femra është duke ovuluar, vezët do të fekondohen dhe ajo do të fillojë të sekuestrojë lëndët ushqyese në vezë, pastaj të sekretojë një guaskë.

Vendosja e vezëve ndodh pak më shumë se një muaj pas çiftëzimit, me 12-24 vezë të depozituara në një vend të ngrohtë, të lagësht dhe të fshehur. Pasi të jetë hedhur, gjarpri i rritur i braktis vezët dhe nuk kthehet tek ato. Vezët janë të zgjatura me lëvozhgë lëkure, fleksibël. Rreth 10 javë pas shtrimit, gjarpërinjtë e rinj përdorin një peshore të specializuar të quajtur dhëmbi i vezës për të prerë të çarat në lëvozhgën e vezës, nga e cila dalin rreth 5 në gjatësi.

Riprodhimi në izolim duhet të bëhet në mënyrë korrekte në mënyrë që shkalla e vdekshmërisë së tufës të ulet. Kjo përfshin seksimin e saktë, vendosjen e kushteve të duhura para riprodhimit dhe çiftimin në kohë të të rriturve. Gjarpërinjtë e grurit janë kolubridë të zonës së butë dhe ndajnë një model riprodhues kur femrat rrisin ushqimin e tyre gjatë verës dhe vjeshtës. Kjo vlen vetëm për gjarpërinjtë e misrit që janë të pjekur seksualisht, gjë që zakonisht tregon se gjarpri është rreth 75 cm (30 inç) në gjatësi ose peshë 250 g.

Dieta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjarpri i grurit që ha miun.

Si të gjithë gjarpërinjtë, gjarpërinjtë e grurit janë mishngrënës dhe, në natyrë, ata hanë çdo disa ditë. Ndërsa shumica e gjarpërinjve të grurit hanë brejtës të vegjël, siç është miu me këmbë të bardha, ata gjithashtu mund të hanë zvarranikë të tjerë, ose amfibë, ose të ngjiten në pemë për të gjetur vezë shpendësh të pambrojtur.

Stinët luajnë një rol të madh në modelet e rregullimit termik të gjarpërinjve të grurit, i cili është mekanizmi kryesor i tretjes për gjarpërinjtë. Gjatë sezonit të vjeshtës gjarpërinjtë e grurit mbajnë një temperaturë trupi 3.0 gradë Celsius më e lartë se mjedisi përreth pasi konsumojnë një vakt.[9] Ndërsa gjarpërinjtë e grurit në dimër u panë se nuk e rregullonin temperaturën e trupit pas tretjes. Gjarpërinjtë e izoluar e bëjnë këtë duke përdorur dyshekët e nxehtësisë si një burim për nxehtësi që imiton kushtet e tyre natyrore. Gjarpërinjtë e grurit demonstrojnë modele nate dhe përdorin tokën e ngrohtë gjatë natës për të rregulluar temperaturën, prandaj dyshekët e nxehtësisë e imitojne këtë burim.

"Gjarpërinjtë e minjve" amerikanë, si P. guttatus, kishin paraardhës helmues, të cilët e humbën helmin e tyre pasi ata evoluan shtrëngimin si një mjet për kapjen e gjahut.[10]

Inteligjenca dhe sjellja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ashtu si shumë lloje të Colubridae, gjarpërinjtë e grurit shfaqin sjellje mbrojtëse vibruese të bishtit. Studimet e sjelljes me gjarpërinjtë e grurit sugjerojnë se shenjat e erës janë të një rëndësie parësore për zbulimin e gjahut, ndërsa shenjat vizuale janë të një rëndësie dytësore.

Megjithatë; një studim i kryer nga Dr. David Holzman i Universitetit të Rochester-it në 1999 zbuloi se aftësitë njohëse të gjarpërinjve (në lidhje specifike me të mësuarit hapësinor) në fakt rivalizojnë atë të zogjve dhe brejtësve. Holzman sfidoi metodën tipike të testimit që po përdorej nga biologët për të ekzaminuar aftësitë lundruese të gjarpërinjve, duke pretenduar se vetë struktura e arenës ishte biologjikisht në favor të brejtësve. Ai hodhi hipotezën se nëse arena tipike që përdorej për të testuar kafshët modifikohej për të përmbushur qëllimet e lindura biologjikisht të gjarpërinjve, duke u siguruar atyre grupe problemesh që ata ka të ngjarë të hasin në mjedisin e tyre natyror, kjo do të jepte një pamje më të saktë të inteligjencës së tyre.

