Kontinentet

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
                                              Kontinentet janë shtatë masa të mëdhaja të Tokës të cilat përbëjnë pjesën më të madhe të sipërfaqes tokësore.Vazhdimisht janë në lëvizje të ngadaltë.Kjo lloj lëvizje quhet lëvizje kontinentesh.Përafërsisht para 250 milion vjetësh kontinentet kanë qenë të ngjitura në një kontinent shumë të madh.Para 200 milion vjetësh filloi ndarja e ngadalshme e kontinenteve.Me kalimin e kohës kontinentet kanë arritur formën e sotme.Amerika është ndarë prej Europës dhe Afrikës.India është bashkuar me Azinë.Australia është ndarë prej Antartikut.Lëvizja e pllakave është një dukuri më të cilën shkencetarët mundohen të sqarojnë ndryshimet në planetin Tokë.Këto pllaka rrëshqasin njëra pranë tjetrës.Me këto lëvizje të ndryshme ngrihen male bien tREJA dhe 7 ngushtica: BERINGU,BOSFORI,DARDANELET,BABEL-MANDEB,MALAJES,SUNDE.

Kontinentet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nr. Kontinenti Sipërfaqja
1 Azia 44,4 Mln. km²
2 Afrika 30,3 Mln. km²
3 Amerika Veriore 24,2 Mln. km²
4 Amerika Jugore 17,8 Mln. km²
5 Antarktida 13,2 Mln. km²
6 Europa 10,5 Mln. km²
7 Australia 8,5 Mln. km²

Korja e tokes perbehet nga disa copa shume te medha qe levizin ngadale pothuajse disa cm ne vit. Keto copa,qe qendrojne mbi masen e shkembinjve te shkrire te pjeses se siperme te mantelit,shkencetaret i kane quajtur “pllakat e litosferes”