Afrika qendrore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Afrika Qendrore është term i cili përdoret për përcaktimin e regjionit qendrorë në kontinentin afrikanë. Ky regjion sipas dokumenteve me të cilat punon apo e ndanë në regjione Afrikën OKB-ja ndahet nga njëmbëdhjetë shtete dhe ka një sipërfae prej afro 5.491.253 km2 me rreth 99.503.690 banorë që d.m.th një dendësi banimi prej 18,1 banorëve për km2.

RegjionetAfrikë:
  Afrika qendrore
Vendet Sipërfaqja
(km²)
Popullsia
(2002 llog.)
Densiteti
(për km²)
Kryeqyteti
Flag of Angola.svg Angola 1.246.700 10.593.171 8,5 Luanda
Flag of Cameroon.svg Kameruni 475.440 16.184.748 34,0 Yaoundé
Flag of the Central African Republic.svg Republika e Afrikës Qendrore 622.984 3.642.739 5,8 Bangui
Flag of Chad.svg Çadi 1.284.000 8.997.237 7,0 N'Djamena
Flag of the Republic of the Congo.svg Kongo 342.000 2.958.448 8,7 Brazzaville
Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg RD e Kongos 2.345.410 55.225.478 23,5 Kinshasa
Flag of Equatorial Guinea.svg Guineja Ekuatoriale 28.051 498.144 17,8 Malabo
Flag of Gabon.svg Gaboni 267.667 1.233.353 4,6 Libreville
Flag of São Tomé and Príncipe.svg Sao Tome dhe Principe 1.001 170.372 170,2 São Tomé