Studimi përfshiu testimin e 24 gjarpërinjve të grurit të izoluar, duke i vendosur ata në një vaskë të hapur me mure shumë të larta për t'u ngjitur jashtë. Tetë vrima u prenë poshtë, me një vrimë që të çonte në një strehë. Një dritë intensive u pozicionua për të ndriçuar drejtpërdrejt në vaskë, duke shfrytëzuar mospëlqimin natyral të gjarprit ndaj hapësirave të hapura të ndritshme. Kjo siguroi një objektiv biologjikisht domethënës për gjarpërinjtë: të kërkonin një strehë komode të errët.

Jo vetëm që zbuluan se, kur u dhanë nxitjen e duhur, gjarpërinjtë shfaqën një aftësi të mprehtë për të mësuar dhe për të lundruar rrethinën e tyre. Ata gjithashtu zbuluan se gjarpërinjtë mbështeten në shqisën e tyre të shikimit shumë më tepër sesa kishin supozuar më parë shumë herpetologë. Megjithatë, ata zbuluan se gjarpërinjtë më të rinj ishin në gjendje të gjenin më shpejt vrimat sesa gjarpërinjtë më të vjetër, pasi gjarpërinjtë më të rinj ishin më të shkathët në zbatimin e shqisave - ku gjarpërinjtë më të vjetër mbështeteshin më shumë në shqisën e tyre të të parit.

Në izolim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjarpërinjtë e grurit janë një nga llojet më të njohura të gjarpërinjve që mbahen të izoluara ose si kafshë shtëpiake, të dytët vetëm pas pitonit mbretëror. Sidoqoftë, ata janë gjarpri më i popullarizuar në Brazil. Madhësia e tyre, temperamenti i qetë dhe lehtësia e kujdesit kontribuojnë në këtë popullaritet. Gjarpërinjtë e grurit të kapur tolerojnë të trajtohen nga pronarët e tyre, edhe për periudha të zgjatura.

Variacionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një gjarpër i ri gruri (një specie e prezantuar) i kapur në ishullin Nevis, Indi Perëndimore, në 2009

Pas shumë gjeneratave të mbarështimit selektiv, gjarpërinjtë e grurit të mbajtur në izolim gjenden në një larmi të gjerë ngjyrash dhe modelesh të ndryshme. Këto rezultojnë nga rikombinimi i gjeneve dominante dhe recesive që kodojnë proteinat e përfshira në zhvillimin, mirëmbajtjen ose funksionin e kromatoforës. Ndryshimet e reja, ose morfet, bëhen të disponueshme çdo vit pasi mbarështuesit fitojnë një kuptim më të mirë të gjenetikës së përfshirë.

