Pitoni mbretërorë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pitoni mbretërorë (Python Regius) është një pitoni specie amtare për Perëndimore dhe Qendrore Afrikës, ku ajo jeton në kullotat, shkurre dhe pyje të hapura. Më parë ajo ishte e shënuar si shqetësimi më i vogëlListën e Kuqe të BRBN për shkak të shpërndarjes së saj të gjerë. Përkundër këtij faktori, popullsia e pitonit është në rënie dhe e kombinuar me kërcënimet duke gjuajtur për mishin e tij dhe për tregtinë ndërkombëtare të kafshëve shtëpiake, është bërë një specie pranë kërcënimit. Ky shtrëngues jo-helmues është më i vogli nga pitonët afrikanë, duke u rritur në një gjatësi maksimale prej 182 centimetres (72 in).[1] Emri "pitoni i topit" i referohet tendencës së tij për t'u përkulur në një top kur stresohet ose frikësohet.[2]

Taksonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Boa regia ishte emri shkencor i propozuar nga George Shaw në 1802 për një piton të zbehtë të larmishëm nga një vend i paqartë në Afrikë.[3] Emri i gjiniatë Python u propozua nga François Marie Daudin në 1803 për gjarpërinjtë me thumba jo helmues.[4] Midis 1830 dhe 1849, disa emra gjenerikë u propozuan për të njëjtin ekzemplar zoologjik të përshkruar nga Shaw, përfshirë Enygrus nga Johann Georg Wagler, Cenchris dhe Hertulia nga John Edward Gray. Gray gjithashtu përshkroi katër ekzemplarë që u mblodhën në Gambia dhe u ruajtën në shpirtra dhe lëng.[5]

Përshkrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Afërsia e kokës.

Pitoni mbretërorë është i zi ose ngjyrë kafe e errët me njolla kafe të lehta në anën e pasme dhe anët. Barku i tij i bardhë ose krem është i shpërndarë me shenja të zeza. Shtë një gjarpër i trashë me një kokë relativisht të vogël dhe luspa të lëmuara.[2] Ajo arrin një gjatësi maksimale të të rriturve prej 182 centimetres (6.0 ft) Meshkujt në mënyrë tipike matin tetë deri në dhjetë peshore nënkaudale, dhe femrat zakonisht dy deri në katër shkallë nënkaudale.[6] Femrat arrijnë një gjatësi mesatare të grykës deri në dalje prej 116.2 centimetres (45.7 in), një 44.3 millimetres (1.74 in) nofulla e gjatë, një 8.7 centimetres (3.4 in) bisht i gjatë dhe një peshë maksimale 1.635 kilograms (3.60 lb). Meshkujt janë më të vegjël me një gjatësi mesatare të grykës deri në dalje prej 111.3 centimetres (43.8 in), një 43.6 millimetres (1.72 in) nofulla e gjatë, një 8.6 centimetres (3.4 in) bisht i gjatë dhe një peshë maksimale 1.561 kilograms (3.44 lb).[7] Të dy gjinitë kanë nxitje të legenit në të dy anët e ventilimit. Gjatë bashkimit, meshkujt i përdorin këto nxitje për të kapur femrat.[8] Meshkujt kanë tendencë të kenë nxitje më të mëdha, dhe seksi përcaktohet më së miri nga përmbysja manuale e hemipenëve meshkuj ose futja e një sonde në mantel për të kontrolluar praninë e një hemipenisi të përmbysur.[9]

Shpërndarja dhe habitati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pitoni mbretërorë është vendas në Afrikën Nën Sahariane perëndimore nga Senegali, Mali, Guinea-Bissau, Guinea, Sierra Leone, Liberia, Bregu i Fildishtë, Gana, Benini dhe Nigeria përmes Kamerunit, Çadit dhe Republikës Qendrore të AfrikësSudan dhe Ugandë. Preferon kullotat, savanat dhe zonat me pyje të pakta.[2]

Sjellja dhe ekologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kjo specie tokësore është e njohur për strategjinë e saj mbrojtëse që përfshin mbështjelljen në një top të ngushtë kur kërcënohet, me kokën dhe qafën e saj të vendosur në mes. Në këtë gjendje, ajo fjalë për fjalë mund të rrotullohet. Tërheqjet e preferuara përfshijnë strofkat e gjitarëve dhe vende të tjera të fshehjes nëntokësore, ku edhe estetizohen. Në robëri, ata konsiderohen kafshë shtëpiake të mira, me madhësinë e tyre relativisht të vogël dhe natyrën e qetë duke i bërë ato të lehta për tu trajtuar.[2] Meshkujt priren të shfaqin më shumë sjellje gjysmë-arboreale, ndërsa femrat priren drejt sjelljeve tokësore.[10]