Shndërrimet e ngjyrave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Normale / Carolina / Wildtype – Portokalli me vija të zeza rreth shenjave të shalës me ngjyrë të kuqe që zbresin nga shpina dhe me bark me kuadrate bardh e zi. Diversiteti rajonal gjendet në gjarpërinjtë e grurit të kapur në natyrë, më të njohurit janë fazat e Miami dhe Okeetee. Këta janë gjarpërinjtë më të zakonshëm të grurit.
 • Faza e Miami (e ka origjinën në Florida Wildtype) - Zakonisht gjarpërinjtë më të vegjël të grurit me disa ekzemplarë që kanë shumë kontrast me ngjyrë argjendi të lehtë në gri në tokë me shenja shalë të kuqe ose portokalli të rrethuar në të zezë. Mbarështimi selektiv ka çelur ngjyrën e tokës dhe ka errësuar shenjat e shalës. Emri "Miami" tani konsiderohet një tipar i pamjes.
 • Faza Okeetee - Karakterizohet nga shenjat e shalës dorsal të kuqe të thellë, të rrethuara nga kufij shumë të zinj në një ngjyrë të hapur portokalli. Ashtu si me fazën e Miami, mbarështimi selektiv e ka ndryshuar termin "Okeetee" në një pamje dhe jo në një lokalitet. Disa në treg e kanë origjinën vetëm nga mbarështimi selektiv i gjarpërinjve të grurit nga Okeetee Hunt Club.
 • Kallam sheqeri - (amelanistik i shumuar në mënyrë selektive) - Gjarpërinjtë amelanistik të grurit, të shumuar drejt idealit të shenjave të shalës së kuqe ose portokalli në një sfond të bardhë. Disa u prodhuan duke përdorur Creamsicle të lehtë (një hibrid amel nga kryqëzimet e gjarpërinjve të miut të Great Plains x gjarpërinjtë e grurit) të kryqëzuar me gjarpërinjtë e grurit të fazës së Miami. Disa "kallamë sheqeri" do të zhvillojnë ngjyrë portokalli rreth rajonit të qafës ndërsa piqen dhe shumë të etiketuara si "kallamë sheqeri" vonë zhvillojnë sasi të konsiderueshme të ngjyrës së verdhë ose portokalli në ngjyrën e tokës. Kontrasti që ata kanë si të vegjël shpesh zbehet me pjekurinë.
 • Reverse Okeetee (amelanistik i shumuar në mënyrë selektive) – Një gjarpër gruri i fazës Okeetee amelanistik, i cili ka unazat normale të zeza rreth shenjave të shalës të zëvendësuara me unaza të gjera të bardha. Mostrat ideale janë gjarpërinjtë me kontrast të lartë me sfond portokalli të lehtë në të verdhë dhe shalë portokalli të errët/të kuqe. Shënim: Një Okeetee Albino nuk është një Okeetee specifike për një vend - është një amelanist i e shumuar në mënyrë selektive.
 • Portokalli fluoreshente (amelanistik i shumuar në mënyrë selektive) – Një gjarpër gruri amelanistik projektues që zhvillon kufij të bardhë rreth shenjave të shalës me ngjyrë të kuqe të ndezur si të rritur në një sfond portokalli.
 • Sunglow (amelanistik i shumuar në mënyrë selektive) – Një tjetër gjarpër gruri amelanistik i projektuar, të cilit i mungon pika e zakonshme e bardhë që shfaqet shpesh në shumicën e albinëve dhe e përzgjedhur për ngjyrën e tokës jashtëzakonisht të ndritshme. Sfondi portokalli rrethon shenjat e shalës me ngjyrë portokalli të errët.
 • E kuqe e gjakut (shumuar në mënyrë selektive "e përhapur") - Mbani një tipar recesiv (i njohur si difuz) që eliminon modelet me kuadrate të barkut. Këto e kanë origjinën nga një lloj gjarpëri gruri disi njëngjyrësh, Jacksonville, Florida dhe Gainesville, Florida. Nëpërmjet mbarështimit selektiv, është prodhuar një ngjyrë thuajse e fortë e tokës. Të vegjlit kanë një model të dukshëm që mund të zbehet ndërsa piqen në një gjarpër të ngurtë me ngjyrë portokalli-të kuqe në të kuqe hiri. Gjarpërinjtë e hershëm të grurit të Kuq të Gjakut prireshin të kishin kthetra të mëdha vezësh më të vogla se mesatarja që prodhonin pasardhës të vështirë për t'u ushqyer, megjithëse kjo nuk është më kështu.
 • Crimson (Hypomelanistic + Miami) - Gjarpërinjtë e grurit me kontrast shumë të lehtë, me një sfond të hapur dhe shenja shalë të kuqe/portokalli të errët.
 • Anerythristic (anerythristic tipi A, nganjëherë i quajtur "Black Albino") - Plotësuesi i amelanizmit. Mutacioni recesiv i trashëguar i mungesës së pigmenteve të eritrinës (e kuqe, e verdhë dhe portokalli) prodhon një gjarpër gruri që është kryesisht i zi, gri dhe kafe. Kur piqen, shumë gjarpërinj gruri aneritrik të tipit A marrin ngjyrë të verdhë në rajonet e qafës, gjë që është rezultat i karotenoideve në dietën e tyre.
 • Qymyr druri (ndonjëherë i njohur si tipi aneritrik B) – Mund të mungojë pigmenti me ngjyrë të verdhë që zakonisht gjendet në të gjithë gjarpërinjtë e grurit. Ata janë një kontrast më i heshtur në krahasim me Anerythristics.
  Një gjarpër gruri aneritritik
 • Karamel – Një tjetër gjarpër gruri i pasur i krijuar nga Zuchowski. Sfondi ka nuanca të ndryshme nga e verdha në të verdhë-kafe. Shenjat e shalës dorsal ndryshojnë nga e verdha karamel në kafe dhe kafe çokollatë.
 • Livando – Kanë një sfond rozë të lehtë me shenja më të errëta vjollcë-gri. Ata gjithashtu kanë sy me ngjyrë rubin.
 • Qymyr - E ka origjinën nga gjarpërinjtë e grurit me çelësa të sipërm dhe, si të tillë, shpesh ndërtohen më të hollë se shumica e formave të tjera. Ata mund t'i ngjajnë aneritristikëve, por kanë kufij të valëzuar rreth shalave të tyre.
 • Kastanie – Dalin duke u dukur pothuajse aneritrike, por fitojnë pak ngjyrë ndërsa piqen, për të marrë përfundimisht një ngjyrë gështenjë. Ky gjen u zbulua për herë të parë në Gjermani.
 • Hypomelanistic (ose Hypo për shkurt) - Mbajnë një tipar recesiv që redukton pigmentet e errëta, duke bërë që të kuqtë, të bardhët dhe portokallitë të bëhen më të gjalla. Sytë e tyre mbeten të errët. Ata variojnë në pamje midis gjarpërinjve të grurit amelanistik deri te gjarpërinjtë normalë të grurit me melaninë të reduktuar shumë.
 • Ultra – Një gjen i ngjashëm me hipomelanizmin që është një alele ndaj gjenit amelanistik. Gjarpërinjtë ultra të grurit kanë vija gri të lehta në vend të të zezës. Gjeni Ultra rrjedh nga gjarpri i miut gri (Pantherophis spiloides). Të gjithë gjarpërinjtë e grurit Ultra dhe Ultramel kanë një sasi gjarpëri miu gri në to.
 • Ultramel – Një paraqitje e ndërmjetme midis Ultra dhe amel, e cila është rezultat i të qenit heterozigotë për Ultra dhe amel në lokalitetin albino.
 • Holluar – Një tjetër gjen reduktues i melaninës në të cilin gjarpri i grurit duket sikur po përgatitet të derdhet.
 • Sunkissed – Një gjen hypo-like, i cili u gjet për herë të parë në koloninë e gjarpërinjve të grurit të Kathy Love.
 • Llava - Një gjen ekstrem i ngjashëm me hipo, i cili u zbulua nga Joe Pierce dhe u emërua nga Jeff Mohr. Ajo që normalisht do të ishte pigmenti i zi në këta gjarpërinj gruri është, në vend të kësaj, një gri-vjollcë.

Shndërrimet e modelit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Motley - Ka një bark të pastër dhe një model "të përmbysur" të njollave. Mund të shfaqet gjithashtu si vija ose viza.
  Gjarpër gruri me vija amelanistik
 • Me vija - Ky shndërrim gjithashtu ka një bark të qartë dhe një model vijash. Ndryshe nga gjarpëri i grurit Motley, ngjyrat e gjarpërit të grurit me vija nuk do të lidhen, por ndonjëherë mund të ndahen dhe të marrin një pamje "kubike". Kubet dhe pikat në një gjarpër grurii me vija janë të njëjta me ngjyrën e shalës në një gjarpër gruri normal me pamje të ngjashme, ndryshe nga gjarpërinjtë e grurit Motley. Shirita është njëkohësisht alelike dhe recesive ndaj Motley-t, kështu që mbarështimi i një gjarpëri gruri me shirita dhe i një gjarpëri gruri lara-lara (homozigot) do të rezultojë në gjarpërinjtë e grurit të larmishëm dhe më pas rritja e pasardhësve të gjarpërit të grurit (heterozigotë) do të rezultojë në ¼ gjarpërinj gruri me vija.
 • Difuze – Difuzon modelimin në anët dhe eliminon modelin e barkut. Është një përbërës i morfës së kuqe të gjakut.
 • Sunkissed – Ndërsa konsiderohen si një gjen hipo-si, gjarpërinjtë e grurit sunkissed kanë gjithashtu efekte të tjera, të tilla si shalët e rrumbullakosura dhe modelet e pazakonta të kokës.
 • Aztec, Zigzag dhe Banded - Morfet multigjenetike të shumuara në mënyrë selektive që nuk varen nga një gjen i vetëm.