Dietë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dieta e pitonit mbretërorë në natyrë përbëhet kryesisht nga gjitarë të vegjël si brejtës, hundëgjatë dhe zogj. Pitonët mbretërorë të rinj me top më pak se 70 centimetres (28 in) pre kryesisht mbi zogjtë e vegjël. Pitonët mbretërorë më të gjatë se 100 centimetres (39 in) pre kryesisht mbi gjitarët e vegjël. Meshkujt prenë më shpesh zogjtë, dhe femrat më shpesh gjitarët.[10] Preja e brejtësve përfshin minjtë e grumbulluar nga Gambia, minjtë e zinj, minjtë me hundë grykë, minjtë e ashpër dhe minjtë e barit me shirita.[11]

Riprodhimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vezët e pythonit të inkubuar.

Femrat janë vezore dhe vendosin tre deri në 11 vezë mjaft të mëdha, prej lëkure.[6] Vezët çelin pas 55 deri në 60 ditë. Pitonët e rinj meshkuj arrijnë pjekurinë seksuale në 11-18 muaj, dhe femrat në 20-36 muaj. Mosha është vetëm një faktor në përcaktimin e pjekurisë seksuale dhe aftësisë për tu shumuar; pesha është faktori i dytë. Meshkujt shumohen në 600 grams (21 oz) ose më shumë, por në robëri shpesh nuk edukohen deri në moshën 800 grams (28 oz), edhe pse në robëri, disa meshkuj dihet se fillojnë të mbarështohen në 300–400 grams (11–14 oz). Femrat rriten në të egra me peshë deri në 800 grams (28 oz) edhe pse 1,200 grams (42 oz) ose më shumë në peshë është më e zakonshme; në robëri, mbarështuesit në përgjithësi presin derisa të jenë jo më pak se 1,500 grams (53 oz) . Kujdesi prindëror i vezëve përfundon sapo çelin, dhe femra i lë pasardhësit të kujdesen për veten e tyre.[9]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ McDiarmid, R. W.; Campbell, J. A.; Touré, T. (1999). Snake Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (në anglisht). Vëll. 1. Washington, DC: Herpetologists' League. ISBN 1-893777-00-6.
 2. ^ a b c d Mehrtens, J. M. (1987). "Ball Python, Royal Python (Python regius)". Living Snakes of the World in Color (në anglisht). New York: Sterling Publishers. fq. 62–. ISBN 080696460X.
 3. ^ Shaw, G. (1802). "Royal Boa". General zoology, or Systematic natural history. Volume III, Part II (në anglisht). London: G. Kearsley. fq. 347–348.
 4. ^ Daudin, F. M. (1803). "Python". Histoire naturelle, générale et particulière, des reptiles (në anglisht). Vëll. Tome 8. Paris: De l'Imprimerie de F. Dufart. fq. 384.
 5. ^ Gray, J. E. (1849). "The Royal Rock Snake". Catalogue of the specimens of snakes in the collection of the British museum (në anglisht). London: The Trustees. fq. 90–91.
 6. ^ a b Barker, D. G.; Barker, T. M. (2006). Ball Pythons: The History, Natural History, Care and Breeding. Pythons of the World (në anglisht). Vëll. 2. Boerne, TX: VPI Library. ISBN 0-9785411-0-3.
 7. ^ Aubret, F.; Bonnet, X.; Harris, M.; Maumelat, S. (2005). "Sex Differences in Body Size and Ectoparasite Load in the Ball Python, Python regius". Journal of Herpetology (në anglisht). 39 (2): 315–320. doi:10.1670/111-02N. JSTOR 4092910.
 8. ^ Rizzo, J. M. (2014). "Captive care and husbandry of ball pythons (Python regius)". Journal of Herpetological Medicine and Surgery (në anglisht). 24 (1): 48–52. doi:10.5818/1529-9651-24.1.48.
 9. ^ a b McCurley, K. (2005). The Complete Ball Python: A Comprehensive Guide to Care, Breeding and Genetic Mutations (në anglisht). ECO & Serpent's Tale Natural History Books. ISBN 978-097-131-9.
 10. ^ a b Luiselli, L.; Angelici, F. M. (1998). "Sexual size dimorphism and natural history traits are correlated with intersexual dietary divergence in royal pythons (Python regius) from the rainforests of southeastern Nigeria". Italian Journal of Zoology (në anglisht). 65 (2): 183–185. doi:10.1080/11250009809386744.
 11. ^ {{cite web}}: Burim bosh (Ndihmë!)

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]