Shndërrimet e përbëra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka dhjetëra mijëra shndërrime të mundshme të përbëra. Disa nga më të njohurit janë renditur këtu.

 • Dëbora (amelanistik + aneritristik) - Si të vegjël, ky variacion ngjyrash përbëhet nga njolla të bardha dhe rozë. Këta gjarpërinj gruri janë kryesisht të bardhë dhe kanë tendencë të kenë zona të verdhë të qafës dhe fytit kur janë të pjekur (për shkak të mbajtjes së karotenoideve në dietën e tyre). Njollat e lehta dhe ngjyrat e sfondit kanë nuanca delikate të bezhës, fildishtë, rozë, jeshile ose të verdhë.
 • Blizzard (amelanistic + Qymyr druri) - Krejtësisht e bardhë me sy të kuq, me shumë pak ose aspak model të dukshëm.
 • Fantazma (hipomelanistik + aneritrik tip A) - Shfaq nuanca të ndryshme gri dhe kafe në një sfond më të lehtë. Këto shpesh krijojnë ngjyra pastel në livando, rozë, portokalli.
 • Phantom - Një kombinim i qymyrit dhe hipomelanizmit.
 • Pewter (Qymyr druri + i shpërndarë) - Argjend-livando, me shumë pak model si të rritur.
 • Gjalpë (amelanistik + karamel) - Një gjarpër gruri i verdhë me dy ngjyra.
 • Qelibar (Hypomelanistic + Karamel) - Keni shenja me ngjyrë qelibar në një sfond kafe të çelur.
 • Plazma (e përhapur + livando) - çelin në nuanca të ndryshme të gri-vjollcës.
  Gjarpër gruri opal
 • Opal (amelanistik + Lavender) - Duken si gjarpërinjtë e grurit Blizzard sapo të piqen, me thekse rozë në vjollcë.
 • Granit (i shpërndarë + aneritristik) – priren të kenë nuanca të ndryshme gri si të rritur, me meshkujt që shpesh kanë pikat kryesore rozë.
 • Zjarri (amelanistik + i përhapur) – Një version albino i morfës së përhapur. Këta gjarpërinj gruri janë zakonisht gjarpërinj të kuq shumë të ndezur, me shumë pak model si të rritur.

Mutacionet në shkallë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Gjarpërinjtë e grurit pa shkallë janë homozigotë për një mutacion recesiv të gjenit përgjegjës për zhvillimin e shkallës. Edhe pse jo plotësisht pa shkallë më lart, disa kanë më pak shkallë se të tjerët. Megjithatë, të gjithë ata posedojnë luspa barku (bark). Ato gjithashtu mund të prodhohen me ndonjë nga morfet e ngjyrave të lartpërmendura. Gjarpërinjtë e parë të grurit pa shkallë e kanë origjinën nga kryqëzimi i një specie tjetër gjarpëri miu të Amerikës së Veriut në një gjarpër gruri dhe për këtë arsye, teknikisht, ata janë hibridë. Mutantët pa shkallë të shumë llojeve të tjera të gjarpërinjve janë dokumentuar gjithashtu në natyrë.

Hibridët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hibridet midis gjarpërinjve të grurit dhe çdo gjarpri tjetër janë shumë të zakonshme në izolim, por rrallë ndodhin në natyrë. Hibridet brenda gjinive Pantherophis, Lampropeltis ose Pituophis deri më tani janë vërtetuar të jenë plotësisht pjellore.

Shumë hibride të ndryshme të gjarpërinjve të grurit shumohen në izolim. Disa shembuj të zakonshëm përfshijnë:

 • Gjarpërinjtë e grurit të xhunglës janë hibride midis një gjarpri gruri dhe një gjarpëri mbretëror të Kalifornisë (Lampropeltis californiae). Këto tregojnë variacione ekstreme të modelit, duke marrë shenja nga të dy prindërit. Megjithëse janë hibride të gjinive të ndryshme, ato nuk janë sterile.
 • Gjarpërinjtë e grurit të xhunglës me tre ngjyra janë hibride midis një gjarpri mbretëror Querétaro dhe një gjarpër gruri. Ngjyra është e ngjashme me atë të një gjarpri amelanistik gruri.
 • Gjarpërinjtë e grurit në formë kremi janë hibride midis një gjarpri gruri albino dhe një gjarpër miu të Rrafshit të Madh (P. emoryi). Hibridet e gjeneratës së parë njihen si "Rootbeers". Mbarështimi i këtyre përsëri me njëri-tjetrin mund të prodhojë gjarpërinj gruri në formë kremi.
 • Gjarpërinjtë e grurit Turbo janë hibride midis një gjarpri gruri dhe çdo specie Pituophis.
 • Gjarpërinjtë e grurit të hibridizuar me gjarpërinjtë e qumështit quhen emra të ndryshëm, në varësi të nënspecieve të gjarpërinjve të qumështit të përdorur. Për shembull, një gjarpër qumështi Honduras × gjarpër gruri quhet Cornduran, një gjarpër qumështi Sinaloan × gjarpër gruri quhet Sinacorn dhe një gjarpër qumështi Pueblan × gjarpër gruri quhet Pueblacorn.
 • Gjarpërinjtë e grurit Brook Korn janë hibride midis gjarpërinjve mbretërorë të Brook-ut dhe gjarpërinjve të grurit. Ashtu si gjarpri i grurit të xhunglës, këto hibride gjithashtu shfaqin variacione ekstreme të modelit.

Kur hibridet e gjarpërinjve të grurit gjenden në natyrë, ata zakonisht janë hibridizuar me specie të tjera Pantherophis, vargjet e të cilave mbivendosen me gjarpërinjtë e grurit.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Crother, B. I. (2012). "Scientific and standard English names of amphibians and reptiles of North America north of Mexico, with comments regarding confidence in our understanding" (PDF). Society for the Study of Amphibians and Reptiles Herpetological Circular (në anglisht). 39: 1–68.
 2. ^ Saviola, Anthony; Bealor, Matthew (2007). "Behavioural complexity and prey-handling ability in snakes: gauging the benefits of constriction". Behaviour (në anglisht). 144 (8): 907–929. doi:10.1163/156853907781492690. JSTOR 4536488.
 3. ^ Burbrink, Frank T. (dhjetor 2002). "Phylogeographic analysis of the cornsnake (Elaphe guttata) complex as inferred from maximum likelihood and Bayesian analyses". Molecular Phylogenetics and Evolution (në anglisht). 25 (3): 465–476. doi:10.1016/s1055-7903(02)00306-8. PMID 12450751.
 4. ^ Utiger, U., N. Helfenberger, B. Schätti, C. Schmidt, M. Ruf, and V. Ziswiler, 2002.
 5. ^ Burbrink, Frank T.; Lawson, Robin (prill 2007). "How and when did Old World ratsnakes disperse into the New World?". Molecular Phylogenetics and Evolution (në anglisht). 43 (1): 173–189. doi:10.1016/j.ympev.2006.09.009. PMID 17113316.
 6. ^ Pyron, R. Alexander; Burbrink, Frank T. (gusht 2009). "Neogene diversification and taxonomic stability in the snake tribe Lampropeltini (Serpentes: Colubridae)". Molecular Phylogenetics and Evolution (në anglisht). 52 (2): 524–529. doi:10.1016/j.ympev.2009.02.008. PMID 19236930.
 7. ^ Peterson Field Guide - Western Reptiles and Amphibians - 3rd Edition
 8. ^ "9 Interesting Facts About Corn Snakes" (në anglisht).{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 9. ^ Greenwald, and Kanter, O. E., Mar E. (korrik 1979). "Physiological and Biochemical Zoology". Physiological Zoology (në anglisht) (bot. Vol 52). The University of Chicago. 52 (3): 398–408. doi:10.1086/physzool.52.3.30155760. Marrë më 14 maj 2021.{{cite journal}}: Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)[lidhje e vdekur]
 10. ^ Fry et al. 2012.

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]